Dubrovnik je 9. septembra bio jedan od 74 evropska grada u kojima se održala šetnja Women’s Bank Walk - globalni događaj  za prikupljanje sredstava za podršku ženama iz zemalja u razvoju. Dubrovnik je završio je na 2. mestu po broju sakupljenih sredstava od svih gradova koji su učestvovali.

Women’s Bank (Naisten Pankki) je finska volonterska mreža koja je osnovana 2007. od strane vodećih ekspertkinja u oblastima politike i biznisa. Cilj mreže je da kroz obuku i edukaciju pomogne ženama iz zemalja u razvoju, a posebno da podrži žensko preduzetništvo u tim zemljama. Za malo više od 10 godina, Women’s Bank je postala velika mreža koja radi na 4 kontinenta, broji oko 3.000 volontera i koja je uspela da sakupi preko 10.000.000 EUR radi poboljšanja kvaliteta života žena iz zemalja u razvoju.

Šetnja Women’s Bank Walk je događaj koji se održava u nekoliko evropskih gradova u isto vreme. Sponzori iz finske doniraju po 30 EUR za svakog učesnika, dok sami učesnici tokom šetnje prikupljaju donacije od prolaznika.

Moglo bi se predpostaviti da će prelepi stari grad Dubrovnik biti posebno dobro mesto za prikupljanje donacija od mnogobrojnih prolaznika i turista. Ipak, ukupna suma od 4.157 EUR koja je sakupljena ove godine, predstavlja izuzetno postignuće, obzirom da je to 2. najviša suma sakupljena u svim gradovima koji su učestvovali (na 1. mestu je Helsinki).

Uspeh ovog dođaja je posebno pohvalan obzirom da on predstavlja redak primer filantropije iz regiona koja je usmerena na zemlje u razvoju. Čestitamo Dubrovniku!