Širom regiona mnogi pomažu tako što obezbeđuju hranu za one koji nisu u prilici da je sami priušte. Tako je na primer, Banka hrane Beograd u 2018. prikupila skoro 1.500 tona hrane, odnosno 25% više nego u 2017. U novembru prošle godine u Baru je otvorena 1. narodna kuhinja, a u Mostaru čak 3.  

Kada hrane nema dovoljno, nije na odmet obratiti se onima koji je imaju najviše - velikim supermarketima koji često čak moraju da bace višak neprodate hrane. Tako je razmišljao Davor Matijević, kreator aplikacije Robin Food koja spaja trgovinske lance i ljude teškog materijalnog stanja.

Hranu kupujemo gotovo svakodnevno, svakog, pa tako i kupovina običnih namirnica može biti odličan način da se prikupe sredstva za neki drugi dobar cilj. Zbog toga vam ove nedelje prenosimo 6 priča vezanih baš za hranu  – o tome ko je deli, ko je prodaje i ko, praveći je, pomaže drugima.  

1. Robin Food – aplikacija koja spaja one koji imaju previše hrane sa onima koji je nemaju dovoljno

Davor Matijević, mladić poreklom iz BiH, koji trenutno živi u Sloveniji, došao je na ideju da kreira aplikaciju koja funkcioniše kao online trgovina a ima za cilj da pomogne siromašnim ljudima da dođu do pristupačne hrane. Putem aplikacije proizvođači i supermarketi mogu da ponude višak robe, a potom se ona prodaje po značajno nižim cenama (i do 90%) u posebnim marketima, koji trenutno postoje u Mariboru i Ljubljani. Ideja je da se uz dalji razvoj aplikacije u budućnosti omogući i doniranje hrane socijalno ugroženom stanovništvu ili udruženjima koja pomažu ovim ljudima. 

2. Konzum i Mastercard - zajedno obezbedili obroke za decu u Hrvatskoj i Ruandi  

Početkom decembra prošle godine, hrvatski lanac marketa Konzum pokrenuo je akciju u saradnji sa Mastercardom. Pri svakoj kupovini u Konzumu za koju je račun plaćen Mastercard ili Maestro karticama, deo novca je odvojen za podršku deci u Hrvatskoj ali i dalekoj Runadi. Na kraju akcije prikupljeno je preko 94.000 EUR (700.000 KN) a novac je ravnomerno raspodeljen između Udruženja Djeca prva iz Zagreba, i Svetskog programu za hranu (World Food Program) u svrhu obezbeđivanja školskih obroka deci u Ruandi.

3. Gomex - prodajom hrane za bebe do aparata za neonatologiju  

Hana za bebe dolazi u malim pakovanjima ali čak i ona mogu da donesu velike rezultate. U supermarketima Gomex novac se prikupljao putem prodaje proizvoda brendova koji su čuveni upravo po hrani za bebe - Hipp, Bebvita, Frutek, Lino i Juvitana. Gomex i proizvođači odrekli su se dela prihoda kako bi se od prodaje svakog artikla odvojilo po 5 RSD za podršku Institutu za neonatologiju u Beogradu, Tako je na kraju akcije koja je trajala od oktobra do decembra 2018. obezbeđeno preko 8.400 EUR (1.000.000 RSD), a novac je poslužio za kupovinu aparata Optifow, koji služi za respiratornu potporu novorođenčadi..

 4. Tinex - vaučeri za kupovinu za socijalno ugrožene porodice

Akciju za pomoć socijalno ugroženim porodicama u Makedoniji zajednički su pokrenuli 1TV i supermarket Tinex u novembru 2018. Dok televizija prenosi vesti o teškim životnim situacijama ovih ljudi, kako bi se što veći broj građana uključio i pomogao, supermarket Tinex im pomaže sa kupovinom hrane i drugih osnovnih potrepština. Tinex je do sada obezbedio vaučere za 8 porodica, a najskorija donacija uručena je samohranoj majci Suzani Stojanovskoj i njenom sinu Žanu koji ima cerebralnu paralizu.

5. Ervin Mahilaj - humani pobednik takmičenja u kuvanju 

Pomoć ne moraju da pružaju samo oni koji prodaju hranu, već i oni koji je prave. Primer za to dao je pobednik popularnog TV takmičenja u kuvanju Hell’s Kitchen u Albaniji. Ervin je najavio da će novčanu nagradu od takmičenja iskoristiti da u okviru konsultantske firme u kojoj radi obezbedi mladima stipendije za studiranje u inostranstvu

6. Festival narandže - festival hrane koji podstiče razvoj zajednice 

U subotu, 26. januara u Herceg Novom održava se 5. Mala fešta od naranče, u organizaciji Udruženje Ruke, koje se kroz različite projekte radi na promociji stvaralaštva i razvoju kulture. Osim ovog udruženja, koje je na fešti poznato po svojim džemovima, svoje štandove će imati i druge neprofitne organizacije koje će prodajem ručnih radova i specijaliteta inspirisanih upravo narandžastom voćkom prikupljati novac za svoj rad. Pridružite se i podržite ih.