2020. godina je bila u mnogo čemu posebna. Pandemija Kovida-19 donijela je sa sobom vanredno stanje i potpuno izmijenjen način života.

Vanredno stanje je inspirisalo i drugačije načine da brinemo, pokažemo empatiju i darujemo. Darodavci i primaoci su bili brzi i efikasni u sagledavanju i odgovaranju na situaciju. Dobročinstvo je 2020. godine bilo od značajne pomoći Vladi Republike Srbije u borbi sa pandemijom.

Ukupna novčana vrijednost filantropskih akcija za posljedice pandemije višestruko nadilazi novčanu vrijednost davanja za svaku drugu pojedinačnu temu i čini 42,1% ukupne zabilježene darovane sume u 2020. godini.

Ako izdvojimo činjenicu da je saniranje posljedica pandemije u 2020. godini bilo zastupljeno u najvećem procentu akcija, najvažnije teme su ostale iste kao u 2019. godini, i to u istom redosljedu – zdravlje, podrška marginalizovanim grupama, smanjenje siromaštva i obrazovanje, uz, naravno, manju procentualnu zastupljenost svih ovih tema nego prethodne godine, pošto su prevagnula davanja za posljedice pandemije. Uprkos tome, u pogledu donirane sume i druge teme bilježe rast.

Pandemija je uslovila i promijenjenu sliku darodavaca. Nakon nekoliko godina u kojima su davanja građana bila veća od davanja poslovnog sektora, ove godine je on kroz 38,1% akcija darovao nešto više od polovine ukupne zabilježene darovane sume. Građani, koji su nekoliko godina bili najaktivniji i najveći darodavci, ove su godine na drugom mjestu, a pružali su podršku onima kojima je ona bila potrebna nevezano za pandemiju.

Ko je donirao za otklanjanje posljedica pandemije u Srbiji?

Godinu su obilježile i znatno veće donacije državnim organima. Povećane nadležnosti u vanrednom stanju čiji je cilj bio sprovođenje epidemioloških mjera uzrokovale su da čak 43,4% ukupne zabilježene sume bude upućeno državi (lokalnim i nacionalnim vlastima i institucijama). Imajući u vidu da je pomoć državi bila upućivana i kroz neprofitne organizacije kao posrednike, ovaj procenat je vjerovatno i veći.

Kome su namijenjene donacije za borbu protiv kovida u Srbiji?

Ove i druge ključne podatke o davanjima usmjerenim na saniranje posljedica pandemije COVID-19 saznajte u našem interaktivnom online izvještaju.

Podsjećamo da i sami možete podržati svoje zajednice u borbi protiv korona virusa online donacijom na covid19.donacije.rs, ili slanjem SMS poruke na broj 7300.

Neprofitne organizacije iz Srbije koje imaju ideju kako da pomognu najugroženijima od COVID-19 pandemije podsjećamo da u svakom trenutku mogu pokrenuti svoje crowdfunding kampanje na Donacije.rs.