Od kako je kriza izazvana COVID-19 počela, organizacije, kompanije i građani pokazali su dobrotu i solidarnost pružanjem podrške svojim zajednicama.

Ipak, takva podrška i dalje je potrebna.

Stoga bismo željeli da vas podsjetimo na četiri humanitarne kampanje usmjerene na ublažavanje negativnih posljedica COVID-19 i pomoć najugroženijima, na platformi za grupno finansiranje Donacije.rs.

Podršku možete pružiti tako što ćete donirati preko interneta na covid19.donacije.rs ili slanjem SMS poruke na 7300. Cijena poruke je 200 RSD sa PDV-om.

Pomozite da 274 djece u nepovoljnim socijalnim i ekonomskim uslovima dobije potrebne tablet računare i internet kako bi nastavili školovanje

Jedan od načina da pružite podršku jeste doniranjem za kampanju čiji je cilj pomoć za 274 djece iz socijalno i ekonomski ugroženih porodica, u gradovima širom Srbije.

Odrastajući u nepovoljnim životnim okolnostima, ova djeca se svakodnevno suočavaju s poteškoćama. Nažalost, pandemija je dodatno otežala njihove uslove života, time što im je zakomplikovala nastavak školovanja.

Pružanjem podrške ovoj kampanji, daćete šansu mališanima iz socijalno i ekonomski ugroženih porodica da prate onlajn nastavu od kuće i drže korak sa svojim vršnjacima.

Kampanju su pokrenuli SOS Dečija sela Srbija, ADRA Srbija i Music Art Project u partnerstvu sa Catalyst Balkans.

Svi građani, kompanije, proizvođači, distributeri i mobilni operateri koji su željni da pomognu mogu pružiti podršku na sljedeće načine: uplatom onlajn donacije preko Donacije.rs, donacijama u robi ili promovisanjem kampanje putem svojih kanala.

Pored toga, norveška ambasada i Grupa 484  dupliraće svaku donaciju do iznosa od 235.000 RSD.

Pomozimo borbu protiv COVID-19 u žarištima

Zbog pandemije se većina domova zdravlja u gradovima koji su postali žarišta COVID-19 suočava sa nedostatkom medicinske opreme i sredstava.

S ciljem rješavanja ovog problema i pružanja podrške zdravstvenim radnicima i pacijentima, Catalyst Balkans je objavio Opšti apel.

Sredstva koja se doniraju u sklopu Opšteg apela biće raspodijeljena prema hitnosti, dok će donacije za potkampanje koje ciljaju određene gradove biti usmjerene neprofitnim organizacijama koje će kupiti neophodnu medicinsku opremu.

Doniranjem za Opšti apel, bilo onlajn ili slanjem SMS poruke na 7300, pomažete građanima čiji životi i zdravlje su trenutno u opasnosti.

Grupa 484 i norveška ambasada takođe su dali svoju podršku dupliranjem svake vaše donacije do ukupnog iznosa od 235.000 RSD.

500 prehrambenih paketa za najugroženije osobe s invaliditetom

Mnoge ekonomski ugrožene osobe s invaliditetom ne primaju nikakvu socijalnu pomoć jer nisu registrovane u Centru za socijalni rad. Iz istog razloga, te osobe nisu bile uključene u programe usmjerene na ublažavanje negativnih posljedica pandemije COVID-19.

Sa sviješću da su ljudi koji pripadaju ovoj grupi trenutno jedna od najranjivijih društvenih kategorija, Banka hrane Beograd je pokrenula kampanju grupnog finansiranja kako bi im obezbijedila 500 paketa humanitarne pomoći u vidu hrane i higijenskih sredstava.

Donirajte onlajn ili pošaljite SMS poruku na 7300 da biste podržali ovu kampanju, a Grupa 484 i norveška ambasada dupliraće svaku donaciju do iznosa od 235.000 RSD.

Pomozimo da onkološki pacijenti dobiju prijeko potrebnu psihosocijalnu pomoć tokom pandemije

BELhospice je prva dobrotvorna organizacija koja je specijalizovana za pružanje besplatne palijativne njege oboljelima od raka i koja pomaže njihovim porodicama da prevaziđu probleme povezane s ovom teškom bolešću.

Životi onkoloških pacijenata i njihovih porodica dodatno su se zakomplikovali od kako je pandemija COVID-19 počela. Zbog toga je psihosocijalna pomoć koju pruža BELhospice tim potrebnija više nego ikad prije. Pomozite timu da angažuje dvije dodatne njegovateljice i nastavi s pružanjem besplatne psihosocijalne pomoći onkološkim pacijentima u terminalnim fazama bolesti, tako što ćete donirati njihovoj kampanji na jedan od sljedećih načina:

  • Onlajn
  • Uplatom na račun BELhospice

Vojvođanska (OTP) banka: 325-9500600025663-79

  • Slanjem „HOSPIS“ putem SMS-a na 8200 ili
  • Slanjem SMS-a bilo koje sadržine na 7300.

Zaključak

Do sada su građani i kompanije podržali 24 dobrotvorne kampanje i donirali preko 14 miliona RSD za hitnu pomoć ranjivim kategorijama i ublažavanje negativnih posljedica COVID-19.

Zahvaljujući ovim donacijama, zaštitna i medicinska oprema distribuirana je u 9 gradova, više od 35.000 maski obezbijeđeno je za zdravstvene radnike u 149 zdravstvenih ustanova širom Srbije, paketi humanitarne pomoći u vidu hrane, medicinskih i higijenskih sredstava podijeljeni su najranjivijim grupama, a finansijska pomoć je pružena kulturnim radnicima.

Već smo mnogo postigli zajedno, ali vaša pomoć je i dalje potrebna. Nastavite da pokazujete solidarnost i podršku za najugroženije putem onlajn donacija ili slanja SMS poruke na 7300. Cijena poruke je 200 RSD sa PDV-om u svim mobilnim mrežama.