Podrška borbi protiv posljedica koronavirusa u 2020. godini je, prema podacima naših istraživanja, bila tema za koju se najviše doniralo, kako u Srbiji, tako i u regionu.

Putem platforme grupnog finansiranja Donacije.rs, koju vodi Catalyst Balkans, građani i kompanije u Srbiji su u periodu od 18. marta do 4. decembra donirali 15.553.338 RSD, odnosno 132.303 EUR. Donacije su bile namijenjene podršci dobrotvornim akcijama koje su pokrenule različite organizacije, udruženja i grupe građana, sa ciljem pružanja neposredne pomoći ugroženima i saniranja posljedica pandemije COVID-19.

Zahvaljujući ovim donacijama i ogromnoj podršci zajednice raznim plemenitim ciljevima, sašiveno je 35.277 maski, koje su podijeljene zdravstvenim radnicima iz 149 ustanova u 25 gradova u Srbiji. Pored toga, obezbijeđena je medicinska i zaštitna oprema u vrijednosti od 4.942.701 RSD u 10 gradova i podijeljen je 2.921 paket pomoći u hrani i higijenskim sredstvima.

Donacije prikupljene putem platforme Donacije.rs u prethodnih 9 mjeseci osigurale su pomoć za 2.863 lica i 106 porodica, među kojima su beskućnici, radnici u kulturi koji su ostali bez primanja, socijalno ugroženi građani, djeca na liječenju i mnogi drugi. Podrška je obezbijeđena i za preko 210 životinja na ulici i u azilima, koje su tokom trajanja vanrednog stanja bile dodatno ugrožene.

Donacije.rs postoji već 3 godine, tokom kojih su donatori, građani i kompanije donirali više od 50 miliona dinara za različite humanitarne i razvojne kampanje. Neke od uspješnih priča i ciljeva koji su ostvareni zahvaljujući podršci zajednice na Donacije.rs možete pogledati u videu.

Svoje uspješnu priču i iskustvo u vođenju kampanja na Donacije.rs prenosi i Džedajski pokret. Oni su, naime, za jako kratko vrijeme uspjeli da prikupe više od 7.000 EUR, zahvaljujući kojima je sašiveno 15.000 zaštitnih maski koje su podijeljene zdravstvenim radnicima na jugu Srbije. Za ovu akciju, Džedajski pokret je nedavno dobio i priznanje – Srebrnu medalju za zasluge Republike Srbije.

Saznaćete dalje kako je LiceUlice uz podršku zajednice uspjelo da pokrene program podrške za 10 žena iz teško zapošljivih kategorija i kako je TV Forum, prva televizija civilnog društva u Srbiji i prva ženska televizija na Balkanu, zahvaljujući kampanji na Donacije.rs uspjela da dobije novu opremu za svoj studio.

Pozitivno iskustvo ima i azil za životinje „Riska“, kome je kampanja na Donacije.rs donijela ne samo sredstva potrebna za nastavak rada, već i prepoznatljivost i dodatnu podršku zajednice. Uz to, donatorska zajednica pomogla je Horu „Josif Marinković“ iz Zrenjanina i mladim, talentovanim muzičarima da prikupe novac za put na prestižno muzičko takmičenje u Firenci, gdje su osvojili dvije nagrade.

Ovakvih primjera je mnogo i svi oni govore o značaju podrške, solidarnosti i zajedništva za opšte dobro.

U svakom trenutku i sami možete postati dio Donacije.rs zajednice i donirati za neku od trenutno aktivnih kampanja.

Jedna od kampanja koju svi koji to žele mogu podržati jeste i nabavka opreme i interneta za 274 djece iz socijalno i ekonomski najugroženijih porodica širom Srbije, kako bi ona mogla nesmetano da prate onlajn nastavu. Zahvaljujući ovoj kampanji, mališani iz socijalno i ekonomski najugroženijih porodica imaće mogućnost da prate nastavu od kuće pomoću interneta i ne zaostaju za svojim vršnjacima. Kampanju su, zajedno sa Fondacijom Catalyst Balkans, pokrenuli Fondacija SOS Dečija sela Srbija, ADRA Srbija i Music Art Project.

Pored toga, možete podržati i kampanju koju vodi BELHospice, kako bi osobe oboljele od raka mogle da nastave da dobijaju potrebnu pomoć i tokom krize izazvane koronavirusom, donirati za neke od gradova koji su žarišta epidemije ili neku od drugih akcija za opšte dobro.

U našem videu saznajte kako svaka donacija utiče na pozitivne promjene u zajednici i koliko dobrih stvari možemo učiniti kada smo udruženi u dobročinstvu.

Postanite već danas dio velike zajednice dobročinitelja –  donirajte onlajn za neku od kampanja na Donacije.rs ili pošaljite SMS poruku na broj 7300. Cijena poruke je 200 RSD u svim mrežama.