Znate da prenosimo vesti o dobrim delima građana i društveno odgovornom poslovanju kompanija.  

Ipak, smatramo da je filantropija veoma širok pojam koji takođe podrazumeva teme kao što je podrška preduzetnicima, posebno mladim da neke inovativne i dobre ideje sprovedu u delo. Posebno kada njihove ideje iza sebe imaju i važnu društvenu misiju, kao što je razvoj ruralnih područja ili podrška ugroženim grupama. 

Ove nedelje govorimo o tim uzbudljivim spojevima - društvene odgvornosti, preduzetništva, aktivizma i dobročinstva:  

1. Proglašene pobednice programa Odvažna u Hrvatskoj 

U utorak, 9. aprila proglašene su pobednice konkursa Odvažna koji u Hrvatskoj sprovodi Zaklada Solidarna uz podršku Mastercarda i kompanije IKEA. Pet odvažnih ideja koje su potekle od 5 ženskih timova podržano je sa ukupno 33.600 EUR (250.000 HRK). Ideje su različite, a s redstva će se takođe i iskoristiti da pomognu različite aktivnosti. Tako će na primer Jelena Bikić, vlasnica preduzeća Silvan koje proizvodi prirodnu i ručno rađenu kozmetiku koristiti oko 8.000 EUR (60.217 HRK) za internacionalizaciju poslovanja, kompanija Aurorara Colapis iz Zamršja će istu sumu koristiti za svoj projekat turističkog obilaska Pokuplja, i to na replici stare žitne lađe koju je grupa entuzijasta iz ovog mesta sama izradila. Jedan od pobednika jeste i firma K-Zone kojoj je putem programa omogućen dobavljački ugovor sa Ikeom, što znači da će se njihova sjajna društvena igra Fierce Women uskoro naći u ponudi ovog trgovačkog lanca širom Hrvatske.

2. Prijavite se za Delta biznis inkubator 

Imate dobru ideju za startup u oblasti nekretnina, poljoprivrede, logistike ili distribucije, ali vam nedostaju resursi za njenu realizaciju? Onda je Delta biznis inkubator sjajna prilika za vas Tokom 3 meseca programa imaćete priliku da svoju ideju razvijate uz pomoć stručnih saradnika i mentora, a uz to ćete dobiti I podršku u vidu neophodnih sredstava da svoju ideju sprovedete u delo. Rok za prijavu je 13. maj, a prijavni formular pronaći ćete ovde.

3. Udruženje žena Filip Višnjić otvara biblioteku uz pomoć Telekoma 

Projekat UdruŽene koji je pokrenuo Telekom Srbija takođe ima za cilj da podrži žensko preduzetništvo, ali i osnaži žene i ohrabri ih da uzmu aktivno učešće u razvijanju lokalnih zajednica. Dobar primer kako je to moguće uraditi dale su i žene iz Udruženja žena Filip Višnjić iz Višnjićeva, koje rade na tome da otvore dečiju biblioteku u ovom mestu, s obzirom da u lokalnoj školi ne postoji biblioteka. Sa donacijom Telekoma od 1.700 EUR (200.000 RSD) biće u prilici da pribave još puno naslova za novu biblioteku. Novčanu popdršku iste visine dobila su i udruženja Morovićanke, za opremanje prostorija ovog udruženja, kao i udruženje Moje selance iz Čerevića, za podršku preduzetničkih aktivnosti 35 članica, koje svoje ručne radove prodaju na manigestacijama širom Srbije.  

4. Linnovate tehnološki park pomaže razvoj preduzetništva 

Linnovate Tehnološki park iz Livna je biznis inkubator koji pomaže razvoj tehnološki naprednih poslovanja, stimaucliju preduzetničke kulture i jačnje izvoza i uvezivanje dijaspore. Naravno, pored mentorstva i različitih obuka posebno za mlade i ovde je ključna finansijska podrška, a nedavno su takvu pomoć dobile dve firme. Reč je porodičnom poljoprivrednom gazdinstvu Đuran i preduzeću Sapot. Ova dva startupa pomogunta su sa ukupno 17.500 EUR (35.000 KM), uz podršku u vidu edukacije i pomoći u razvijanju posloven infrastrukture i tržišta. Još u oktobru prošle godine Linnovate Tehnološki Park uputio je poziv svim preduzetnicima sa inovativnim poslovnim idejama da se prijave za mesto u poslvonom inkubatoru.

5. Centar za socijalnu i Ženski centar Užice pomažu zapošljavanje žena 

Projekat koji su pokrenuli Centar za socijalnu politiku i Ženski centar Užice pomoćiće uključivanje u rad nezaposlenih i socijalno ugroženih žena. To između ostalog podrazumeva žene koje dolaze iz domaćinstva koje prima neki oblik finansijske pomoći, imale su iskustvo porodičnog nasilja, živele su ili žive u hraniteljskoj porodici itd. Program obuhvata specifične mere individualizovane podrške i savetovanje za bolje korišćenje postojećih javnih mera podrške iz oblasti zapošljavanja i socijalne zaštite.