Iza nas je period praznika i darivanja, vreme kada smo mislili na druge i pomagali da imaju i oni koji nemaju.

Kompanije, organizacije i pojedinci i ove godine su povodom novogodišnjih i božićnih praznika darovali one kojima je potrebna dodatna podrška i činili dodatne napore da svi osete praznične radosti.

Neke od priča o prazničnim darivanjima u prethodnom periodu čitajte u nastavku teksta.

IDEA karavan i ove godine podelio 5.000 paketića

Uprkos pandemiji korona virusa IDEA karavan je i ove godine, uz poštovanje svih epidemioloških mera obišao 23 grada širom Srbije, posetio više od 50 dečijih bolnica, domova za nezbrinutu deci i drugih institucija, i tom prilikom podelio više 5.000 novogodišnjih paketića.

Inače, u proteklih pet godina više od deset hiljada IDEA zaposlenih deci je lično delilo paketiće u okviru tradicionalnog karavana „Volimo praznike jer volimo jedni druge“.

 

 

Deci iz Svratišta u Novom Sadu uručeno 100 novogodišnjih paketića

Volonteri Udruženje građana "Novi Sad" posetili su krajem decembra prošle godine Svratište za decu i mlade u Novom Sadu i uručili im sto novogodišnjih paketića.

Pokloni su rezultat akcije "Slatkiš za slatkiša", koja je trajala dve nedelje u decembru i tokom koje su građani i društveno odgovorne kompanije davali donacije za najmlađe.

Osim za decu iz Svratišta, u okviru akcije „Slatkiš za slatkiša“, obezbeđeno je i sedamdeset paketića za decu koja koriste usluge Udruženja građana (Sunce) za cerebralnu i dečju paralizu Južnobačkog okruga.

Mobi banka novac namenjen novogodišnjoj proslavi preusmerila NURDOR-u

Mobi banka je novac namenjen internoj novogodišnjoj proslavi preusmerila u humanitarne svrhe.

Novac je namenjen NURDOR-u, Nacionalnom udruženju roditelja dece obolele od raka, a donacija je realizovana u okviru projekta "Budi Heroj".

Mobi Banka je, inače, 2019. godine donacijom od milion dinara pomogla izgradnji nove roditeljske kuće u Beogradu u sklopu kampanje "Pruži korak", koja će pružiti smeštaj i brigu za 20 porodica čija deca prolaze kroz proces lečenja od raka.

 

 

Darovi za decu iz SOS Dječjeg sela Ladimirevci

Već tri godine uoči Božića više od 10 udruga, koje je okupio Nogometni klub Šipovac, pomažu deci iz SOS Dječjeg sela Ladimirevci.

U humanitarnoj akciji učestvuju razni fudbalski i rukometni klubovi.

Prošle godine uveli su i aukciju dresova i to su bili dresovi igrača s lokalnog područja, a ove godine su to proširili.

Iz SOS Dječjeg sela Ladimirevci kažu kako ih raduje što se jedna saradnja koja je počela pre tri godine nastavila i što su njihovi prijatelji ponovno uz njih.

Svih 16 porodica iz ovog SOS Dječjeg sela dobile su televizore, a deca su pored toga dobila slatke pakete.

 

 

Rotaract klub donirao 114 paketića osnovcima

Rotaract klub Podgorica donirao je 114 novogodišnjih paketića deci u tri osnovne škole koje se nalaze na periferiji Podgorice.

“Godina 2020. Bila je izazovna za nas jer je bilo više onih kojima je potrebna pomoć u odnosu na prethodne godine. Tradicionalno darivanje novogodišnjih paketića je jedna u nizu naših akcija na godišnjem nivou, a tokom realizacije ovogodišnje akcije ne samo da smo obradovali učenike, već smo i nagradili njihove uspjehe u školi”, izjavila je ovim povodom Kristina Vujisić predsednica Kluba.

Paketići za više od 200 dece iz cele Crne Gore

Crnogorski Telekom se i ove godine pridružio humanoj inicijativi NVO Dječiji edukativni centar Pčelica, kako bi oko 200 djece iz cele Crne Gore dobilo novogodišnje paketiće.

Ove godine podeljeno je 206 paketića deci na Institutu za bolesti djece u Podgorici, deci iz romske populacije, deci iz socijalno ugroženih porodica i deci iz seoskih osnovnih škola među kojima su OŠ ”Šćepan Đukić” u Lijevoj Rijeci, OŠ "Blažo Mraković" Donji Zagarač u Danilovgradu, OŠ ”Međurječje” u Kolašinu, “OŠ "Mojsije Stevanović" Manastir Morača u Kolašinu, OŠ "Milovan Rakočević"u Lepencu u Mojkovcu, OŠ ”Šunjo Pešikan” na Cetinju.

NVO Pčelica, uz podršku velikog broja društveno odgovornih kompanija, osmu godinu za redom realizuje veliku humanitarnu akciju dodele paketića pod sloganom “Dodaj čaroliju”.

"Jedan paketić za jedan osmijeh"

Zaposleni u Addiko banci Sarajevo desetu godinu za redom organizovali su akciju "Jedan paketić za jedan osmijeh", sa ciljem da bolesnoj i socijalno ugroženoj deci i mladima ulepšaju praznične dane.

Akciju podržava i sama banka, koja duplira iznos novca koji prikupe zaposleni.

Akcija je tradicionalno organizovana u više gradova u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa bolnicama i centrima za socijalni rad.

 

 

Humani Deda Mraz iz Bijeljine

Humani Deda Mraz Trajan Janković iz Velike Obarske kod Bijeline odlučio je da za Novu godinu i Božić obraduje mališane iz socijalno ugroženih porodica i da im vrati osmeh na lice.

Vidio sam da zbog situacije sa korona virusom, da ove godine neće biti dječijih predstava u Centru za kulturu i odlučio sam da pokrenom ovu humantiranu akciju, ispričao je on za portal InfoBijeljina.

Ideja mu je bila da obuče odelo Djeda Mraza i da zakuca na vrata sugrađanima koji su socijalno ugroženi, kao i deci sa posebnim potrebama, a u toj nameri su ga podržali „Sale MX“, kafić „Sunrise“, Stanlio i Olio“, „Classic butik“, Advokat Stevanović, pekara „Bodaxco“, „Full Gm teretana“, „Flex teretana“, teretana OLP i drugi.

Svaka neispunjena želja pronašla je svog prijatelja

Udruženje porodica i prijatelja dece obolele i izlečene od leukemije i drugih malignih bolesti „PIPOL“ tokom meseca decembra realizovalo je program Novogodišnjeg darivanja za decu i mlade obolele i izlečene od raka sa područja Tuzlanskog kantona, Brčko distrikta BiH i dela RS-a.

Zahvaljujući podršci grada Tuzla i javnih preduzeća sa područja Grada Tuzla kao brojnih društveno odgovornih kompanija, za decu i mlade obolele i izlečene od raka obezbeđeni su novogodišnji paketići, personalizovani kalendari i voće, koji su im uručeni na „Drive thru“ novogodišnjoj paradi.

Uz nesebičnu pomoć i podršku humanitaraca iz BiH i inostranstva uspešno je realizovana i akcija „Svaka neispunjena želja traži svoga prijatelja“, u okviru koje su sve male i velike želje štićenika Udruženja „PIPOL“ pronašle svoje prijatelje, koji su ih ispunili.

U utorak, 29.12.2020. godine predstavnice udruženja „PIPOL“ posetile su Kliniku za dječije bolesti UKC-a Tuzla tokom koje su za sve mališane hospitalizirane na Odeljenju za hematologiju i onkologiju uručile mobilne telefone i tablete, koji su bili njihove „velike“ želje, kako bi iako razdvojeni od svojih porodica i prijatelja, ipak ostali povezani sa njima za vreme dugotrajnog bolničkog liječenja.

Deci i mladima obolelim i izlečenim od raka koji se nalaze na kućnom lečenju i oporavku poklone u okviru akcije „Svaka neispunjena želja traži svoga prijatelja“ dostavio je Mobilni tim udruženja „PIPOL“, a izlečena deca i mladi preuzeli su svoje „želje“ na Novogodišnjoj „Drive thru“ paradi.

Novogodišnje paketiće dobila su i braća i sestre dece obolele i izlečene od raka čime je novogodišnja radost postala još veća.

Iako su praznici iza nas, uvek je pravo vreme da uradite nešto lepo za druge, a jedan od načina za to je online donacija za neku od kampanja na našoj platformi Donacije.rs, ili slanje SMS poruke na broj 7300.