Prethodna godina bila je prilično uspešna kada su davanja za opšte dobro u BiH u pitanju, naročito kada se uzme u obzir da je broj davanja u BiH porastao je za 29% u odnosu na 2017, dok je procenjena darovana suma (više od 7,9 miliona EUR) za 33,3% veća nego prethodne godine.

U tekstu koji sledi izdvajamo 7 donatora – kompanija, pojedinaca i donatora iz dijaspore, koji su svojim davanjima obeležili prošlu godinu u BiH.

Naši podaci dobijeni su na osnovu praćenja i analize medijskih izveštaja o lokalnim, individualnim i korporativnim davanjima u Bosni i Hercegovini, kao i davanjima iz dijaspore, u periodu od januara do decembra 2018. godine. Zbog toga postoji mogućnost da nisu sasvim potpuni. Ukoliko smatrate da bi na neki način trebalo da dopunimo i ažuriramo listu, ili da pišemo o nekom važnom dobročinstvu koje nismo spomenuli, javite nam na mejl zorana@catalystbalkans.org.

590.000 EUR za rad tri narodne kuhinje

Možda biste očekivali da je najveći iznos donacije uplatila neka kompanija, ali najveću donaciju u BiH i jednu od najvećih u regionu dao je pojedinac.

Kanađanin poreklom iz Bosne i Hercegovine, Agan Hodžić je u svom testamentu ostavio 590.000 EUR za tri narodne kuhinje.

Podelivši iznos na tri jednaka dela, Narodna kuhinja Stari grad Sarajevo, Muslimansko dobrotvorno društvo Merhamet i Crveni krst Federacije Bosne i Hercegovine nastaviće da obezbeđuju obroke ugroženima, zahvaljujući pozamašnoj investiciji koju je kao legat ostavio Agan Hodžić.

68.000 besplatnih obroka za migrante

Kada su pojedinačne donacije u pitanju, izdvojila se i akcija koju je, u vreme kada su migranti sa Bliskog istoka boravili u kampu blizu Velike Kladuše, sproveo Asim Latić, vlasnik restorana Latan, koji je svakodnevno delio besplatne za migrante obroke toj zajednici.

U početku je pravio obroke i za goste svog restorana i za ugrožene, ali kada je broj besplatnih obroka premašio 250, odlučio je da zatvori restoran za javnost u februaru i posveti se obezbeđivanju obroka za migrante.

Do sredine 2018, Asim Latić i njegov tim su pripremili 68.000 obroka za ugrožene, a u tome su im pomogli udruženje Pomozi.ba i građani.

BiH Telecom - više od 500.000 EUR kroz konkurse

Kompanije BH Telecom obezbedila je donacije u vrednosti većoj od 500.000 EUR, u vidu donacija za opremu i zalihe. Većina sredstava izdvojena je kroz konkurse koje kompanija organizuje već nekoliko godina.

Najčešće podržavane teme u 2018. bile su spremnost na vanredne situacije, digitalno obrazovanje i narodne kuhinje, u okviru kojih je kompanija opremila informatičke kabinete u 64 osnovne škole, obezbedila opremu za vatrogasne jedinice i spasilačke službe, kao i namirnice za pripremu obroka.

Mikrofin – više od 36.000 EUR za podršku obrazovanju

Mikrokreditno društvo Mikrofin, kroz više različitih akcija, podržalo je više od 20 škola, biblioteka i drugih organizacija, iznosom od preko 36.000 EUR, u vidu sredstava, opreme i zaliha.

Ovo društvo je dalo doprinos u vidu IT opreme, knjiga, opreme za muzičke instrumente i didaktičkog materijala, koji su prvenstveno bili namenjeni osnovnom obrazovanju.

Addiko Bank – podrška zajednici kroz donacije i korporativno volontiranje

Addiko Bank sprovela je niz aktivnosti širom Bosne i Hercegovine, koje su najviše bile usmerene na pomoć deci iz lokalnih zajednica.

U leto 2018, Addiko banka je donirala 15.800 EUR lokalnoj zajednici Starčevica za opremu za igrališta, dok je na jesen izdvojila 1.000 EUR za podršku projektu „Užine” koji je pokrenulo udruženje Pomozi.ba kako bi pomoglo ekonomski ugroženoj deci u seoskim područjima.

Banka je takođe nastavila sa aktivnostima u okviru svog višegodišnjeg programa korporativnog volontiranja pod nazivom „Addiko Cares”, tokom koga su zaposleni donirali svoje vreme i veštine za 14 vrtića i neprofitnih organizacija širom zemlje.

Bosna Bank International (BBI) – podrška kroz rad Dobrotvornog fonda BBI

Podrška Dobrotvornog fonda BBI podrazumeva stipendije za decu, informisanje javnosti o aspektima preduzetništva i podršku novim preduzećima u vidu obezbeđivanja sredstava i mentorstva.

U 2018. godini, najviše aktivnosti bilo je usmereno na pomoć ugroženoj deci. U okviru tri različite inicijative u novembru (uključujući prihode od Sajma halal industrije u Sarajevu), BBI je pružila podršku udruženju „Srce za djecu oboljelu od raka” i organizaciji „SOS Dječija sela Bosna i Hercegovina” u vidu donacije vredne skoro 9.000 EUR.

U junu, banka je takođe donirala 15 krava selima širom zemlje, obezbeđujući preko potrebnu podršku ugroženim seoskim porodicama.

 

Zajednica Bošnjaka Džordžije podržala 103 porodice donacijom od 138.000 EUR

Kada su u pitanju davanja dijaspora, prošle godine je najaktivnija bila dijaspora u Severnoj Americi.

Jedan od primera za to je Zajednica Bošnjaka Džordžije, koja je osnovala dobrotvorni fond u Atlanti pre više od 10 godina, kroz koji pomaže studentima, migrantima, porodicama koje su povratnici i ekonomski ugroženoj populaciji. U 2018. godini, ova Zajednica podržala je 103 porodice u 46 gradova u Bosni i Hercegovini, sa ukupno 138.000 EUR u vidu stipendija i pomoći.