Dodjelu nagrade “Iskra” organizuje Fond za aktivno građanstvo u partnerstvu sa Upravom za dijasporu i Privrednom komorom Crne Gore, a uz podršku Evropske komisije i Fonda braće Rokfeler.

Žiri za dodjelu nagrada i priznanja za filantropiju „Iskra“ je donio odluku da se za 2020. godinu dodijele tri nagrade, jedna specijalna nagrada i pet specijalnih priznanja.

Nagrada za individualni doprinos: Ivo Đukanović

Humanista iz Amerike, koji već 30 godina živi i radi u San Francisku, uputio je vrijednu donaciju od 50.000€ zdravstvenom sistemu Crne Gore, za borbu protiv pandemije virusa Covid-19, namijenivši donaciju najstarijoj zdravstvenoj ustanovi u zemlji, bolnici „Danilo I“ na Cetinju.

Nagrada za doprinos dijaspore: Fondacija “HEMIIAS”

Fondaciju „Hemiias“ je 2018. godine osnovao poznati dobročinitelj i privrednik Hajriz Brčvak, sa ciljem pružanja pomoći ekonomski ugroženim građanima, osobama sa zdravstvenim problemima i institucijama kao što su škole, obdaništa i bolnice.

Za manje od 12 mjeseci u toku godine za nama, fondacija je prikupila preko 130.000€ (ovaj iznos ne uključuje lične i direktne donacije Hajriza Brčvaka), i uspjela da sprovede brojne aktivnosti:

 • Obezbijeđeno je 13 tunela za dezinfekciju za 13 domova zdravllja, kao i 60.000 rukavica, 15.000 maski i 2.000 vizira;
 • Za 1,320 porodica iz cijele Crne Gore su obezbijeđeni paket sa osnovnim životnim namirnicama, u vrijednosti od 35.000€;
 • Donirali su 2 respiratora i termometra, vrijednosti 19.500€;
 • obezbijedili gotovo 20,000€ za izgradnju kuće za Jasminku Pačariz;
 • obezbijedili su vozilo za prevoz pacijenata za Hitnu službu Bijelog Polja;
 • uputili pomoć udruženju Žene Bara kroz donaciju građevinskog materijala.

Pomoć tokom kriznog perioda i epidemije, Fondacija je upućivala i u gradove van granica Crne Gore: Novi Pazar, Tutin, Sjenica, pokazujući da solidarnost i humanost ne poznaju granice.

Specijalna nagrada za životno djelo: dr Milorad Nikčević

Doktor filološih nauka, književni istoričar, teoretičar i književnik, Milorad Nikčević je čitav svoj radni vijek proveo u Hrvatskoj gdje je stekao univerzitetsku karijeru i potpunu naučnu afirmaciju, i gdje ga zovu graditelj mostova između dviju svojih domovina: one u kojoj se rodio, i one u kojoj već više od 50 godina živi i radi.

Za stručni, naučni i pedagoški rad dobio je više priznanja i nagrada u Hrvatskoj.

Nagrada za doprinos na nacionalnom nivou: Jugopetrol AD

Proteklih godinu dana, kompanija je realizovala veliki broj društveno odgovornih aktivnosti:

 • Tokom prvog talasa pandemije korona virusa u martu 2020. godine, Jugopetrol je uputio donaciju 40.000 €, za nabavku dva respiratora;
 • Preko Crvenog krsta, podijeljeno je 20 tona paketa humanitarne pomoći, vrijednosti 20.000€, za veliki broj porodica i pojedinaca, dok je volonterima Crvenog krsta donirano gorivo vrijednosti 5,000€. Ovoj akciji su se pridružili i zaposleni Jugopetrola, i odvojili dio svojih mjesečnih zarada za podršku ugroženima;
 • U cilju olakšanog praćenja online nastave, donirali su školski pribor i osam televizora Dječjem dom Mladost u Bijeloj, vrijednosti od preko 8.000 €;
 • Finansirali su uređenje Rimskog trga u Podgorici: donacija sadnica drveća sa ukrasnim žardinjerama, vrijedna 28.000€;
 • U studijskoj godini 2019/2020. kompanija je stipendirala dva crnogorska studenta za boravak i studiranje magistarskih studija na Univerzitetu u Pireju;
 • Donirano je gorivo opštinama Cetinje, Berane i Petnjica u periodu nepovoljnih zimskih uslova, požara i poplava;
 • Pred kraj godine su organizovali dodjelu novogodišnjih poklona djeci koja se tokom zimskih praznika nalaze na liječenju na Institutu za bolesti djece, u vrijednosti 4000 €, a zaposleni Jugopetrola su i ove godine učestvovali u akciji dobrovoljnog davanja krvi.

Nagrada za doprinos lokalnoj zajednici: NLB Banka AD Podgorica

Tokom 2020. godine, NLB Banka je reagovala na izbijanje epidemije i njenih posljedica, sprovodeći čitav niz aktivnosti koje su uključivale angažman svih zaposlenih u banci:

 • Donacija Nacionalnom koordinacionom tijelu u iznosu od 40.000€;
 • Donacija posredstvom Udruženja banaka za nabavku respiratora za potrebe Kliničko bolničkog centra Crne Gore, u iznosu 4.000€;
 • Donacija zaposlenih Crvenom Krstu Crne Gore u vidu 400 paketa hrane i higijenskih potrepština za bebe iz socijalno ugroženih porodica;
 • Besplatna programerska obuka za 27 srednjoškolca iz Golubovaca, akademija u trajanju od 3 mjeseca za razvoj informatičkih vještina među mladima.

Godinu je obilježio i projekat „Okvir pomoći“, kojim je na inicijativu NLB Banke, a u saradnji sa kompanijom Visa i medijskim partnerima „Vijesti“ i Metropolis Media, raspisan konkurs za besplatnu reklamnu podršku mikro i malim preduzećima, kako bi dobili potrebnu pomoć u suočavanju sa posljedicama korona krize. Od prijavljenih 80, 20 mikro i malih preduzeća je dobilo priliku za promociju.

Specijalno priznanje za doprinos dijaspore: Bošnjačko donatorski fond, Luksemburg

Bošnjacko donatorski fond je humanitarno udruženje osnovano 2007. godine. Glavni razlog osnivanja je bila želja da pomognu građanima svoje matične države, tako što će ulagati prvenstveno u znanje – u obrazovanje mladih, budućih kadrova, koji će svojim znanjem doprinijeti razvoju crnogorskog društva. Do sada, ukupna vrijednost pomoći koju su uputili Crnoj Gori iznosi više od 100,000€.

Specijalno priznanje za građanski doprinos opštem dobru: NVU Žene Bara

Od svog osnivanja, ovo udruženje je posvećeno pomaganju najugroženijima u Baru. Svakodnevno pripremaju obroke u Narodnoj kuhinji za 250 korisnika, od kojih je 70 djece.

I u 2020. godini, pomaganje ugroženima je bio njihov jedini cilj: kroz Narodnu kuhinju, kupovinu stana porodici Marinković, renoviranje stambenih jedinica nekoliko porodica na teritoriji Bara; pomagale su i nabavljajući namirnice, garderobu, stvari za pokućstvo, ogrijev, finansijsku pomoć namijenjenu liječenju nekoliko sugrađana, volonterskim radom od preko osam časova dnevno.

Sa početkom pandemije Covid 19, šalju apel preko društvenih mreža i okupljaju oko sebe 40 žena, koje u svojim domovima počinju šivenje zaštitnih maski. Sašiveno ih je 10,000 i pokrenut veliki talas dobrote, ne samo u Baru, pa pomoć nije izostala ni prema drugim gradovima. Obezbijeđeno je preko 1500 paketa pomoći u namirnicama i higijenskim proizvodima, nabavljeni i distribuirani ljekovi, i vrijednost ove pomoći je premašila 90,000€, dok je za pripremu preko 45,000 obroka u protekloj godini, za nabavku ogrijeva, medicinskih pomagala, garderobe i sredstava za liječenje obezbijeđeno gotovo 150,000€.

Za kupovinu stana za porodicu Marinković, i renoviranje stambenih jedinica za nekoliko porodica, vrijedne Žene Bara su obezbijedile preko 50,000€.

Specijalno priznanje za građanski doprinos opštem dobru: NVO Izvor života

U godini za nama, i do 400 obroka dnevno je pripremano, a obezbijeđeno je i dostavljeno 2,000 paketa humanitarne pomoći.

Izgrađena je i opremljena kuća za porodicu Radulović iz Nikšića, adaptirano je više stanova i kuća socijalno ugroženih porodica u Nikšiću, Podgorici i Plužinama; prikupljena su sredstva za liječenje desetak osoba, obezbijeđena mjesečna pomoć u namirnicima za 9 porodica, pomoć starijim osobama koje žive same…

Tu su i druge brojne akcije, poput obezbjeđivanja drva za ogrijev, paketa igračaka i novogodišnjih poklona djeci koja žive u siromaštvu, pomoć romskim porodicama u Nikšiću i Podgorici.

Vrijednost sveukupne pomoći koju je u protekloj godini obezbijedio Izvor života, iznosi preko 400,000€.

Specijalno priznanje za građanski doprinos opštem dobru: Sabra Decević

Kao predsjednica NVU „Djeca Crne Gore“, Sabra već godinama radi na obezbjeđivanju sredstava za projekte od velikog značaja za lokalnu zajednicu, istovremeno pomažući i drugim organizacijama i roditeljskim udruženjima djece i omladine sa smetnjama u razvoju, kako u pripremi, tako i u realizaciji programa i projekata u čijem fokusu je ova ranjiva kategorija.

Nakon izbijanja pandemije u martu prošle godine, Sabra je u svojoj zajednici, putem donatorskih kutija koje su bile postavljene u većim marketima, organizovala akciju prikupljanja sredstava za socijalno ugrožene porodice sa teritorije opštine Tuzi, u periodu od marta do juna.

Na ovaj način je uspjela da obezbijedi pomoć za 20 najugroženijih porodica, vrijednu više od 10,000€, u vidu osnovnih životnih namirnica i higijenskih sredstava. Istovremeno, obezbijedila je 53.000€ za projekte organizacije, koji su uvijek usmjereni na djecu i mlade i njihovo osnaživanje.

Posthumno priznanje za dobročinstvo: Petar Vukčević

Crnogorska akademija nauka i umjetnosti je svake pete godine iz Fonda Petra Vukčevića dodjeljivala nagrade mladim naučnicima i stvaraocima.

Svečanost dodjele će biti organizovana 29. januara, u velikoj sali Kulturno-informativnog centra „Budo Tomović“ u Podgorici, u 12h. Svečanost će biti organizovana u skladu sa epidemiološkim mjerama.

Izvor: faktcg.org