Pandemija koronavirusa u potpunosti je okupirala naše razgovore, televizijske priloge, društvene mreže i živote uopšte – u protekle dvije godine, društveno udaljavanje, podaci o broju oboljelih i kampanje koje pozivaju na kolektivnu svijest, samo su neke od svakodnevnih tema sa kojima se susrećemo, pa je tako i virus Covid-19 postao nova normalnost.

Zato ćemo se fokusirati na one koji su u proteklom periodu doprinijeli kolektivnoj borbi i pomogli svojim zajednicama da lakše prebrode krizu. Bilo da se podrška pruža kroz masovne donacije, humanitarne večere ili direktnu pomoć zdravstvenim ustanovama, sasvim je sigurno da su dobročinitelji koje ćeš upoznati u ovom tekstu postali novi primjeri solidarnosti u regionu.

Fondacija Olega Deripaske donira još jednu PCR laboratoriju Crnoj Gori

Klinički centar Crne Gore otvorio je jednu od najsavremenijih PCR laboratorija koju je donirao ruski industrijalac Oleg Deripaska, koja će omogućiti pristup modernom ispitivanju za hiljade pacijenata. Pored PCR analize, čiji kapacitet je oko 500 uzoraka za osam sati, visokotehnološka laboratorijska oprema omogućava dijagnostikovanje raka, HIV-a i drugih bolesti u ranim fazama.

Osim medicinskih aparata, Fondacija Volnoe Delo je takođe obezbijedila potrošni materijal neophodan za laboratorijske operacije, posebnu zaštitnu opremu za zaposlene i dezinfekciona sredstva.

Otvaranju laboratorije prisustvovali su dr sc. med. Zoran Terzić, medicinski direktor Kliničkog centra Crne Gore, prof. dr Filip Vukmirović, direktor Centra za patologiju, dr Tonka Filimanović, molekularni biolog i Larisa Beljaeva, predstavnica humanitarne fondacije „Volnoe Delo“ Oleg Deripaska.

Imamo još mnogo toga da uradimo prije nego što konačno možemo reći da je pandemija COVID-a iza nas. Virus mutira, stvarajući nove izazove za ljekare, naučnike i vlade širom svijeta. Najvjerovatnije ćemo se suočiti sa još najmanje dva talasa bolesti. Dok se ne pronađe rješenje krize, moramo uložiti sve moguće napore da zaštitimo ljude. Ovo je globalni problem i potrebni su nam zajednički napori da ga prevaziđemo. Čast mi je što mogu biti od pomoći narodu Crne Gore – zemlje koja mi mnogo znači i koja uvijek može računati na moju podršku, rekao je Oleg Deripaska, osnivač fondacije Volnoe Delo.

Prof. dr Filip Vukmirović, direktor Centra za patologiju Kliničkog centra Crne Gore, zahvalio se Olegu Deripaski na vrijednoj donaciji, dodavši da će to unaprijediti i olakšati rad zaposlenih u borbi protiv koronavirusa: Do sada je bila uobičajena praksa da se pacijenti uzorkuju ovdje u Kliničkom centru, a da se analize rade u Institutu za javno zdravlje. Novom laboratorijom, osim što ćemo moći ovdje u KCCG da uradimo analizu za sve naše pacijente, ujedno ćemo i rasteretiti kapacitete Instituta za javno zdravlje. Prva analiza sa kojom počinjemo rad je PCR analiza na koronavirus. Procesi rada na ovim aparatima su do maksimalne mjere programirani i automatizovani, što eventualne greške u radu svodi na najmanju moguću mjeru. Ova laboratorija nam takođe omogućava da uradimo širok spektar drugih testova, uključujući analize na HIV virus, citomegalo virus, herpes simpleks virus, Epstein-Barr virus, analize na polno prenosive bolesti, veliki broj tipova HPV virusa i druge.

S obzirom na to da je Centar za patologiju Kliničkog centra Crne Gore baza Medicinskog fakulteta u Podgorici, puštanje u rad ove laboratorije omogućiće naučnicima ove ustanove učešće u velikom broju naučno-istraživačkih projekata.

Deripaska je 1998. godine počeo sa humanitarnim radom i osnovao Fondaciju „Volnoe Delo“. Ukupno 200 miliona eura iznosi vrijednost dosadašnjih donacija Fondacije usmjerenih ka obrazovanju, nauci, kulturi i regionalnom razvoju. Deripaska je prije nekoliko godina napravio medicinski centar u Gvineji, vrijedan deset miliona dolara, koji je dao veliki doprinos u istraživanju Ebola virusa i u stvaranju vakcine protiv ove bolesti. Dio tima koji se bavio istraživanjem bio je i doktor koji je napravio Sputnjik V, jednu od vakcina protiv koronavirusa.

Generali osiguranje Srbija – Za naše heroje

U znak zahvalnosti i podrške ljekarima, medicinskom osoblju i volonterima na prvoj liniji odbrane od COVID-19, Generali Osiguranje Srbija pridružilo se programu podrške Vlade Republike Srbije „Za naše heroje“.

Kroz personalizovane kartice „Naš heroj“, svima koji su zaposleni ili volontiraju u sistemu COVID-19 omogućeni su popusti i pogodnosti prilikom plaćanja robe i usluga kod brojnih kompanija i preduzetnika koji učestvuju u programu i data je prednost pri ostvarivanju prava u državnim institucijama, javnim preduzećima, lokalnim samoupravama i ustanovama socijalne zaštite.

Generali Osiguranje Srbija će svim vlasnicima kartice „Naš heroj“ omogućiti:

  • besplatnu polisu putnog osiguranja sa rokom važenja od godinu dana u okviru kojih je osigurano 15 dana, osiguranom sumom od 30.000 EUR i teritorijalnim pokrićem za cio svijet bez SAD, Kanade, Australije, Novog Zelanda i Japana
  • 30 odsto popusta na putno osiguranje za sve članove uže porodice (supružnici i djeca)
  • 30 odsto popusta na osiguranje domaćinstva
  • 20 odsto popusta na kasko osiguranje
  • specijalne popuste na sve polise životnog osiguranja

Ljekari, medicinsko osoblje i volonteri koji su više od godinu dana angažovani na prvoj liniji odbrane od pandemije COVID-19 su heroji koji zaslužuju naše poštovanje, zahvalnost i solidarnost. Odlučili smo da im to pokažemo na djelu, podržimo program Vlade Republike Srbije i svima njima kroz različite programe osiguranja omogućimo bezbjedniju budućnost sa manje briga. Vjerujemo da će im naše besplatno putno osiguranje sa pokrićem COVID-19 omogućiti bezbrižan zaslužen odmor, izjavila je Nataša Marjanović, članica izvršnog odbora Generali Osiguranja Srbija.

Generali Osiguranje Srbija je 2020. godine doniralo 100.000 EUR laboratoriji „Vatreno oko“ i Vladi Republike Srbije, dezinfekcioni tunel KBC-u Bežanijska kosa i EKG uređaj KBC-u Zemun i Opštoj bolnici Šabac i time pokazalo spremnost da podrži rad zdravstvenih ustanova u Srbiji u teškoj situaciji. Program podrške „Za naše heroje“ pokrenula je Vlada Republike Srbije, a realizuje ga Ministarstvo zdravlja Republike Srbije u saradnji sa Generalnim sekretarijatom Vlade, Narodnom bankom Srbije, Privrednom komorom Srbije i javnim ustanovama, uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Na humanitarnoj večeri u Mimozi za Covid odjeljenje prikupljeno više od 2.200 EUR

Na humanitarnoj večeri za Covid odjeljenje dubrovačke Opšte bolnice, koja se u petak održala u restoranu Mimoza, prikupljeno je 16.822 kune, odnosno više od 2.200 EUR.

Večeru su priredili poznati učesnici dubrovačkog izdanja Večera za 5 na selu Ivana, Matej, Prisila i Zoran i Karloti, time se priključivši prikupljanju sredstava koje je pokrenula Udruga „Boga, pravde, poštenja“ Dubrovkinje Ane Obradović Skračić.

Osim u dobroj hrani, oni koji su prisustvovali večeri u Mimozi dobro su se zabavili, a mnogi su i koristili i opciju dostave i tako dali svoj doprinos ovoj akciji.

Kandidati emisije „Večera za 5“ u pripremi za humanitarnu akciju

Pomenuta Udruga nedavno je sprovela akciju u kojoj je pozvala zajednicu da se oproba u kundalini jogi i pomogne Covid odjeljenju dubrovačke Opšte bolnice – humanitarnoj akciji kojom se prikupljaju sredstava priključila se i Ana Vukas, a svi koji su se odazvali su mogli da doniraju sredstva pomoću donatorske kutije u studiju.

Kako je sve u životu razmjena energije, smatram da na ovaj način činimo veliki iskorak, kako za sebe, tako i za druge. I tako ćemo svi jednu lijepu energiju pretočiti do onih kojima je to trenutno najpotrebnije, rekla je Vukas.

Vrijedna donacija Opštoj bolnici u Baru

Direktor Caritasa Crne Gore, Marko Đelović, uručio je donaciju mreže Caritasa u Crnoj Gori u vidu medicinske opreme Opštoj bolnici „Blažo Orlandić“ u Baru, a vrijednost opreme iznosi 12.385 EUR.

Donirana oprema, kako je saopšteno iz Caritasa, uključuje EKG aparate, infuzione pumpe, laringoskope, kao i pulsne oksimetre, kako bi se pacijentima omogućilo bolje i kvalitetnije liječenje.

U ime Caritasove mreže, donaciju je predao direktor Caritasa Crne Gore, Marko Đelović, a u ime Opšte bolnice u Baru donaciju je primio direktor bolnice, dr Igor Karišik. Ovim povodom Đelović je istakao da je današnja donacija šesta po redu isporuka medicinske opreme zdravstvenim institucijama u Crnoj Gori i da je od izuzetne važnosti da u ovom izazovnom vremenu, koje nam je pandemija nametnula, djelujemo zajedno i pomognemo jedni drugima. On je dalje naglasio da sve zdravstvene institucije u Crnoj Gori, kao i svi medicinski radnici, rade pod velikim pritiskom i ulažu nadljudske napore, pa stoga ovakvim i sličnim donacijama možemo donekle pokušati da im olakšamo posao u cilju dobijanja kvalitetnijeg pristupa liječenju, rečeno je u saopštenju.

Donacija vrijedne medicinske opreme obezbijeđena je kroz projekat Caritasove mreže u Crnoj Gori „Unapređenje javnog zdravlja i smanjenje rizika od pandemije COVID-19 kroz nabavku medicinske opreme za zdravstvene ustanove u Crnoj Gori“. Projekat ima za cilj da pruži podršku zdravstvenom sistemu u Crnoj Gori u borbi protiv pandemije kroz donaciju medicinske opreme zdravstvenim centrima u Crnoj Gori. Vrijednost projekta je oko 60.000 EUR, a donatori su njemačke karitativne organizacije Renovabis i BEGECA.

Pandemija COVID-19 je bez sumnje izmijenila dosadašnji način života i dovela nas u jako težak položaj. Ujedno nas je podsjetila koliko su važne prave vrijednosti u društvu, kao što su solidarnost, porodica, međusobno pružanje pomoći, jer samo uz pomoć njih možemo izaći iz ove situacije kao pobjednici. U narednom periodu mreža Caritasa u Crnoj Gori distribuiraće dalje preostalu medicinsku opremu, saopštili su iz Caritasa.

Životno osiguranje doniralo respirator klinici za dječje bolesti u Skoplju

Croatia životno osiguranje doniralo je Klinici za dječje bolesti Skoplje uređaj za mehaničku ventilaciju - respirator. Riječ je o modelu najnovije generacije sa performansama i tehničkim specifikacijama koje zadovoljavaju potrebe klinike i njenih pacijenata.

Ovom donacijom Croatia osiguranje svoju društvenu odgovornost usmjerava na jačanje kapaciteta ove javne zdravstvene ustanove u kojoj se zbrinjavaju najosjetljiviji i najugroženiji slučajevi.

Vrijeme u kome živimo stvorilo je nove izazove sa kojima se svi zajedno kao društvo suočavamo. Stoga je cilj naše korporativne društvene odgovornosti jačanje kapaciteta zdravstvenih ustanova. Bolja njega i pružanje bolje njege posebno za najmlađe pacijente trebalo bi da bude zajednička odgovornost svih nas, ali poslovni sektor tome može dati najveći doprinos. Zato vjerujem da ovom donacijom dajemo dio tog doprinosa i pomoći ćemo tamo gdje je najpotrebnije, rekla je Maja Stankovska Kostova, generalna direktorka Croatia životnog osiguranja.

Za direktora Klinike za dječje bolesti ova donacija je prije svega podrška medicinskom osoblju i značajno poboljšanje nivoa njege pacijenata.

Klinika ima vrhunske specijaliste koji su posvećeni brizi o pacijentima, ali i pored sveg posla i pažnje koju svakodnevno ulažemo, naš rad i briga o malim pacijentima u velikoj mjeri zavisi od opreme i medicinskih uređaja. Oprema i medicinski aparati su nešto što nam je uvijek potrebno i što treba da prati nove medicinske i tehnološke trendove. Stoga je ova donacija Croatia osiguranja za Dječju kliniku izuzetno vrijedna, potrebna i čak neophodna s obzirom na vrijeme i uslove u kojima živimo, rekla je Aspazija Sofijanova, direktorka Klinike za dječje bolesti.

Bibi Reksa donirala 10.000 dolara bolnici Velika Dibra iz Sjeverne Makedonije

Pjevačica Bibi Reksa nedavno je donirala 10.000 dolara (8.500 EUR) za bolnicu Velika Dibra, a pozvala je sve svoje pratioce na društvenim mrežama da daju svoj doprinos.

Kako pomenuta bolnica u Sjevernoj Makedoniji nije imala dovoljno zaliha za liječenje pacijenata koji boluju od virusa COVID-19, posljednjih dana je ova ustanova posebno bila pretrpana oboljelima od koronavirusa. Pjevačica Bibi Reksa je svoj doprinos dala vrijednom donacijom i dijeljenjem akcije za prikupljanje sredstava.

Za sve moje Albance i Dibrance, pomozite. Nema dovoljno zaliha. Molim vas pomozite donacijom. Svaka donacija je značajna, napisala je umjetnica Reksa u svom javnom pozivu na Instagramu. Istovremeno, 32-godišnjakinja je podijelila vezu koja vodi direktno do fondacije otvorene na stranici GoFundMe, gdje se prihod može donirati putem interneta za pomoć bolnici.

Iz pregleda napravljenog na ovoj onlajn fondaciji, vidi se da je i sama Bibi Reksa donirala 10.000 dolara za snabdijevanje bolnice.

Osim toga, Društvena organizacija Dibra prikupila je novac za bolnicu Dibra kojoj su hitno bili potrebni zalihe i lijekovi potrebni za liječenje pacijenata Covid-19. Pomoću akcije prikupljanja sredstava, uspjeli su da prikupe 61.905 USD (54.000 EUR) zajedno sa novcem koji su donirali donatori zajedno sa Bibi Reksom, a koji su reagovali na GoFundMe poziv.

Dok se pandemija koronavirusa još uvijek odvija na globalnom nivou, lako je osjetiti se bespomoćno. Ali bez obzira na to ko si ili kakva je tvoja situacija, uvijek možeš napraviti razliku, jer solidarnost je posebno važna u doba krize – koliko god se naš doprinos učinio malim ili velikim. Zato te pozivamo da pogledaš kampanje na crowdfunding platformi Donacije.rs i podržiš humanitarne akcije koje su, za neke, od presudnog značaja.