Prošle nedelje smo objavili podatak da su u Srbiji građani i kompanije od početka COVID-19 krize do 16. aprila 2020. godine donirali oko 9 miliona evra.

Donacije za podršku borbi protiv korona virusa u celom regionu se nastavljaju, pa tako smo i ove nedelje za vas izdvojili najinspitrativnije priče o tome kako građani, kompanije i organizacije podržavaju svoje zajednice u prevazilaženju COVID-19 krize.

Tetra Pak donira 100.000 evra za borbu protiv pandemije

Kompanija Tetra Pak donira ukupno 100.000 evra humanitarne pomoći, sa ciljem da se zaustavi širenje bolesti COVID-19 i pomogne građanima Srbije u procesu oporavka.

Iznos od 35.000 evra namenjen je Crvenom krstu Srbije. Dodatno, sa ciljem podrške lokalnoj zajednici u Gornjem Milanovcu, gradu u kom posluje i Tetra Pak fabrika, 50.000 donirano je Opštoj bolnici u Gornjem Milanovcu, 10.000 evra gornjomilanovačkom Domu zdravlja, i 5.000 evra Opštini Gornji Milanovac.

Donirana sredstva biće iskorišćena kao podrška zdravstvenom sistemu opštine u borbi protiv COVID-19 pandemije na lokalnom nivou.

 

 

Donacija od 4 miliona dinara za bolnice i kasarne

Kompanija "Merkator-S" donirala je robu u vrednosti od oko četiri miliona dinara za kovid bolnice i kasarne Vojske Srbije angažovane u borbi protiv pandemije COVID-19.

Prvi kontigent pomoći isporučen je bolnici KBC "Dragiša Mišović", a u narednih mesec dana, pored ove bolnice, jednom nedeljno voda, sokovi, slatkiši i voće biće isporučivani KBC ‘’Dragiša Mišović’’, Zemunskoj bolnici, Kliničkim centrima u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, dok će kasarnama u Kneževcu i Zucama biti isporučena sredstva za higijenu i dezinfekciju.

SBB Fondacija obezbedila 600 litara medicinskog alkohola za KBC Kragujevac

SBB Fondacija donirala je 600 litara medicinskog alkohola za KBC Kragujevac, sa ciljem da pomogne medicinskom osoblju u borbi protiv korona virusa.

SBB Fondacija deo je United grupe, koja je United Grupa je ranije celom regionu pomogla donacijom u iznosu od miliona dolara, od čega je samo za Srbiju izdvojeno milion dolara pomoći u novcu i medicinskoj opremi koja se isporučuje u nekoliko etapa.

 

 

Penzioner donirao 200.000 dinara za borbu protiv korona virusa

Najstariji Leskovčanin Aleksandar Stojanović, koji ima 102 godine, uplatio je 200.000 dinara koje je uštedeo od svoje skromne penzije, kako bi pomogao svojim sugrađanima da lakše prebrode posledice korona virusa.

Stojanović je sličan gest sproveo 2014. godine, kada je donirao 100.000 dinara od svoje penzije za sanaciju posledica poplava u našoj zemlji, a sada se pridružio u borbi protiv COVID-19 epidemije.

Pomoć je namenio penzionerima sa niskim primanjima.

 

 

Donacija od 2.000 testova za Klinički centar Srbije

Fudbaler Stevan Jovetić, nakon što je pomogao Crnoj Gori donacijom od 50.000 evra, donirao je i za bolnicu u Sevilji, a nedavno je uputio donaciju i za Srbiju.

Jovetić je obezbedio oko 2.000 testova koji su bili neophodni Kliničkom centru Srbije za testiranje na COVID-19.

Humanitarna akcija „Zajedno protiv korone“

Društvo Crvenog križa Istarske županije u saradnji sa Stožerom Civilne zaštite IŽ pokrenulo je pre mesec dana humanitarnu akciju pod nazivom: „Zajedno protiv korone“.

U okviru akcije do sada je prikupljeno 21.553,96, koji su namijeni za kupovinu zaštitne opreme za zdravstvene ustanove čiji je osnivač Istarska županija, kao i za podršku vatrogascima, policiji, Crvenom križu i najugroženijim građanima.

Akcija je i dalje u toku, a svi koji je žele podržati, mogu to učiniti uplatom na račun u OTP banci: IBAN:HR3824070001500008436. Svrha uplate glasi: Za humanitarnu akciju“ZAJEDNO PROTIV KORONE“, a za uplate iz inostranstva BIC(SWIFT) code je: OTPVHR2X.

 

 

Kupovinom vaterpolo rekvizita pomažete borbu protiv korona virusa

Vaterpolo portal Dance.hr pokrenuo je humanitarnu akciju, u okviru koje će na ovom portalu biti organizovana aukcijska prodaja vaterpolo rekvizita, a prikupljena sredstva biće donirana za akciju „Hrvatska protiv korona virusa“.

Za više informacija o akciji i podršku istoj, posetite link.

 

 

Donacija od 15 hiljada zaštitnih maski

Dino Osmanović i Hasan Hasić iz IT kompanije Symphony Group d.o.o. iz Sarajeva uručili su prim. dr. Zlatku Kraviću, direktoru Opće bolnice „ Prim. dr. Abdulah Nakaš“ vrednu donaciju zaštitne opreme, saopćeno je iz ove bolnice.

U pitanju je donacija od 15.000 zaštitnih maski KN95, koje su namenjene osoblju Opće bolnice za borbu protiv koronavirusa. Vrednost donacije iznosi 100.000 KM.

Nešto ranije kompanija Symphony je uručila donacije Domu zdravlja u Bihaću i organizaciji Save the Children.

Podsećamo i da solidarnost sa najugroženijima tokom epidemije korona virusa u Srbiji možete pokazati online donacijom na covid19.donacije.rs, ili slanjem SMS poruke u vrednosti od 200 dinara na broj 7300.