Tokom gotovo cijele 2020. godine najveći broj donacija bio je usmjeren na podršku borbi protiv posljedica COVID-19.

Stoga smo i posljednji nedjeljni pregled vijesti o donacijama u regionu posvetili upravo davanjima za borbu protiv COVID-19.

Ovdje možete pročitati o tome kako su donatori podržali svoje zajednice u borbi protiv štetnih posljedica COVID-19 u posljednjoj sedmici 2020. godine.

UniCredit Banka Srbija donirala 30.000 evra Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje

U ime svojih klijenata, zaposlenih i u svoje vlastito ime, UniCredit Banka Srbija odlučila je da donira 30.000 evra u dinarskoj protivvrijednosti Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, iz sredstava tradicionalno namijenjenih prazničnim darivanjima i proslavama.

Ova donacija omogućiće RFZO-u kupovinu opreme i materijala potrebnih za liječenje pacijenata oboljelih od COVID-19.

Početkom aprila, UniCredit Banka Srbija donirala je Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje 50.000 evra u dinarskoj protivvrijednosti, a kasnije se pridružila i Unicefovoj inicijativi organizovanoj za kupovinu kiseoničkih protokomjera za Klinički centar Srbije.

Kompanija Mozzart podržala bolnicu u Batajnici donacijom vitaminskih paketa zdravstvenim radnicima

Mozzart je nedavno otvorenoj COVID bolnici u Batajnici donirao pakete voća, s namjerom da ljekarima i ostalom osoblju olakša svakodnevni rad.

Ova inicijativa je do sada sprovedena u 40 bolnica i COVID centara širom zemlje, a u okviru nje je podijeljeno 75 tona voća. Na ovaj način Mozzart je želio da se zahvali svim medicinskim radnicima.

Mozzart je u 2020. godini zdravstveni sistem podržao i donacijom sredstava za kupovinu respiratora, osiguravanjem finansijskih donacija zdravstvenim ustanovama i nabavkom potrebne bolničke opreme.

Donacije Imleka za COVID pacijente i ljekare

Imlek je donirao nekoliko tona mlijeka kliničkim centrima i opštim bolnicama širom Srbije.

Naime, nekoliko tona dugotrajnog mlijeka Moja Kravica donirano je Kliničkim centrima Srbije, Niša i Vojvodine, a  donacije su upućene i Opštim bolnicama u Vršcu i Valjevu, novootvorenoj COVID bolnici u Kruševcu, kao i Specijalnoj bolnici za interne bolesti u Mladenovcu. Imlek je takođe pružio podršku i u drugim zemljama regiona u kojima posluje, donirajući robu i sredstva za kupovinu medicinske opreme zdravstvenim ustanovama u Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori.

Ranije ove godine, Imlek je donirao sredstva za kupovinu sedam respiratora, a robne donacije su uručene svim COVID bolnicama, kao i hraniteljskim ustanovama, Crvenom krstu i Banci hrane.

Donacija za splitsku bolnicu

COVID centar KBC-a Split dobio je četiri nova uređaja za kiseonik s visokim protokom i dva monitora vitalnih funkcija ukupne vrijednosti od oko 210.000 kuna.

Donaciju su zajednički obezbijedili Medicinski fakultet i Rotary klub Split, u saradnji s građevinskom kompanijom Strabag d.o.o. i Autokućom Vrdoljak d.o.o.

Ova donacija bi trebalo da olakša posao ljekarima i pomogne u zbrinjavanju velikog broja pacijenata kojima je takva terapija neophodna.

Donacija Podravke za Opću bolnicu Koprivnica

Podravka je uručila vrijedne donacije Općoj bolnici u Koprivnici, izdvojivši ukupno 635.000 kuna.

Kompanija  je donirala respirator i pet uređaja za kiseonik s visokim protokom koji se koriste za liječenje teških oblika otkazivanja pluća kod COVID-19 pacijenata.

Podravka je u proteklom periodu donirala bolnici novčana sredstva za nabavku inkubatora, ležajeva i ormara za potrebe dnevnog boravka na pedijatrijskom odjeljenju, takođe finansirajući njegovo renoviranje uz pomoć agencije za dizajn enterijera Brigada.

Donacija Fondacije „Nikola Jančev“ za novu COVID bolnicu

Fondacija „Nikola Jančev“, uz podršku predsjednika Opštine Kavadarci Mitka Jančeva i kompanije Kožuvčanka iz Kavadaraca, donirala je milion denara bolnici u Kavadarcima. Novac će biti upotrijebljen za kupovinu stanice za kiseonik u novoj modularnoj COVID-19 bolnici u Kavadarcima, za koju je planirano da bude izgrađena za dvije do tri nedjelje.

Podsjećamo vas da borbu protiv COVID-19 možete podržati onlajn donacijom za neku od kampanja pokrenutih na covid19.donacije.rs, ili slanjem SMS poruke na broj 7300.