Grupa 9 dobrih žena okupila se sa željom da svoju zajednicu učine boljom i da podrže, obraduju, nasmeju i usreće one kojima je to potrebno.

U izuzetno kratkom periodu u svojoj zajednici postale su prepoznate po dobru. Zajedno sa dobročiniteljima i dobročiniteljkama koji su ih podržavali u plemenitim poduhvatima uredile su prostorije Pedijatrijske radiologije i CT dijagnostike Dječije bolnice u Podgorici, postavile #TableSolidarnosti širom Podgorice, organizovale akciju solidarnosti za žene zaposlene u kovid centrima i brojne druge dobrotvorne aktivnosti.

Godinu za nama obeležila je njihova akcija #DjecaZaDjecu, organizovana u znak podrške sa građanima i građankama u područjima pogođenim zemljotresom u Hrvatskoj, za koju im je Fond za aktivno građanstvo dodelio nagradu za filantropiju #ISKRA.

Ako još niste, vreme je da upoznate 9 dobrih žena i iz prve ruke saznate sve o sadašnjim i budućim dobročinstvima ovih humanistkinja.

Sanela Rastoder, Jagoda Mijatović, Tamara Šljivančanin, Irena Jočić, Ivana Nedović, Jadranka Dragićević, Biljana Otašević i Milica Kocović dele sa nama svoju priču o dobroti, solidarnosti, humanost, zajedništvu i podršci.

Kako je nastala neformalna grupa 9 dobrih žena? Sa kojom idejom je sve počelo, kako se razvijala vaša misija?

Sanela: Mi smo obične žene, sugrađanke, drugarice i prijateljice okupljene sa jednom željom - da makar i malo obradujemo, nasmijemo i usrećimo one kojima je to potrebno. Tako je jedna skromna ideja u decembru 2020.godine, označila  početak priče i ozvaničila aktivnosti neformalne grupe “Devet dobrih žena”. Spojile smo se slučajno, iz naizged običnog podnevna i opuštenog razgovora nasih dragih drugarica Biljane I Tamare. Interesantna je činjenica da se nijesmo poznavale, spojila nas  je nesebična volja da zajedničkim snagama pomognemo onima kojima je pomoć najpotrebnija. Jedna obična viber grupa pretvorila se u voz sreće i ne zaustavlja se. Grupu čine Tamara, Bilja, Sanela, Jagoda, Milica, Ivana, Jadranka i  Irena. Svaka od nas je posebna na svoj način i daje ovoj grupi posebnu notu i doprinos. Prvom akcijom smo obradovale mališane Instituta dječije bolnice, poklonivši im više od trista sedamdeset novogodišnjih paketića. Svaki od paketića imao je posebnu želju za ozdravljenje. I tek što smo napunile svoje srce i dušu, uslijedila je nova akcija, pa sledeća pa još ona sledeća, svaka posebno draga I sa posebnom emocijom. Dobro veže dobro,a mi smo tek počele sa našom misijom. Bićemo srećne kada iza nas ostanu lijepe riječi i dobra dijela da nas pamte.

Koja je bila Vaša lična motivacija za humanitarni rad i ovu vrstu angažmana?

Jagoda: Lična motivacija za humanitarni rad i ovu vrstu angažmana jeste pomoć ugroženim ljudima. Nažalost oko nas ima puno ugroženih a posebno mi je teško kada vidim da su djeca ugrožena. Izraženi osjećaj prema djeci je sticajem okolnosti moje djetinjstvo provedeno u teškim ratnim uslovima a i moj sadašnji poziv i rad u predškolskoj ustanovi.

Kako prikupljate sredstva za dobrotvorne akcije koje sprovodite? Sa kojim različitim tipovima donatora sarađujete i na koji način? Na koje sve načine oni koji to žele mogu podržati vaše aktivnosti?

Tamara: Moram da naglasim da smo mi sasvim neformalna grupa, nismo NVO ni organizacija, kako nas često klasifikuju, nemamo kancelarije, nemamo prostorije za sastanke, nemamo ni zvaničan žiro račun jedino imamo praksu da svaka od nas mjesečno  uplaćuje internu članarinu i tako prikupljamo novac kojim finansiramo planirane akcije. Naravno, većinu akcija nismo mogle same da iznesemo iako je "skroman početni kapital" uvijek naš. U zavisnosti od finansijske težine akcije uvijek nam priteknu u pomoć naši prijatelji. Navešću primjer Tabli solidarnosti koje su bile skup projekat. Dio smo finansirale same a veliki udio, što se tiče  konstrukcije tabli, djelova i samog postavljanja na teritoriji grada, podržali su Glavni grad, Agencija za stanovanje, zatim tu su uvijek naši prijatelji Boje i lakovi Kameleon, firma Faksimil itd. Donatori su, kako sam već rekla, uvijek neki od naših prijatelja koji se nerijetko i sami ponude da učestvuju i na koje možemo da računamo. Ipak, mi naše prijatelje čuvamo pa se i trudimo koliko možemo da ih previše ne opterećujemo. Naša grupa od 9 žena zapravo broji mnogo, mnogo više članova i mi volimo da kažemo da su dio naše grupe svi oni koji učestvuju u akcijama, na bilo koji način. Nama svaka podrška znači, bilo konkretna u toku akcije ili podrška na društvenim mrežama. Dobijamo na stotine poruka podrške i zaista to nema cijenu jer onda znamo da radimo prave stvari. Posebno smo srećne kada vidimo da pojedine akcije konstantno žive i da ih sugrađani svakodnevno podržavaju.

Kako dolazite do ideja za dobrotvorne akcije koje sprovodite? Mnoge od njih su jedinstvene i inovativne. Na koju ste najponosnije?

Irena: Glavna fabrika naših ideja je viber grupa 9 dobrih žena, u kojoj svakodnevno komentarišemo aktuelne društvene teme, targetiramo nedostatke i slabe tačke našeg društva, a nakon toga počinje brain storming kojim izbacimo veliki broj ideja koje na kraju glasanjem usvojimo ili odbacimo. Mi smo jedna mala viber demokratija i treba učiti od nas. ;)  Ponosne smo na sve naše akcije, jer smo se trudile da budemo tu za sve ranjive grupacije našeg društva koje su dijelom zapostavljene, od najmladjih do najstarijih, siromašnih, bolesnih i onih koji su se silom prilika našli u nekim teškim životnim okolnostima. Od svih akcija izdvojile bismo Table Solidarnosti, koje nose poruku Ako imaš ostavi, ako nemaš uzmi, nalaze se na deset lokacija u našem Glavnom gradu, i kako sama poruka kaže table služe za razmjenu namirnica, u svakom momentu neko može da ostavi i da uzme ono šta mu je potrebno. Table Solidarnosti izdvajamo jer mijenjaju trend ostavljanja hrane u blizini kontejnera, i postaje praktičnije i dostojanstvenije za sugradjane koji ostavljaju i koji uzimaju namirnice, takodje table daju puno mogućnosti za donatorsku saradnju sa mnogim privrednicima koji se bave proizvodnjom ili prodajom hrane.

Na koje aktivnosti ste trenutno najviše fokusirane? Koji su najvažniji ciljevi koje želite da realizujete u budućnosti?

Ivana: Iza nas su brojne akcije posvecene opstem dobru, to je ujedno i cilj većine nasih akcija. Kada osmišljavamo iste i dogovaramo se, uvijek vodimo računa da budu usmjerene ka odredjenoj ciljanoj grupi. Dosta realizovanih akcija su bile usmjerene ka djeci jer smo tu negdje najosjetljivije. Trenutno,u procesu realizacije se nalaze na listi "čekanja" 3 nove ideje koje za sad ne bih otkrivala. Poslednja akcija na koju nam je bio fokus jeste odstupala od standarda naše grupe i bila je posvećena našoj sugradjanki za čije liječenje su prikupljana sredstva. Što se tiče naseg krajnjeg cilja, nemamo ga. Djelujemo otvorenim srcem, voljne da pomognemo onima kojima smo u mogućnosti i kojima je to potrebno.

Na koje sve načine uključujete zajednicu u svoj rad i šta vam to donosi?

Jadranka: Svaka naša akcija podrazumijeva aktiviranje prijatelja, porodice, zajednice i svih onih koji žele bez interesa da pomognu. Do sada je naša zajednica pokazala da ,,ima sluha" za učestvovanje u humanim djelima. Nekada je to prevoz. Nekada donacija. Imamo i kreativnih prijatelja koji osmisle idejno rješenje akcije... Opšte dobro bi trebalo svima da bude ,,zvijezda vodilja". Naše malo, nekome je sve. I to je za našu malu grupu najvažniji moto. Hvala svima koji nas podržavaju na našem malom putu da pokušamo da ukažemo da je važno pomoći i da se to može uraditi na razne načine.

Kako ocenjujete stanje dobročinstva u Crnoj Gori? Na čemu je potrebno raditi da bi se ono još više razvijalo? Kako 9 dobrih žena doprinose razvoju filantropije u Crnoj Gori?

Biljana: Stanje dobročinstva, na nekoj skali od 1 do 10, srednja ocjena 5, po našem mišljenju. Iako smo vodeći po dobročinstvu i filantropiji u regionu, moglo bi i može više da se poradi na istome. Što više uključivati mlade, kao što su razni volonterski klubovi, podržavati grupe gradjana , kao što je ova naša , promovisati dobročinstva i razne projekte koji rade na tome. Devet dobrih žena će raditi za opšte dobro, promovisati empatiju i humanost na čistoj, volonterskoj i neprofitnoj osnovi kao i do sada.

Šta su najveći izazovi sa kojima se suočavate u radu?

Milica: Nakon dvije godine koliko grupa postoji oduvijek nam je veliki izazov naći vrijeme da se sve okupimo i da se družimo lično. Uvijek neka fali, jer je zbog poslovnih i porodičnih obaveza svih nas malo teže naći vrijeme kada smo sve slobodne. Zahvaljujući viber grupi komunikacija izmedju nas je uvijek živa i aktivna. Na ovaj način se od početka dogovaramo i usaglašavamo oko projekata na kojima radimo. Kada se treba negdje lično pojaviti u skladu sa privatnim obavezama lako se dogovorimo koje od nas će biti predstavnice grupe, ali da se sve okupimo negdje zajedno da popijemo kafu, e to je pravi izazov. ;)

Šta vidite kao najveći uspeh u dosadašnjem radu, a šta je ono što tek želite da postignete?

Jagoda: Cilj humanitarnih akcija je da humanost dobije pravu vrijednost jer je to upravo ono po čemu se akcentuje dobrota koje smo svi željni. Srećna sam kada poslije naših akcija vidim radost, suze radosnice i sve ono što čovjeka čini zadovoljnim a posebno dječiju radost. Nikada neću zaboraviti našu prvu akciju i dečija lica u bolesničkim krevetima dječije bolnice kada su dobili novogodišnje paketiće, to je za mene najveće zadovoljstvo vratiti osmijeh na lice i pokusati za trenutak zaboraviti ružnu stvarnost. Naš lični uspjeh je da poslije svake akcije imamo isti osjećaj radosti i još više motivacije za neka sledeća "radovanja".