Prošle nedelje dočekali smo i kalendarski početak proleća. Kako su lepše vreme i početak novog godišnjeg doba inspirisali dobročinitelje u regionu?

U proleće možete da radite puno korisnih i lepih stvari: možete da napravite veliko spremanje stana, vozite bicikl ili da se zaljubite. 

Nakon zimskih meseci, svi jedva čekamo da izađemo napolje. Zbog toga je baš ovo doba godine za mnoge i odlična prilika da pozovu sugrađane da se okupe na javnim mestima, kako bi zajedno podržali dobre ciljeve i proširili svest o pitanjima koja su nam važna. 

Evo kako su dobri ljudi iz regiona proveli prvu nedelju proleća.

1. Dan narcisa obeležen širom Hrvatske 

Narcis je jedan od prvih prolećnih cvetova, ali je u prvom prolećnom vikendu u Hrvatskoj, ovaj cvet je bio mnogo više od pokazatelja da je stiglo novo godišnje doba. Mnoge organizacije prodavale su i poklanjale baš narcise u cilju podizanja svesti žena o važnosti redovnih mamografskih pregleda i prikupljanja novca za pomoć svim ženama koje žive sa rakom. Šta su neki od rezultata? Udruženje Nismo same iz Zagreba prikupilo je preko 2.600 EUR (19.647 HRK) a novac je namenjen akciji “Nisi sama ideš sa nama” putem koje organizacija obezbeđuje besplatan taksi prevoz za žene koje primaju hemoterapiju. Članice klub žena lečenih od karcinoma dojke Gea Pula su u ovom gradu prodavale cveće, keramiku, slatkiše i torbe i na taj način prikupile skoro 4.000 EUR (29.559 HRK). Kompanija INA podržala je trku koju je organizovalo udruženje  Sve za nju i pomogla im sa donacijom od 7.400 EUR (55.000 HRK)

2. Humanitarna trka u Mostaru 

Više od 1.500 učesnika iz čak 15 zemalja okupilo se na ulicama Mostara povodom polumaratona koji se održava u ovom gradu. Manifestacija je obuhvatala čak 4 različite trke, a jedna od njih, i to ona na 4km imala je humanitarni karakter, pa je tako novac od uplate kotizacije svih onih koji su poželeli da učestvuju na ovoj trci poslužio za podršku udruženju Insula  koje pomaže osobama sa dijabetesom. Ovoj akaciji priključili su se i medicinski radnici iz Doma zdravlja Mostar, koji su na događaju merili šećer u krvi građana i takmičarima, kako bi i na ovaj način ukazali na značaj zdravog života i redovnih medicinskih kontrola.

3. Skijanje za NURDOR 

Proleće ne dolazi svuda istovremeno. Na planinama i dalje ima snega i to dovoljno za skijanje. Ove poslednje skijaške dane u szeoni na Kopaniku je iskoristilo čak 163 takmičara, koji su se niz Karaman Greben spuštali kako bi pomogli NURDORu. Uplate učešća, donacije i prodaja kačketa i majica donele su ukupno 6.000 EUR (701.340 RSD), a novac će poslužiti za opremanje još jedne Roditeljske kuće u Beogradu gde tokom lečenja borave deca obolela od raka i njihovi roditelji. Akciji prikupljanja sredstava za Roditeljsku kuću nedavno se pridružio i Mastercard, tako što će se za svaku beskontaktu, mobilnu ili online transakciju Mastercard karticama izdvajati novac za ovaj cilj.

4. Momčilo Momo Pejović trči za malog Luku 

Maratonac koji je i ranije trčao kako bi pomogao bolesnima, u subotu 16. marta trčao je od Cetinja do Podgorice sa brojem 23 kako bi podstakao građane da doniraju novac za lečenje 10-ogodišnjeg Luke Grgurevića iz Herceg Novog. Luki je već u 3. godini života dijagnostifikovana cerebralna paraliza a za potrebne lečenje u Americi potrebno je prikupiti 44.000 EUR.

5. Dan narcisa u Mostaru 

Osim što su trčali, Mostarci su ovog vikenda bili posebno vredni, pa su uspeli i da prikupe narcise koji su se i u ovom gradu delili radi podizanja svesti o važnosti redovne kontrole kad je u pitanju rizik od raka dojke. Ljudi iz udruženja Novi pogled, delili su građanima veze narcisa uz dobrovoljnu donaciju, a prikupljeni novac namenjen je radu udruženja koje okuplja i pruža podršku ženama koje žive sa rakom.