Fond za aktivno građanstvo je dodelio nagrade organizacijama, udruženjima i pojedincima za njihov doprinos razvoju građanskog društva.

  • Nagrada za doprinos na nacionalnom nivou dodeljena je društveno odgovornoj kompaniji Cerovo doo iz Bara. U poslednjih 14 meseci, ova kompanija je donirala više od 100.000EUR za renoviranje škola i vrtića u Crnoj Gori.
  • Nagrada za doprinos lokalnoj zajednici je dodeljena Privrednom klubu Cetinje koji je donirao više od 70.000EUR tokom prethodne godine za razvoj zajednice.
  • Nagrade za doprinos dijaspore dodeljena je je Kulturnom centru Rumija iz Čikaga, crnogorskom udruženju iz Amerike. Oni su tokom poslednjih 12 meseci donirali 186.000USD.
  • Nagrada za živono delo (posthumna nagrada) – Lidija Jovanović je bila nosilac Partizanske spomenice, utemeljiteljka Antifašističkog fronta žena Crne Gore i poslanica crnogorske Skupštine. Ona je svoj život posvetila emancipaciji žena, brizi o ratnoj siročadi, deci sa smetanjama u razvoju i obrazovanju omladine.
  • Specijalno priznanje za doprinos lokalnoj zajednici je dobio Nikšićki mlin koji je podržao škole, sport i mnoge porodice u teškom socijalnom i ekonomskom stanju.Tokom prethodne godine, donirali su 47.000USD za lečenje jednog mladog čoveka, oko 30.000USD za izgradnju kuće i lečenje Šefketa Jarovića, dok je 19.000USD prikupljeno za renoviranje mostova na Alipašinim izvorima.
  • Specijalna priznanja za građanski doprinos opštem dobru su dodeljena:

Banka hrane – za njihov volonterski i humanitarni rad,
Fenix (Udruženje roditelja dece obolele od raka) – za njihovu posvećenost i istrajnost u prikupljanju sredstava,
Zoran Vukčević - za humanist i solidarnost,
O.Š. “Njegoš” – za razvoj filantropije.

Photo: http://www.nagradaiskra.me