17. decembra stanovnici Prištine imali su priliku da vide neobičan prizor u svom gradu - velika grupa Deda Mrazova, sa brojevima ispisanim preko grudi, okupila se i istrčala mini-maraton uprkos hladnom zimskom vremenu, motivisani dobrim razlogom koji ih je ugrejao iznutra - pomaganje ugroženim porodicama.

Neprofitna organizacija pod imenom Projekti 5 Cent (Projekat 5 centi) stoji iza ove neobične trke, koja postaje tradicionalna pod motom "Postani Deda Mraz i donesi radost ugroženoj porodici". Cilj ovog projekta je podrška porodicama kojima je potrebna pomoć prikupljanjem novca od prodaje Deda Mraz kostima u prethodnih mesec dana na Zahir Pajaziti trgu.

Prošle godine, prodajom kostima za Deda Mraza prikupljeno je dovoljno sredstava za pomoć za 60 porodica na Kosovu, a ove godine, iako je ovo tek drugo izdanje ove kampanje, rezultati su višestruko bolji: čak 350 porodica u 7 gradova na Kosovu je dobilo hranu i poklone.

Projekat je podržao veliki broj donatora - dok je cena kostima bila 10 EUR, kupci su mogli da doniraju i više od simbolične cene za kostim, koji je namenjen za nošenje tokom trke, te je zbog toga dolazio upakovana sa startnim brojem za maraton.

Još jedna zanimljivost: dedamrazovskom maratonu se pridružila i grupa trkača na albanskoj obali - zaposleni u NLB Banci Kosovo, koja je prethodno podržala događaj kupovinom kostima, a koji su bili sprečeni da prisustvuju trci u Prištini, organizovali su svoju trku kao znak podrške kampanji i drugim Deda Mrazovima. Trci u Prištini su prisustvovali i organizatori kampanje “You are a Sunflower”, još jedne sjajne priče sa Kosova, i tako pokazali dobre odnose između dve neprofitne organizacije.