Ove nedelje u Beogradu su održana dva važna događaja koja se bave temom društvene odgovornosti u poslovanju.

Na Forumu socijalnih inovacija, u organizaciji Smart kolektiva, između ostalog se govorilo o prilikama i izazovima socijalnih preduzeća u Srbiji. U isto vreme održana je i konferencija CSR Srbija 2019, u okviru koje su panelisti bili predstavnici velikih kompanija sa razvijenim programima društvene odgovornosti. 

Bilo da se radi o socijalnim preduzećima čija društvena misija je sastavni deo poslovnog modela, kompanijama koje razvijaju CSR strategije ili pak malim preduzetničkim radnjama – svi oni mogu mnogo da doprinesu razvoju opšteg dobra. 

Ponekad se radi o vrednim donacijama, nekad je u pitanju razmena znanja ili dugoročni programi podrške,  a ponekad je i to pružanje besplatnih usluga koje puno znače onima koji nisu u prilici da ih priušte. Ovo su priče o svemu tome:

1. St Gobain i Habitat Makedonija pomažu udruženju osoba sa smetnjama u razvoju 

Druga ovakva donacija međunarodne korporacije Saint Gobain iznosi 37.000 EUR, dok će  udruženje Habitat Makedonija projekat za podršku Centra za podršku licima sa smetnjama u razvoju Poraka – Negotino podržati sa još 14.000 EUR. Novac je namenjen  rekonstrukciji, postavljanju energetski efikasne fasade, popravkama i unapređenju uslova za život u smeštaju koji udruženje Poraka pruža za 20 osoba sa smetnjama u razvoju. Ovaj projekat važan je vid podrške ovim ljude, kako im se na taj način omogućava bolje uključivanje u društvo i priliku da postanu samostalniji. Radovi bi trebalo da bude završeni u roku od godinu dana.

2. Preduzetnici iz Šapca donirali vrednu opremu bolnici 

Pojedinačni preduzetnik/ca često ne ostvaruju dovoljno veliki profit koji bi omogućio da se, na primer, kupe novi aparati za zdravstvene ustanove. Ipak, kada se više preduzetnika udruži u takvom poduhvatu i oni mogu da pomognu rad zdravstvenih institucija na ovaj način. To nam je nedavno pokazala grupa šabačkih preduzetnika koja je zajedno uspela da obezbedi savremeni rendgenski uređaj za Opštu bolnicu u ovom gradu, vredan čak 42.000 EUR. Novi uređaj bio je preko potreban, kako je njegov prethodnik bio u upotrebi još od 1980. godine. 

3. Bemax arena otvorena u Podgorici 

Nova multifunkcionalna hala sa oko 2.200 mesta otvorena je u prostoru Sportskog centra Morača, zahvaljujći kompaniji Bemax. Na ovaj način, građevinska kompanija želela je da podrži rad Košarkaškog saveza Crne Gore, sa kojim ima dugogodišnju saradnju. Osim prostora za dvoranske sportove, novi objekar imaće i montažne bazene, kao i savremeni audio-vizuelni sistem koji omogućava praćenje svih sportskih dešavanja u novoj hali i putem interneta.

4. Kompanije iz Zadra pomogle kupovinu uređaja za školu Petar Preradović 

Petnaest kompanija uključilo se u akciju prikupljanja sredstava za uređaj Play Attention koji je namenjen deci sa poremećajem pažnje i hiperaktivnosti (ADHD). Ukupna vrednost darovane sume je blizu 4.000 EUR (29.000 HRK), a škola Petar Preradović je tako postala jedna od svega 14 iz cele Hrvatske koja za sada ima ovakav uređaj. Akcija prikpuljanja sredstava je završena početkom maja ove godine, a tokom Dana škole koji je održan 24. maja, direktorka škole Stanka Pera Martinac zahvalila se svim kompanijama koje su se uključile u akciju, posebno Lindi Jokić iz agnecije za nekretnine Nina dom koja je i pokrenula ideju za ovu akciju u spetembru prošle godine.  

5. Turniri u fudbalu i basketu za BELhospice

Klub održivih davanja jedan je od inovativnih načina na koji BELhospice centar za palijativno zbrinjavanje ostvaruju dugoročnu saradnju sa poslovnim sektorom. U okviru kluba trenutno se nalazi nekoliko firmi koje pored donacija redovno uključuju i svoje zaposlene u akcije za podršku centru. Tako su se predstavnici i zaposleni nekoliko kompanija u subotu, 11. maja priključili još jednom humanitarnom turniru u malom fudbalu i turniru u basketu koji je po 2. put organizovan u Sportskom centru Fudbalskog saveza Srbije u Staroj Pazovi. Zahvaljujući učesnicima turnira prikupljeno je 17.000 EUR za unapređenje besplatnih usluga palijativnog zbrinjavanja za pacijente obolele od raka i članove njihovih porodica. Timovi koji su se takmičili bili su iz kompanija Apatinska pivara, Bambi, Bel Medic, Crédit Agricole, Fresenius Medical Care, MSG Global, Rauch, Saga, Telenor, TeleGroup, Zlatiborac, Aspire Technology, Carnex, Generali, GlaxoSmithKline, Knjaz Miloš, ManpowerGroup, PepsiCo, Saga i Roche uz podršku kompanije Coca Cola Hellenic.

6. Lokalni preduzetnici ulepšali maturu u Herceg Novom  

Donacija svečane odeće za maturu posebno je popularn vid davanja u ovim mesecima kada se veliki broj mladih sprema za veče koje obeležava završetak školskog obrazovanja i početak života mladih, odraslih ljudi. Takvu akciju je u Herceg  Novom organizovala humanitarka Zorica Drakulić Vidaković, a odziv građana pomogao je da se za maturu opremi 29 momaka i devojaka. Na kraju akcije humanitarka se putem svoje Facebook stranice posebno zahvalila preduzetničkim radnjama – buticima i frizerskim salonima – koji su pomogli sa donacijama, ali i prepravkom donirane odeće i uslugama friziranja i šminkanja.