Ove nedelje inspirisale su nas su brojne društveno odgovorne akcije i davanja, koje su tokom meseca u regionu sprovedene sa ciljem podrške organizacijama, pojedincima ili ugroženim grupama i unošenjem pozitivnih promena u zajednicu.

Pročitajte koje su vesti o davanjima obeležile avgust, a ako ste organizacija iz BiH koja ima ideju o projektu za unapređenje i očuvanje životne sredine, saznajte više o konkursu na koji se možete prijaviti.

Kompanija dm drogerie markt podržava ekološke projekte u BiH

Kompanija dm drogerie markt pokrenula je, u okviru kampanje “Učinimo svijesno”, inicijativu “dm {ZAJEDNO} za bolje sutra”. Cilj inicijative je podrška ekološkim projektima u Bosni i Hercegovini, čija će realizacija doprineti očuvanju, uređenju i zaštiti životne sredine.

Konkurs je otvoren za organizacije, udruženja, javne ustanove (centre, škole, domove i društva) i jedinice uprave (gradove, opštine, kantone i entitete), koji do 16.09.2019. mogu prijaviti svoje ekološke projekte.

Potrebno je da projekti doprinose zaštiti i očuvanju životne sredine, kroz aktivnosti kao što su čišćenje, uređenje zelenih površina, čišćenje reka i korita, pošumljavanje i sl.

Po završetu konkursa biće odabrano 6 projekata koji će dobiti podršku.

Za više informacija i prijavu projekta posetite link: www.dm-zajedno.ba.

Coca Cola donirala Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli opremu za prevremeno rođene bebe

Kompanija Coca-Cola BiH donirala je Klinici za dečije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli medicinsku opremu i aparate potrebne za negu prevremeno rođenih beba.

Ova donacija je deo projekta „Podržimo život beba rođenih prije 37. sedmice“, tokom kog se od svake prodate boce vode Olimpija deo sredstava usmerava na opremanje bolničkih odela za brigu o prevremeno rođenim bebama.

Zahvaljujući donaciji, čija je vrednost veća od 31.500 KM, Klinici za dečije bolesi obezbeđena su dva kardiorespiratorna monitora za praćenje vitalnih parametara prevremeno rođenih beba i pet pulsnih oksimetara za merenje nivoa protoka kisieonka.

Kompanija Forma Ideale donirala nameštaj za kuću novinara Milana Jovanovića

Kompanija Forma Ideale obezbedila je početkom avgusta donaciju u nameštaju za opremanje renovirane kuće novinara Milana Jovanovića, u okviru donatorske akcije koju je pokrenulo Nezavisno udruženje novinara Srbije.

Porodična kuća Milana Jovanovića, novinara portala Žig.info, izgorela je u podmetnutom požaru 12. decembra 2018. godine.

Prethodno, Fondacija Slavko Ćuruvija organizovala je kampanju prikupljanja novčane pomoći za obnovu izgorele kuće, koja je vođena preko našeg portala donacije.rs, u kojoj su učestvovali brojni pojedinci I kompanije.

Pored kompanije Forma Ideale, akciji se pridružila i kompanija Metalac.

Kompanija Devtech donirala 50 računara organizacijama u Srbiji

IT kompanija "Devtech" donirala je, početkom avgusta, 50 računara i propratne opreme za 5 neprofitnih organizacija i jednu osnovnu školu u Srbiji.

Donacije su uručene OŠ „Bratstvo jedinstvo“ iz Sombora, Crvenom krstu Vojvodine, Svratištu za decu i mlade u Novom Sadu, Dečijem selu "Dr Milorad Pavlović" u Sremskoj Kamenici, Sigurnoj ženskoj kući u Novom Sadu, kao i Fondaciji Novak Đoković koja aktivno radi sa školskim ustanovama širom Srbije.

Kompanija McDonald’s, u okviru projekta “Bitka za znanje”, podržava akciju “Pčelice”

Tokom avgusta i septembra kompanija McDonald’s organizovaće prikupljanje sredstava za Fond B92 i akciju "Pčelice" za nabavku robotičke didaktičke opreme za škole za decu sa smetnjama u razvoju, koja se sprovodi u okviru projekta “Bitka za znanje”. Ova oprema će deci omogućiti pomoć u učenju i obezbediti im da na lakši I zanimljiviji način stiču nova saznanja.

Donaciju obezbeđuju gosti restorana, a prilozi se prikupljaju u humanitarnim kasicama, koje se nalaze na pultovima za naručivanje hrane u okviru restorana.

IT obuke za decu i mlade bez roditeljskog staranja

Fondacija Petlja, u saradnji sa kompanijom GoPro i uz podršku kompanije Majkrosoft, ogranizovala je Letnju školu digitalnih veština, pod nazivom “Znanje budućnosti”, namenjenu mladima iz Zajednice mladih u SOS Dečijem selu Kraljevo i mladima koji su odrasli bez rodteljskog staranja, a koje podržava Centar “Jaki Mladi”.

U periodu od 27. do 30. avgusta polaznici su imali priliku da steknu onovna IT znanja, upoznaju se sa osnovama programiranja i da čuju predavanja posvećena veštačkoj inteligenciji.

Letnja škola organizovana je sa ciljem da mladim ljudima koji odrastaju bez roditeljskog staranja pruži znanja koja će im biti potrebna i korisna u svakodnevnom životu, ali i uz pomoć kojih će lakše započeti svoj profesionalni razvoj ili pronaći posao.

CarGo obezbedio specijalna vozila za prevoz osoba sa invaliditetom

CarGo uveo je juče pet specijalizovanih vozila za prevoz osoba sa invaliditetom.

Ova usluga će u probnom periodu biti potpuno besplatna za sve članove Udruženja sa invaliditetom, a nakon toga nadoknada za korišćenje ovog vida pomoći na putu biće minimalna, tek tolika da se plaćaju troškovi održavanja i nabavljaju novi kombiji ove kategorije.

U jednom kombiju po vožnji može da stane dvoje kolica i pet putnika. Vozila će u početku biti dostupna svakog dana od 8 ujutru do 12 uveče, a nakon toga će usluga postati dostupna i noću.

Više informacija o usluzi i naručivanju ovih vozila pogledjte na CarGo Facebook stranici.

Pre toga je CarGo, u saradnji sa Udruženjem obolelih od spinalne mišićne atrofije „SMA Srbija“, pokrenuo još jednu humanitarnu akciju i obezbedio besplatno korišćenje za sve osobe sa Spinalnom mišićnom atrofijom.

Hipotekarna banka donirala vredan medicinski aparat Specijalnoj bolnici u Risnu

Hipotekarna banka donirala je Specijalnoj bolnici „Vaso Ćuković“ iz Risana vredan medicinski aparat - defibrilator, koji će imati veliki značaj za poboljšanje uslova lečenja u ovoj specijalizovanoj zdravstvenoj ustanovi.

Hipotekarna banka inače, kroz različite donacije, u kontinuitetu podržava zdravstvene ustanove u Crnoj Gori, a kako navode iz kompanije, donacija bolnici Vaso Ćuković ima poseban značaj, jer je uručena u znak sećanja na Danijelu Golović, zaposlenu u poslovnici Hipotekarne banke u Porto Montenegru, koja je život izgubila u saobraćajnoj nesreći.

Narodna kjižnica Tisno prikuplja donacije za decu iz doma Maestral u Splitu

Narodna kmjižnica Tisno pokrenula je akciju prikupljanja donacija za Dečiji dom Maestral, sa ciljem da deci koja borave u ovom domu ulepša početak nove školske godine.

Akcija traje od 22. avgusta do 05. septembra, a ukoliko želite da se uključite, informacije o stvarima koje su potrebne možete pronaći na linku.