U nedelji kada smo obeležili Nacionalni dan davanja, kompanije i pojedinci su ponovo pokazali posvećenost zajednici i opštem dobru i donirali za različite dobre ciljeve.

U fokusu su bili zdravlje, obrazovanje i zaštita životne sredine. Pročitajte 6 inspirativnih priča o davanjima koja su obeležila prošlu nedelju u regionu.

I, mada smo 09. oktobra proslavili Nacionalni dan davanja, kampanja „Škola dobrih ljudi“ još uvek je u toku i možete je podržati slanjem SMS poruke na broj 4540, ili online donacijom na platformi Donacije.rs.

Sanitet vredan 35.000 EUR za Opštu bolnicu u Kraljevu

Milomir Glavčić, poznati dobrotvor i dobitnik VIRTUS nagrade donirao je Domu zdravlja u Kraljevu novo sanitetsko vozilo, namenjeno Službi hitne pomoći.

Ova donacija vredna je 35.000 EUR, a kako navodi dr Mirjana Krčevinac, direktorka Doma zdravlja u Kraljevu, ovo je prvi, potpuno novi sanitet koji je za proteklih pet godina stigao u Službu hitne pomoći.

U proteklih 10 godina, Glavčić je za Kraljevo uputio različite donacije u vrednosti od više od 2 miliona EUR, i to za izgradnju novog mosta preko igra, za izgradnju vrtića u Beranovcu, kao i za nabavku magnetne rezonace, skenera i ultrazvuka za Opštu bolnicu „Studenica“.

Humanitarna akcija za decu obolelu od cistične fibroze

Bojan Đorđević iz Beograda, proteklog vikenda organizovao je humanitarnu akciju za decu obolelu od cistične fibroze.

On je za 24 časa napravio 2.276 šoljica espresa, što je rekord koji će biti upisan u Ginisovu knjigu rekorda. Kafa je posetiocima kafeterije na Karaburmi deljena besplatno, odnosno svi koji su želeli da probaju kafu ostavljali su dobrovoljni prilog u iznosu po želji.

Ukupno je prikupljeno 66.000 RSD, koji će biti upotrebljeni za kupovinu dva specijalna inhalatora i vitamini, namenjeni za decu koja boluju od cistične fibroze. 

U akciji McDonaldsa prikupljeno 583.550 RSD za nabavku robota pčelica

Tokom avgusta i septembra u svim McDonald’s restoranima u Srbiji u „humanitarnim kasicama“ je prikupljan novac za Fond B92 i njihovu akciji „Pčelice“, u okviru projekta „Bitka za znanje“.

Prikupljeno je ukupno 583.550 dinara i ta sredstva će biti iskorišćena za kupovinu pet setova robota „pčelica“, koji su namenjeni za podršku obrazovanju dece sa smetnjama u razvoju.

Sredstva za akciju „Pčelice“ prikupljaju se i kroz kampanju „Škola dobrih ljudi“, u okviru Nacionalnog dana davanja, koji je ove godine u znaku podrške osnovnoškolskom obrazovanju.

Dnevni list „Pobjeda“ poklonio Cetinjskoj gimnaziji botaničku baštu

Dnevni list „Pobjeda“ poklonio je Cetinjskoj gimnaziji Botaničku baštu Arboretum sa 75 sadnica stabala visokog i niskog rastinja. Povod za donaciju Botaničke bašte, koja će se nalaziti u dvorištu gimnazije, je obeležavanje 75 godina od izdavanja prvog broja ovog dnevnog lista.

Donacija za Inicijativu „O2“

Kompanija „Alkaloid“ iz Skoplja donirala je 1.200.000 MKD za Inicijativu „O2“, koja se bavi podizanjem svesti o zagađenju i zaštitom životne sredine.

Novac je prikupljen tokom „Alkaloid humanitarnog vikenda“, donatorskog događaja, koji je ove godine održan deveti put.

Kako navode iz Inicijative „O2“, ova donacija je od velikog značaja za njihove buduće akcije i svakodnevni rad na podizanju svesti o zagađenosti vode, vazduha i okruženja i stvaranju zdravije i čistije životne sredine.

Kompanija „Klas“ donirala ultrazvučni aparat Opštoj bolnici u Sarajevu

Kompanija „Klas“ donirala je ultrazvučni 4D aparat Opštoj bolnici „Prim. dr Abdulah Nakaš“ u Sarajevu.

Novac za nabavku aparata prikupljen je zahvaljujući kampanji „Širimo ljubav”, koja je trajala od maja do septembra ove godine, i u okviru koje je „Klas“ deo sredstava od prodaje polubelog hleba izdvajao za kupovinu ultrazvučnog aparata.

Zahvaljujući zajedničkoj akciji građana i kompanije „Klas“ prikupljeno je 60.000 KM za nabavku savremenog 4D ultrazvuka.