Širom regiona, većina dobrotvornih donacija usmjerena je na ublažavanje negativnih posljedica COVID-19.

Od početka krize izazvane COVID-19 do 30. novembra 2020, pojedinci i kompanije iz zemalja Zapadnog Balkana donirali su preko 65,5 miliona evra za ublažavanje negativnih posljedica COVID-19, prema našem istraživanju o dobrotvornim donacijama.

Međutim, podrška je i dalje potrebna, a građani, neprofitne organizacije i kompanije nastavljaju da je pružaju u svojim zajednicama.

Dalje u tekstu pročitajte i saznajte više o različitim dobrotvornim djelima u borbi protiv COVID-19, koja ste možda propustili ove nedjelje.

Donacija iz Novog Pazara za Klinički centar Kragujevac

Prije nekoliko dana, udruženje „Volonteri NP“ uručilo je humanitarnu pomoć Kliničkom centru Kragujevac. Ovim potezom, htjeli su da pokažu svoju zahvalnost za podršku koju su građani i ljekari centralne Šumadije pružili Novom Pazaru od početka pandemije.

Donaciju čini više vozila punih voća, vode, limunade, zaštitnih skafandera, vizira i drugih namirnica.

Udruženje „Volonteri NP“ osnovano je nakon što je pandemija COVID-19 počela. Tokom juna i jula, kada su Novi Pazar i region Sandžaka postali jedno od žarišta, volonteri su se organizovali kako bi pomogli ljudima u Opštoj bolnici, unoseći teške boce sa kiseonikom i pomažući oboljelima od koronavirusa.

Ovi momci i djevojke obukli su skafandere, ušli su u crvenu zonu novopazarske bolnice i 24 sata bili na usluzi medicinskim radnicima i pacijentima COVID-19 centra Novi Pazar.

Rotari klub donirao medicinsku opremu Opštoj bolnici Kotor

Prije nekoliko dana, članovi Rotari kluba Kotor donirali su medicinsku opremu u vrijednosti od 1.700 dolara Opštoj bolnici Kotor.

Donacija je obuhvatala pulsni oksimetar za vrh prsta, CPAP aparat, kao i maske.

Direktor bolnice, dr. Davor Kumborović, primio je donaciju u ime bolnice i zahvalio se donatorima koji su, uprkos složenosti trenutne epidemiološke situacije, još jednom nesebično izašli u susret svojoj zajednici.

Mozzart nastavlja da pomaže zdravstvene radnike

Nakon ranije donacije od 10.000 KM, Mozzart je obezbijedio finansijsku pomoć i vitaminske pakete za doktore, medicinske sestre i tehničare zaposlene u Univerzitetskoj bolnici Foča, koji neumorno rade na pružanju adekvatne njege pacijentima i suzbijanju širenja COVID-19.

Kompanija je do sada donirala ukupno 112.000 KM bolnicama širom BiH.

Erste banka donirala 200.000 kuna Općoj bolnici Zadar

Erste banka donirala je 200.000 kuna Općoj bolnici Zadar za nabavku neophodne medicinske opreme, koja će pomoći kod liječenja pacijenata oboljelih od COVID-19.

Prema navodima predstavnika bolnice, donacija će im omogućiti da pružaju kvalitetniju njegu pacijentima, da opreme COVID-19 odjeljenja, kao i da se djelotvornije bore protiv COVID-19.

Donacija za bolnicu u Splitu

Građevinska kompanija iz Splita, SPEGRA, donirala je bolnici u svom gradu nosnu kanilu visokog protoka. Ovaj sistem omogućava pacijentima s težim oblicima infekcije COVID-19 i respiratornim problemima da dobiju više kiseonika nego što je to slučaj kod tipične kiseoničke terapije.

Takođe, ovo mnogim od tih pacijenata pomaže da izbjegnu invazivnije oblike respiratorne terapije, poput respiratora.

Predstavnici kompanije SPEGRA izrazili su zadovoljstvo što pomažu zajednici u kojoj žive i rade, uz nadu da će se aparat pokazati korisnim.

Ako i vi želite da pomognete svojoj zajednici u borbi protiv COVID-19, predlažemo vam da donirate preko interneta na covid19.donacije.rs ili slanjem SMS poruke na 7300.