Kompanije i organizacije širom regiona nastavljaju sa podrškom svojim zajednicama u ublažavanju negativnih posljedica COVID-19.

Za vas smo izdvojili šest priča o humanitarnim inicijativama za podršku zdravstvenom sistemu, medicinskim radnicima, oboljelima, ali i svim članovima zajednice u borbi protiv COVID-19.

Niste sami, mi smo uz vas

Centar za društvene integracije pokrenuo je kampanju „Niste sami, mi smo uz vas“. Njen cilj je pružanje pomoći zdravstvenim radnicima i oboljelima od virusa COVID-19 kojima je potrebna njega.

U kampanju se mogu uključiti svi građani, tako što će pomoći doniranjem sredstava za ličnu higijenu (dezinfekciona sredstva, alkohol, vlažne maramice, ubrusi, toalet papir, zaštitne maske, rukavice za jednokratnu upotrebu) i drugog potrošnog materijala koji se koristi u njezi pacijenata.

Uz pomoć naših volontera, Centar će pripremiti i podijeliti pakete pomoći sa odštampanom porukom pacijentima: „Niste sami, mi smo uz vas“. Paketi će takođe sadržati i poruke podrške i ohrabrenja koje sastavljaju donatori, a koje se mogu ostaviti u sandučiće specijalno namijenjene za ovu svrhu i postavljene na više lokacija u gradu.

Paketi pomoći biće uručeni Domu zdravlja Vranje, a potom predati pacijentima.

Pored pružanja podrške krajnjim korisnicima, kampanja će se fokusirati i na podizanje svijesti o važnosti filantropije i njenim pozitivnim efektima.

Ove aktivnosti se sprovode u okviru Projekta za unapređenje okvira za davanje, koji realizuje Koalicija za dobročinstvo, a finansira USAID.

Kompanija Mozzart donirala bolničke krevete za jedinice intenzivne njege u Srbiji

Mozzart nastavlja da podržava zdravstveni sistem Srbije u borbi protiv COVID-19. Njihova posljednja akcija podrazumijevala je donaciju najsavremenijih bolničkih kreveta za jedinice intenzivne njege u nekoliko zdravstvenih centara. Prva isporuka uručena je Institutu za ortopediju Banjica u Beogradu.

Mozzart mjesecima unazad pruža pomoć zdravstvenim ustanovama u Srbiji. Kompanija je do sada donirala oko 600.000 evra za ublažavanje negativnih posljedica COVID-19. Od ukupnog iznosa, 200.000 evra bilo je namijenjeno za nabavku deset respiratora, dok je 150.000 evra utrošeno na obezbjeđivanje pomoći ili nedostajuće medicinske opreme srpskim bolnicama.

„P...S...fashion“ donirao 60 zaštitnih kombinezona za COVID odjeljenje bolnice u Čačku

Kompanija „P...S...fashion“ pomogla je COVID ambulantu u čačanskoj bolnici donacijom u vidu 60 zaštitnih kombinezona, sa ciljem podrške zdravstvenim radnicima.

A, ovo nije prvi put da pokreću inicijativu takve vrste.

Kompanija je drugom prilikom donirala preko 15.000 zaštitnih maski, skafandera, posteljine i spavaćica.

Vrijedna donacija za barski Dom zdravlja

Dom zdravlja u Baru dobio je još jednu vrijednu donaciju – 100 zaštitnih odijela, od poznatog humaniste Hajriza Brčvaka.

Ovo je samo jedna u nizu donacija Hajriza Brčvaka zdravstvenom sistemu Crne Gore. Između ostalog, on je ranije obezbijedio nekoliko dezinfekcionih tunela za crnogorske bolnice, 750.000 zaštitnih maski za građane i 140.000 maski za crnogorske školarce i njihove učitelje. Određenim donacijama podržao je i zdravstvo i građane u državama regiona – Srbiji, BiH i Albaniji.

Hemofarm podržava zdravstveni sistem BiH

Kompanija Hemofarm pokrenula je kampanju pod nazivom „Superheroji maske nose ispod očiju!“

Glavni cilj kampanje je podizanje svijesti o važnosti poštovanja preporuka epidemiologa, koje se odnose na nošenje maski, fizičku distancu, održavanje higijene i jačanje imuniteta.

Kampanja će takođe prikupljati sredstva za nabavku zaštitne medicinske opreme za zdravstvene ustanove u BiH, tako što će Hemofarm dio prihoda od prodaje probiotika izdvajati za te potrebe.

Ranije ove godine, članovi Stada grupe, uključujući Hemofarm, donirali su 150 medicinskih monitora za pacijente u BiH, Srbiji i Crnoj Gori, dok je Hemofarm fondacija sama poklonila svu potrebnu zaštitnu opremu za zdravstvene radnike u 18 domova zdravlja u BiH.

„Aqua team“ donirao vodu za medicinare i pacijente zaražene koronavirusom

Kompanija „Aqua team“ donirala je posebno pakovanu vodu bolnicama širom Republike Srpske, gdje se liječe pacijenti zaraženi koronavirusom. Donacija je uručena zdravstvenim ustanovama u Banjaluci, Banji Slatina, Gradiški, Prijedoru, Brčkom, Foči i Sokocu.

„Pomoći ćemo i sve ostale COVID bolnice koje se jave. Želja nam je da se i drugi uključe u ovakve akcije i pomognu zdravstvenim radnicima i pacijentima“, navode predstavnici kompanije „Aqua team“.

Ako i vi želite da pomognete svojoj zajednici u borbi protiv COVID-19, jedan od načina da to učinite jeste doniranjem preko interneta na covid19.donacije.rs ili slanjem SMS poruke na 7300.