Postoji puno načina da svoje aktivnosti za razvoj opšteg dobra podelite sa zajednicom i pozovete ljude da vas podrže.

Pre izvesnog vremena sa vama smo podelili 10 najkreativnijih fundraising kampanja iz 2018. Kada je u pitanju fundraising u neprofitnom sektoru, kreativnost često podrazumeva pronalaženje veza između tema koje nisu uvek sasvim očigledne.  

Još jedan odličan predlog za vašu narednu fundraising strategiju jeste i organizovanje događaja. Osim neprofitnih organizacija, dobro osmišljen i zabavan događaj može mnogo da pomogne i društveno odgovornim kompanijama kako bi se javnost bolje upoznala i uključila u aktivnosti koje firme sprovode za razvoj opšteg dobra. Naravno, logistička strana nije uvek jednostavna, a ponekad je stvaranje interesovanja među građanima pravi izazov, ali ako se ovi izazovi prevaziđu uspeh i uticaj u zajednici može biti višestruk.

Možda je ono što vas deli od organizovanja uspešnog događaja samo dobra ideja, cilj ili pravi partner. Ne znate o čemu pričamo? Onda vam predlažemo da se pročitate ovih 7 primera:

1. Na SladoledDanu prikupljeno 350.000 RSD za decu bez roditelja 

Ko još ne voli sladoled? A ko još ne želi da po lepom sunčanom danu izađe u park sa porodicom ili prijateljima, i dobije besplatni sladoled? Ako ne možete da se setite mnogo takvih osoba, onda vas verovatno neće iznenaditi da je još jedan SladoleDan prošao sa velikim uspehom. Dok su mališani tokom manifestaciji na Kalemegdanu omiljeni slatkiš dobijali besplatno, odrasli su ga kupovali, a sav prihod od prodaje Frikom je namenio deci bez roditeljskog staranja, kako bi im se omogućilo da otputuju na letovanje. Na događaju je ovim putem prikupljeno skoro 3.000 EUR (350.000 RSD). Pored sladoleda, na događaju su bile upriličene različite aktivnosti i radionice, uz nastup dečijeg hora Čarolija i premijerno izvoženje predstave za decu Jagodići.

2. Trka za decu sa autizmom 

Trke su izuzetno popularan način da se prikupi novac za neki dobar cilj. Kao događaj nije ih uvek lako organizovati – izuzetno su uslovljene vremenskim prilikama, a s obzirom na to koliko se dobrotvornih trka održava u periodu kad je vreme lepše, nije uvek lako pronaći dovoljan broj trkača koji će želeti da podrže baš vaš cilj. Značajan uspeh u okviru trke nedavno je ostvarilo udruženje EDUS koje je zajedno sa Udurženjem Marathon organizovalo trku “Trčim za nekoga sa autizmom u Sarajevu”. Prodajom koraka čak 150 trkača uspelo je da prikupi preko 16.000 EUR (31.852 KM), a novac je namenjen programu obrazovanja za decu sa autizmom. Do sada je kroz EDUSov program prošlo više stotina dece iz BiH i drugih zemalja regiona,a  njih 40 se uspešno uključilo u redovno školovanje.

  

3. Festival i koncert za Udruženje Riječko srce 

Akcija Sve za našu djecu počela je 1. marta,  a u okviru akcije otvoren je humanitarni broj, a putem poziva se prikuplja novac za opremanje senzorne sobe pri Udruženju osoba sa Daunovim sindromom Rijeka 21. Humanitarni broj 060 9009 otvoren je sve do kraja maja, ali je veliko “finale” akcije prikupljanja novca upriličeno posebnim događajem - festivalom koji s održao 16. maja u Rijeci, na kome su svoje štandove imali predstavnici vrtića, škola, učeničkih domova i udruženja. Na štandovima su se prodavali ručni radovi, slatkiši i umetnička dela a sva sredstva bila su namenjena akciji Sve za našu djecu. Kraj ovog lepog druženja obeležen je i besplatnim koncertom na kome su nastupili brojni poznati muzičari.

4. Pelivan proslavlja rođendan i pomaže NURDORu

Ako ste propustili SladoleDan, imate priliku da se priključite još jednom sjajnom događaju na kome se spajaju sladoled i humanost. I ove godine, najstarija poslastičarnica u Beogradu Pelivan obeležava svoj rođendan pomažući drugima. Pelivan ove godine obeležava čak 168. godinu postojanja, a tim povodom svoje sugrađane obradovaće besplatnim sladoledom u petak 24. maja, od 16:30 do 18 časova. Kao i uvek, građani će umesto plaćanja sladoleda moći da doniraju novac i na taj način pomognu NURODRu da otvori još jednu roditeljsku kuću u Beogradu. Ne propustite da svratite do Pelivana, zasladite se i date svoj doprinos opštem dobru. 

  

5. Humanitarni odbojkaški turnir u Budvi 

Pored trka, odličan način da animirate podržavaoce sportskih tendencijama jeste organizacija sportskih događaja sa dobrim ciljem. Većina bi najpre pomislila na fudbal ili košarku, ali odojka je već nekoliko godina unazad sport koji okuplja sportiste iz regiona na memorijalnom turniru Nikola Zenović u Budvi. Ove godine, na turniru od 17. do 19. maja u Budvi učestvovalo je 16 ekipa veterana iz regiona, a tokom 3 dana takmičenja na uzlazu u Meditaranski sportski centar bile su postavljene kutije za priloge. Građani su donirali blizu 560 EUR, a sav novac namenjen je Udruženju roditelja dece i mladih sa smetnjama u razvoju Puževa kućica

6. JCI pokreće karavan humanitarnih turnira u basketu  

Jedan humanitarni turnir je super ideja, ali zar nije još bolje da ih bude barem 3? Međunarodna komora mladih (Junior Chamber International) u Srbiji najavila je održavanje humanitarnih turnira u basketu i to u 3 grada: Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Zanimljivo je da će svaki od događaja podržati drugačiji cilj. Prvi na redu održava se 26. maja u Prvoj beogradskoj gimnaziji, u okviru ovogodišnjeg Festivala filantropije. Prikupljeni novac namenjen je mladim naučnicima iz istraživačke stanice Petnica. Za njim sledi susret u Novom Sadu, 1. juna, gde će se igrati za Dečije selo Sremska Kamenica. I konačno, 8. juna u Nišu gde će se susret “3 na 3” organizovati kako bi se pomogla donacija opreme nekoj od niških škola.

7. Promocija knjige S one bande moje gore 

Povodom ovogdišnjeg Međunarodnog dana knjige, nedavno smo objavili listu 5 knjiga koje nastalih dobrih dela. U prošloj nedelji još jedna knjiga je pomogla razvoj opšteg dobra – delo Jasenke Lalović pod nazivom S one bande moje gore. U sredu, 15. maja, održana je promocija ove knjige, a prihod od primeraka prodatih tokom promocije upućen je Crvenom krstu Crne Gore. Knjiga govori o iskustvima žena u crnogorskom društvu pred početak Drugog svetskog rata – o izazovima sa kojima su se susretali u okvirima porodice, društva i tradicije.