Tradicionalna dodjela godišnjih nagrada i priznanja za filantropiju Iskra za 2022. godinu održana je 7. februara u Kraljevskom pozorištu Zetski dom na Cetinju.

Nagradu za individualni doprinos dobio je Hajrudin Ledinić, učesnik i pokretač mnogih akcija crnogorske dijaspore iz Njemačke. Inicirao je prikupljanje pomoći građanima Crne Gore prilikom pandemije Kovid 19 kada je donirao 10.000 eura, a u protekloj godini je između ostalog, u svom rodnom selu izgradio most u vrijednosti preko 70.000 eura.

Put-Gross iz Bijelog Polja dobio je nagradu za doprinos lokalnoj zajednici. Pored brojnih akcija po kojima je ovo preduzeće poznato posebno se izdvajaju one koje su usmjerene na mlade i njihovo obrazovanje, pa je u godini na izmaku ovo preduzeće opredijelilo više od 30.000 eura za stipendiranje mladih.

Dobitnica specijalnog priznanja za građanski doprinos opštem dobru je  profesorica francuskog i latinskog jezika Gordana Sarić.

Isto priznanje dobila je i Rasema Hekalo jedna od osnivačica Udruženja roditelja djece sa smetnjama u razvoju Oaza iz Bijelog Polja koja više od dvije decenije, predano radi na poboljšanju uslova djece sa smetnjama u razvoju i osoba sa invaliditetom.

Cetinjanin Aleksandar Vuković je primjer nesebičnog odnosa prema zajednici u kojoj živi i zato je dobio specijalno priznanje za građanski doprinos opštem dobru. Vuković je pokrenuo brojne humanitarne akcije među kojima i Izmamimo iskrene osmijehe, tokom koje je prikupljeno blizu 8.000 eura.

Hilal fond koji više od 10 godina širi humanost i pomaže širom Crne Gore i Balkana, takođe je dobitnik ovog specijalnog priznanja. Pokrenuli su inicijativu za izgradnju Humanitarnog centra u Bijelom Polju, i prikupili 300.000 eura, čime su premašili potrebna sredstva, pa su 60.000 eura donirali Ginekološkom odeljenju Opšte bolnice u Bijelom Polju.

Isto priznanje dobila je i humanitarna grupa Ana Đoković – in memoriam, koja prikuplja sredstva za one kojima je pomoć neophodna, bilo da je u pitanju bolest ili teška materijalna situacija.

Specijalno priznanje za doprinos dijaspore dobio je i Sait Latić koji živi u Švajcarskoj poznat po dobročinstvu i brojnim dobrotvornim akcijama.

A specijalno priznanje za podršku mladima dobila je Coca Cola HBC Crna Gora, kompanija koja je protekle godine podržala projekte usmjerene na mlade u iznosu od skoro 25.000 eura.

Nagrada za dobročinstvo posthumno je dodijeljena dr Dušanu Kosoviću, poznatom neuropsihijataru i psihoanalitičaru. On je u Podgorici osnovao prvo odjeljenje neuropsihijatrije, 1960. godine, a potom otišao u Kanadu na specijalizaciju, odakle se preselio u SAD, a njegova supruga Rukako Kosović je osnovala fondaciju koja nosi ime doktora Kosovića i donirala 200.000 eura za potrebe izgradnje Klinike za mentalno zdravlje, koja će takođe nositi njegovo ime.

Izvor: cetinjskilist.com