Jedan se zove Milorad Jurković, a srpskoj javnosti je poznatiji kao stolar Mile. Drugi dolazi iz Bihaća, ali mu se ime ne zna. Ono što ih spaja jeste nesebična pomoć ljudima iz svoje okoline: porodici Sarić iz Valjeva i jednoj migrantkinji koja se porodila u Bihaću.

Pre nekoliko nedelja žene iz džemata Sokolac pokrenule su akciju Žena ženi putem koje su sakupljale higijenske proizvode za migrantkinje koje privremno borave na prostoru grada Bihaća. Jedna od korisnica pomoći bila je i žena iz Avganistana koja se pre nekoliko dana porodila u bolnici Dr. Irfan Ljubijankić. Anonimni donator obezbedio je 250 EUR (500 KM) za kupovinu osnovnih potrepština za nju i bebu.

“Radili smo na finaliziranju pakovanja pristiglih donacija kada me je pozvala gospođa Bekira Šabić i saopćila kako je jedan čovjek došao u njeno udruženje u džematu Mali Lug i donirao 500 KM za kupovine svega što je potrebno majci i bebi, koji se trenutno nalaze u Kantonalnoj bolnici u Bihaću. Osjetila sam blagi pozitivni šok i neobjašnjivu sreću zbog toga. Pogotovo mi je gest ovog dobrotvora da ostane anoniman zadivljuć i posebno upečatljiv u svemu ovome”, istakla je Senada Begić, inicijatorka i koordinatorka akcije.

A u okolini Valjeva u selu Gola Glava, živi Tomislav Sarić sa ocem Miroslavom i 2godišnjim sinom Srećkom. Porodica je zapala u dugove tokom lečenja Tomislavljeve supruge Radmile, koja je nažalost prošle godine preminula od posledica raka. Tomislav je većinu imetka uložio u lečenje svoje supruge, a danas porodica živi od 3.560 RSD dečijeg dodatka. Tom sumom naravno nije bilo moguće pokriti dug računa za struju, koji je vremenom dostigao cifru od  66.000 RSD (skoro 560 EUR).

Stolar Mile često pomaže porodicama teškog materijalnog stanja ili sa decom sa smetnjama u razvoju, tako što im donira hranu, novac i naravno stolice za hranjenje dece koje sam pravi. O svojim inicijativama redovno piše na Facebook stranici kako bi za dobre ciljeve dobio i podršku javnosti.

“Animirao sam ljude, pa je na taj način prikupljeno 30.000 dinara, a ja sam sam podigao mini-kredit od 20.000 dinara. Međutim, onda nam je stigla vest da je EPS zaračunao kamatu na dug, pa je bilo potrebno skupiti još 16.000 dinara, što smo uspeli praktično za jedan dan i konačno sam, nakon posete Sarićima, svih 66.000 dinara uplatio na račun EPSa”, ispričao je stolar Mile prilikom posete Sarićima.

Nakon što je rešen problem struje, priča o Sarićima se proširila, te je tako Udruženje Brđanska incijativa najavilo da će im pomoći sa donacijama hrane, garderobe, pelenama i higijenskim sredstvima, kao i da će im obezbediti renoviranje kupatila.