Zamislite da na raspolaganju imate jedan dan isključivo za dobročinstvo. Kako biste ga iskoristili? 

Sigurno znate za dobrotvorne akcije u svom okruženju koje uvek možete da podržite (na primer, u Beogradu možete kupiti ulične novine Liceulice). 

U prošloj nedelji čuli smo nekolilko priča o dobročinstvu iz regiona i maštarili o tome kako bi izgledao jedan dan u kojem bismo učestvovali u svakoj od njih. 

Ovo je rezultat:

1. Akcija čišćenja u Kumanovu 

Da biste svoj dan dobrih dela iskoristili na pravi način potrebno je da ustanete rano. Da ste se na to odlučili na primer ove subote, 07. jula i da ste se kojim slučajem našli u Kumanovu, onda biste se verovatno pridružili volonterima koje je organizovala grupa građana “Ne budi đubre” (“Не биди ѓубре"), koji su zajedno očistili okolinu ulice Done Božinov. Vredni volonteri prikupili su 40 kesa đubreta i ukolnili dva frižidera i traktorsku prikolilcu koji su bili ostavljeni kao otpad. Ova grupa je tokom prošle nedelje takođe organizovala još jednu akciju čišćenja regionalnog puta Kumanova – Sveti Nikola, prilikom koje su volonteri prikupili i ukolonili oko 300 tona đubreta uz pomoć komunalnog preduzeća Čistoća i zelenilo (“Чистота и зеленилo”).

2.Sberbanka zajedno sa građanima prikupila više od milion dinara za NURDOR 

U redu, malo ste se zagrejali sa jutranjim čišćenjem, ali neke obaveze vas i dalje čekaju. Početak je meseca, potrebno je platiti račune, tako da je pravo vreme za odlazak u banku (odlažete to čitave nedelje). Odlučujete da odete u Sberbanku međutim vidite da je red prilično veliki. I baš kada ste poželelli da sve ponovo ostavite za drugi dan, nešto vam privuče pogled – donatorska kutija. Kada joj priđete shvatite da tu nju možete donirati novac za NURDOR i njihov projekat izgradnje nove roditeljske kuće u Beogradu za decu obolelu od raka koja sa roditeljima dolaze u Beograd na lečenje. Srećom imate nešto sitnog novca u novčaniku, tako da odlučite da donirate. A ukoliko ste u proteklih 18 meseci zaista našli u ovoj situaciji, onda imamo sjajnu vest za vas! Zahvaljujući vašim donacijama i donacijama zaposlenih Sberbanke u ovom periodu prikupljeno je preko 10.200 EUR (1.200.000 RSD) za novu roditeljsku kuću. A ukoliko imate bilo kakvih sumnji o tome da zajedno možemo uticati na zaista velike promene – onda obavezno pogledajte šta je sve NURDOR postigao u prošloj godini.

3. U Konzumu prikupljeno preko 20 tona hrane za siromašne u BiH

Poslove u banci ste obavili, ali sada se postavlja jedno zaista veoma važno pitanje: šta ćemo danas za ručak? Ako pretpostavimo da se oko ručka nalazite u Bosni i Hercegovini, onda biste, primera radi, mogli da posetite neki od Konzumovih supermarketa. Zašto? Zato što ćete u 45 gradova širom BiH tamo pronaći donatorske korpe u kojima možete da ostavite hranu koju će supermarket zajedno sa udruženjem Pomozi.ba donirati siromašnima u okviru projekta “Svi zajedno za jedan obrok više”. Na početku akcije Konzum je donirao hranu za prvo punjenje korpi a nakon toga su građani dobročisntvo preuzeli na sebe. Tako je za svega 2 meseca  trajanja akcije prikupljeno preko 20 tona hrane. Međutim, kako se akcija nastavlja i dalje, ne propustite da pri sledećoj kupovini na šoping listu dodate i jedno dobro delo.

4. Čep za hendikep i besplatnu posetu Istorijskom muzeju u Beogradu 

Sada je već rano popodne i vreme je da se nakon ovako aktivnog dana malo i zabavite. Uvek imate vremena da sedite kod kuće i gledate serije na Netflixu, ali kada ste poslednji put videli baš zanimljivu izložbu? Ako vam interaktivna izložba pod nazivom Kraj velikog rata 1917-1918 zvuči zanimljivo, onda imamo još jednu sjajnu vest za vas! Tokom čitavog jula, istorijski muzej u Beograd pruža vam mogućnost da ovu izložbu posetite potpuno besplatno ukoliko sa sobom ponesete barem 5 plastičnih čepova. Verovatno ste vće pogodili da su čepovi namenjeni akciji istoimenog udruženja Čep za hendikep u okviru kojeg se novac od reciklaže plastičnih čepova koristi za kupovinu pomagala i podršku osoba sa invaliditetom.

5. Saradnja proizvođača ulja i zagrebačkog udruženja slepih i slabovidih  

Izlazite iz muzeja, kada se setite da i dalje niste kupili prijateljici poklon za rođendan. Znate da ona voli ručno rađenu kozmetiku, a pošto se sada nalazite u Zagrebu, odlučite da pogledate šta ima u obližnjoj DM prodavnici. Tamo nailazite na prelepe Sapune sa točkicama koje proizvodi preduzeće Sfera Visia. Odmah se odlučite za ovaj poklon, a onda se setite da vam je ime preduzeća poznato. Verovatno zato što ste pre par dana čuli vest o tome da je baš ono primilo donaciju od vodećeg proizvođača ulja u Hrvatskoj, firme Zvijezda. Ulje, posebno maslinovo, se koristi u izradi ovih sapuna koji se u potpunosti prave bez sintetičkih dodataka i sastojaka  životinjskog porekla, a još važnije je da njih izrađuje socijalno preduzeće iza koga stoji Udruga slijepih Zagreb, što znači da sav novac od njihove prodaje služi za podršku i ekonomsko osnaživanje slepih i slabovidih osoba. Zbog toga je i zanimljivi dizajn Sapuna sa točkicama inspirisan Brajevim pismom.

6. Na koncertu za Miroslava Pejovića u Nikšiću prikupljeno 1.000 EUR 

Dan završavate u Crnoj Gori i nakon zaista lepog i ispunjenog dana, imate sjajnu ideju gde ćete se lepo provesti i pomoći dobar cilj. Zbog toga odlazite u konobu Bulevar u Nikšiću gde se održava humanitarni koncert “Miroslavu s ljubavlju” u  organizaciji NVO Izvor života. Sav novac od koncerta koji se zapravo održao 5. jula, bio je namenjen je 7-ogodišnjem Miroslavu Pejoviću koji ima bubrežnih problema i astmu i sa roditeljima živi u kući sa neadekvatnim uslovima za život. Na koncertu je prikupljeno oko 1.000 EUR za pomoć Miroslavu i njegovoj porodici. Zahvaljujći posredovanju udruženja NVO Izvor života kompanije koje sarađuju sa ovom organizacijom pokušaće da Miroslavljevoj majci obezbede i posao, kako bi barem delimično rešili tešku materijalnu situaciju ove porodice. Važno je da će udruženje i u narednom periodu organizovati još nekoliko humanitarnih koncerta u više gradova, a naredni se dešava 18. jula u Podgorici.

Tako bi izgledao jedan dan dobročinstva u regionu - prilično dobar način da iskoristite svoje vreme, zar ne? Zato razmislite o tome koja dobra dela možete učiniti već sutra.