Nedelju iza nas obeležile su brojne akcije kroz koje su pojedinci, ali i kompanije motivisali zajednicu da se uključi i podrži različite humane ciljeve.

Tako su pojedinci na prikupljanju donacija radili kroz prodaju lajkova, brojanje koraka i sportske aktivnosti, a kompanije kroz cause related marketing (izdvajanje prihoda ili dela prihoda od prodaje nekog proizvoda ili usluge) za dobrotvorne svrhe.

Lajkovima do donacija za udruženje Pomozi.ba

Društvene mreže su jedan od značajnih alata za prikupljanje donacija koji organizacije, ali i pojedinci mogu koristiti za različite humanitarne akcije koje pokreću, sprovode i podržavaju. Moć društvenih mreža za ostvarenje plemenitog cilja iskoristio je i Youtuber iz BiH, Mirza Demirović, koji je organizovao akciju u okviru koje je za svaki dobijeni lajk na svojoj fotografiji objavljenoj na Instagramu, kao i na jednom videu, objavljenom na YouTube donirao jedan fening Udruženju Pomozi.ba.

Kako ističe, to je uradio da bi i druge YouTubere i influensere motivisao da se angažuju i pomognu onima kojima je pomoć najpotrebnija.

neki-youtuber-mirza-demirovic

„Milijun koraka“ za Udrugu Latice

Alpinista Mario Cerak je učestvovao je u humanitarnom projektu Udruge za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama „Latice“ i za 37 dana, prešavši 1100 kilometara od Pule do Dubrovnika, napravio 1.330.755 koraka. U okviru humanitarne akcije „Milijun koraka“ Cerak je prikupio 67.000 kuna za opremanja novog prostora Udruge „Latica“.

Kako je cilj prikupiti 1.000.000 kuna, Cerak je najavio nastavak ove humanitarne akcije i pozvao sve koji su u mogućnosti da je podrže.

milijun-koraka

„Zajedno za Ana Mari“ – humanitarna trka na jezeru Bundek

Priča o Ana Mari Ljutić, koja je nakon trogodišnje borbe sa karcinomom prozvana hrabrom mamom, poznata je ne samo u Hrvatskoj, već u celom regionu.

Prošlog vikenda, na inicijativu maratonaca Siniše Mareković i Tadije Opačak, održana je trka “Hrabra mama želi živjeti – Zajedno za Ana Mari” koju su podržali brojni građani. Akcija podrške za Ana Mari nastavlja se i dalje, a sve informacije redovno se objavljuju u javnoj Facebook grupi podrške.

zajedno-za-ana-mari

Trka za Ninu okupila 430 učesnika

Još jedna uspešno organizovana humanitarna trka održana je u Cavtatu, kao deo inicijative „Zajedno za Ninu“, pokrenute za pomoć 21-godišnjoj Mariji Nikoleti Đivanović, koja je u aprilu ove godine u saobraćajnoj nesreći povredila kičmenu moždinu i kojoj je za nastavak lečenja potrebno 535.000 kuna.

Jedna od aktivnosti za prikupljanje pomoći bila je i sportski događaj „Trčimo za Ninu“, u kome su učestvovali kako predstavnici sportskih klubova, tako i građani.

Više informacija o ovoj i budućim akcijama dostupno je na sajtu i Facebook stranici inicijative „Zajedno za Ninu“.

Kada su kompanije u pitanju, pažnju su nam privukle tri akcije u kojima kompanije zajedno sa građanima rade na ostvarenju nekog humanog cilja. Neke od njih su još uvek u toku, pa ih ukoliko to budete želeli možete podržati.

Plaćanje karticom za podršku Pedijatrijskoj klinici u Skoplju

Silk Road banka i OKTA pokrenule su kampanju, u okviru koje će Silk Road banka za svaku transakciju obavljenu American Exspress karticama na OKTA bentinskim pumpama, donirati 5 MKD za potrebe Pedijatrijske klinike u Skoplju.

Silk Road banka već je podržavala Pedijatrijsku kliniku i to kroz dve velike donacije – u iznosu od 212.000 MKD, za adaptaciju svih bolničkih ležajeva u klinici i 105.000 MKD, za snabdevanje potrebnim aparatima za inhalaciju.

donacija-za-kliniku

Kada kupovinom školskog pribora činite dobro delo za decu iz SOS Dečijeg sela Kraljevo

U Srbiji, već nekoliko godina za redom, u susret novoj školskoj godini, kompanija Delhaize Srbija podržava SOS Dečija sela Srbija, kroz humanitarnu akciju „Dobro delo za SOS Dečije selo“.

Akcija ove godine traje od 01. avgusta do 11. septembra, a mogu je podržati svi koji školski pribor budu kupili u nekom od Tempa hipermarketa širom Srbije. Za uzvrat, Tempo će od svake kupljene sveske, flomastera i bojica izdvojiti dinar, od pernice 10 dinara, a od svakog kupljenog ranca 50 dinara za decu iz SOS Dečijeg sela.

Novac prikupljen na ovaj način biće upotrebljen za troškove grejanja i poboljšanje uslova smeštja dece u SOS Dečijem selu Kraljevo.

dobro-delo-za-sos-decije-selo

„Trail trka za život“ na Jahorini

Olimpijski centar Jahorina organizuje „Trail trku za život“, sa ciljem prikupljanja donacija za pomoć udruženjima „Sunce“ i „Srce za djecu“. Sredstva se prikupljaju kroz kotizacije i prodaju suvenira – posebno dizajniranih humanitarnih majica i bandana.

Trku su, kao sponzori podržali i Sport Vision, BeoSport, PlanetBike, GamaPrint, Stotinka, Gradska Pijaca Pale, Bat Hotel i Onogošt.