Međunarodni dan izbeglica obeležava se 20. juna. U susret ovom datumu, u Beogradu je 14. juna organizovano nesvakidašnje izvođenje “Pepeljuge”. Deca izbeglice iz prihvatnog centra u Kikindi su pripemila i izvela predstavu na srpskom jeziku.

Ovo je druga predstava koju izvode deca izbeglice. Premijera “Pepeljuge” je održana u maju ove godine, u Narodnom pozorištu Kikinda,a pogledalo ju je više od 400 ljudi. Mali glumci su predstavu pripremili uz nesebičnu pomoć edukatorki iz organizacije SOS Dečija sela. Predstava je pripremljena u okviru programa “Solidarnost”, koji Dečija sela sprovode od avgusta 2015. godine.

Kako je Vesna Mraković - Jokanović, nacionalna direktorka SOS Dečijih sela navela: ”Ovo je lep način da se obeleži Međunarodni dan izbeglica, ali takođe i podsetnik da svako dete ima pravo na radost i i srećno detinjstvo”.

SOS Dečija sela pružaju pomoć u 12 od ukupno 18 prihvatnih centara, gde deci izbeglicama i njhovim porodicama obezbeđuju hranu i higijenski materijal, psiho-socijalnu i edukativnu pomoć.