Prethodnih mjeseci, većina donacija u regionu bila je usmjerena na pružanje pomoći zajednicama u borbi protiv negativnih posljedica COVID-19. Isti trend je nastavljen prošle nedjelje.

Odabrali smo nekoliko inspirativnih priča iz regiona da podijelimo s vama, u nadi da će vas one motivisati da pokažete solidarnost i pružite podršku svojoj zajednici u borbi protiv COVID-19.

Odbor za ljudska prava Vranje donirao medicinsku opremu Specijalnoj bolnici za plućne bolesti u Surdulici

Predstavnici Odbora za ljudska prava Vranje predali su prvi dio donacije medicinskom osoblju Specijalne bolnice za plućne bolesti u Surdulici, namijenjen za pomoć u liječenju COVID pacijenata.

Donacija je obuhvatala 11 oksimetara, 11 beskontaktnih termometara i 30 digitalnih termometara. Bolnica će takođe dobiti EKG aparat čim nabavka bude završena.

Uz podršku zajednice, sredstva potrebna za kupovinu medicinske opreme prikupljena su preko kampanje grupnog finansiranja na našoj platformi Donacije.rs.

Odbor za ljudska prava Vranje takođe je zabilježio da su Grupa 484 i norveška ambasada značajno doprinijeli kampanji, dupliranjem svake donacije do iznosa od 120.000 RSD.

Dijaspora donirala za zdravstveni sistem u Prijepolju

Udruženje Bosna - Sandžak iz Turske doniralo je 30.000 evra kao pomoć zdravstvenom sistemu u Prijepolju.

Donacija je obuhvatala hirurške maske, sredstva za čišćenje, medicinsku i drugu opremu.

Međutim, ovo nije prvi put da dijaspora uručuje pomoć Prijepolju od kako je kriza počela. Čak i tokom prvog talasa, Tursko-srpsko privredno udruženje odazvalo se pružanjem podrške koja je bila neophodna u datom trenutku.

Bolnica u Šapcu dobila mobilni rendgen aparat

Prošlog mjeseca, Opšta bolnica „Laza K. Lazarević“ u Šapcu primila je donaciju vrijednu 7.504.800 RSD od Ambasade Savezne Republike Njemačke. Ova donacija bila je dio šire inicijative koju je vodio Fond B92, usmjerene na pomoć srpskim zdravstvenim ustanovama u COVID-19 sistemu.

Fond B92 analizirao je potrebe institucije i u donatorovo ime kupio mobilni digitalni rendgen aparat.

Ovaj prenosni radiografski uređaj poslužiće medicinskom osoblju za pravljenje rendgenskih snimaka pacijenata koje je teško transportovati za snimanje na stacionarnim aparatima. Dugoročno, aparat će naći primjenu kod dijagnostike pacijenata smještenih u jedinicama intenzivne njege, kao i kod snimanja tokom operativnih zahvata.

Mozzart obezbijedio pakete flaširane vode za privremenu COVID bolnicu u Štark areni

Pacijentima zaraženim koronavirusom potrebna je dodatna hidracija, zbog čega je kompanija Mozzart odlučila da donira vodu pacijentima i medicinskom osoblju koji se trenutno nalaze u privremenoj COVID bolnici u Štark areni.

Ipak, ovo nije prvi put da Mozzart pruža pomoć srpskom zdravstvenom sistemu. Od početka pandemije, kompanija je medicinskim ustanovama raspodijelila donacije u ukupnoj vrijednosti od 600.000 evra.

Porto Montenegro donirao 13.000 evra Domu zdravlja Tivat za kupovinu antigenskih testova

Porto Montenegro obezbijedio je Domu zdravlja Tivat donaciju za kupovinu antigenskih testova na COVID-19 u vrijednosti od 13.000 evra.

Donacija će ministarstvu omogućiti nabavku 1.000 novih testova i pomoći će da se kontroliše širenje COVID-19 u lokalnoj zajednici.

Opština Tivat i Dom zdravlja Tivat pozvali su sve donatore da pomognu u nabavci brzih antigenskih testova i druge nedostajuće medicinske i zaštitne opreme. Donacije se mogu uplatiti na račun Doma zdravlja Tivat kod NLB banke, broj računa 530-26315-26.

Germania sport pomogla medicinskom osoblju u Vinkovcima i Zadru

Nakon sličnih akcija u Osijeku, Rijeci, Čakovcu, Bjelovaru, Splitu i Zagrebu, Germania sport pružila je pomoć doktorima i medicinskom osoblju u Vinkovcima i Zadru.

U sklopu šire inicijative, Germania sport donirala je svježe voće i sokove u vrijednosti od 400.000 KN za 9 medicinskih ustanova u gradovima gdje ova kompanija posluje. Inicijativa za cilj ima da pomogne zdravstvenim radnicima na prvoj liniji fronta i da im oda priznanje za njihov trud.

Prevent grupa pomogla zdravstvene ustanove u BiH

Prije par dana, Prevent Travnik je donirao zaštitne maske i odijela Kantonalnoj bolnici Travnik.

Direktor bolnice, prim. dr. Mirsad Granov, zahvalio se kompaniji na pružanju kontinuirane podrške bolnici, čak i u ovim teškim vremenima.

Pored ove donacije, od početka pandemije, Prevent je u više navrata obezbjeđivao potrebnu medicinsku opremu za kliničke centre, bolnice i zdravstvene ustanove širom BiH.

Ako i vi želite da pomognete svojoj zajednici u borbi protiv COVID-19, predlažemo vam da donirate preko interneta na covid19.donacije.rs ili slanjem SMS poruke na 7300.