U posljednjih godinu dana najzastupljenija tema, kada su filantropija i donacije u pitanju, bila je borba protiv COVID-19.

Ova tema bila je i u fokusu davanja dijaspore. U 2020. godini, prema podacima našeg istraživanja predstavljenog na onlajn panelu Fondacije Divac, dijaspora je donirala čak 1,95 miliona dolara za borbu protiv pandemije. To je 46% od ukupno donirane sume iz dijaspore, koja iznosi 4,25 miliona dolara.

Podrška zdravstvu i najugroženijim grupama širom regiona je i dalje prijeko potrebna. Stoga dijaspora, ali i kompanije, organizacije i građani iz regiona nastavljaju da pomažu svoje zajednice u borbi protiv COVID-19.

U današnjem nedjeljnom pregledu vijesti o davanjima čitajte o donacijama koje su obilježile prethodnih nekoliko dana.

Neprofitne organizacije iz Srbije koje imaju ideju kako da svoje zajednice podrže u borbi protiv COVID-19 pozivamo da prijave svoje kampanje grupnog finansiranja na našoj platformi Donacije.rs. Mi ćemo vam obezbijediti podršku za njihovo vođenje i postizanje vaših ciljeva.

Dijaspora donirala skener i rendgen Domu zdravlja u Tutinu

Dijaspora iz Turske donirala je od početka pandemije koronavirusa više od 800.000 evra Domu zdravlja u Tutinu. Posljednja donacija, skener i digitalni rendgen, vrijedna je preko 300.000 evra.

Svi smo bili spremni da pomognemo svom rodnom gradu i narodu iz našeg kraja. Svi smo srećni i zadovoljni što smo uspjeli da ovaj projekat dovedemo do kraja. Ovo će biti od koristi ne samo za našu opštinu već i za cio region, rekao je ovim povodom za RTS koordinator dijaspore Sead Ademović.

Donacija Fondacije „Novak Đoković“ smederevskoj bolnici

Sa ciljem da pruži dodatnu podršku pri liječenju COVID pacijenata, Fondacija „Novak Đoković“ donirala je opremu u vrijednosti od preko 3 miliona dinara Infektivnom odjeljenju Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu.

Infektivnom odjeljenju donirano je 14 električnih bolničkih kreveta, 7 protokomjera sa zidnim ovlaživačima vazduha, dvanaestokanalni EKG aparat i ležeća kolica za prevoz pacijenata.

Donacija vrijedna 300.000 RSD pribojskoj COVID bolnici

Kompanija Es komerc iz Prijepolja donirala je pribojskoj COVID bolnici organske prehrambene proizvode u vrijednosti od 300.000 dinara, radi podrške medicinskom osoblju u ovoj ustanovi.

Svjesni smo težine situacije i pritiska koji svi trpimo. Želimo na ovaj način da pružimo podršku i da našim organskim proizvodima počastimo zaposlene i pacijente u COVID bolnici – rekao je generalni direktor Es komerca Dženan Jusović.

Donacija Forever Friends fondacije

Predsjednica Forever Friends fondacije Iva Babović uručila je nedavno poklon vaučere za stotinu ljekara koji rade u crvenoj zoni Klinike za infektivne i tropske bolesti u Beogradu i COVID bolnice u Batajnici.

Vaučeri za kupovinu u prodavnicama Fashion Company predstavljaju najskoriju u nizu humanitarnih akcija koje je fondacija sprovela radi podrške medicinskom osoblju i zdravstvenim sistemima Srbije i Crne Gore. U 2020. donirano je 100.000 evra Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje i 20.000 evra za kupovinu respiratora Crvenom krstu Crne Gore.

Pored toga, nedavno su uručeni poklon paketi za djecu zaposlenih u COVID bolnici KBC „Dr Dragiša Mišović“, paketići za novorođene bebe u Opštoj bolnici Požarevac, kao i bolnička oprema, zaštitne maske i pokloni Opštoj bolnici Berane.

Ugostitelj donira 100.000 KM za kupovinu vakcina

Za kupovinu vakcina poznati sarajevski ugostitelj Sejo Brajlović doniraće 100.000 KM.

Vakcine su prijeko potrebne svim građanima Bosne i Hercegovine. Zbog toga sam odlučio da Opštini Ilidža doniram 100.000 KM za kupovinu vakcina. Nadam se da će opština preko viših nivoa vlasti vakcine nabaviti u što kraćem roku. Svaka opština ima uspješne biznismene i privatnike i nadam se da će i oni slijediti moj primjer i uraditi isto za svoje zajednice, izjavio je Sejo Brajlović.

Pored toga, ovaj ugostitelj je na početku pandemije donirao po 10.000 KM Domu zdravlja Ilidža i Policijskoj upravi Ilidža.

Ukoliko i sami želite da podržite svoju zajednicu u borbi protiv koronavirusa, podsjećamo vas da to možete učiniti onlajn donacijom na covid19.donacije.rs, ili slanjem SMS poruke na broj 7300.