Erste Banka i Privredna Banka Zagreb (PBZ) nedavno su uručile sredstva zdravstvenim ustanovama i projektima u Hrvatskoj: po 13.476 EUR (100.000 KN) Ligi protiv raka i Opštoj bolnici u Zadru donirala je Erste, a 51.560 EUR (382.594 KN) dobila je Županijska bolnica Čakovec od PBZ.

Pored značajne visine sredstava, važno je spomenuti i kontinuitet podrške zdravstvu koji PBZ ostvaruje već više godina. Ova donacija uručena je na kraju 10togodišnjice od početka projekta “Činim dobro svaki dan”. Projekat je pokrenulo Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske 2007. godine, u cilju praćenja dece sa neurorizicima, kako bi se osiguralo blagovremena dijagnoza i što ranije uključivanje dece u program lečenja. PBZ se u projekat uključila već sredinom 2008. kreirajući American Express karticu sa srcem, putem koje je banka za svaku transakciju građana donirala novac, bez dodatnih troškova po samog korisnika kartice.

Kroz ovaj projekat PBZ je do sada prikupila više od 1.885.310 EUR(14.000.000 KN), i ostvarila 36 donacija, od toga 27 donacija bolnicama i 9 donacija ustanovama socijalnog staranja za kupovinu potrebne opreme.

Bolnica u Čakovecu je od doniranih sredstava kupila digitalni EEG uređaj, respirator, topli krevet i monitor za praćenje vitalnih funkcija za odeljenje za pedijatriju i neonatologiju. Ova donacija još je značajnija obzirom da je prva ustanova višeg ranga zbrinjavanja udaljena čak 100 km od ŽB Čakovec.

Donacija Erste banke ukupne vrednosti oko 26.950 EUR (200.000 KN) podeljena je na dva jednaka dela: Ligi protiv raka Zadar i Opštoj bolnici u Zadru. Donacijom Ligi protiv raka banka se pridružila akciji Protiv raka u dva koraka, putem koja Liga prikuplja sredstva za kupovinu linearnog akceleratora, aparata za zračenje onkoloških pacijenata, a za koji je sada prikupljeno preko 155.687 EUR (1.156.109 KN). Opšta bolnica će novac iskoristiti za nabavku gastroskopa koji se svakodonevno korisiti u dijagnostici i terapiji bolesti probavnog trakta.

“Nabavka novog gastroskopa za potrebe Službe, grada Zadra i Zadarske županije od iznimne je važnosti. Želimo naglasiti da se u Endoskopskom laboratoriju-ambulanti za gastroskopiju Opće bolnice Zadar u godini dana napravi oko 1700 gastroskopija. Evidencija postupaka ide u prilog  razvoju zadarske gastroenterologije kao i educiranosti liječnika i medicinskih sestara, te smo obavljenim procedurama i zahvatima unutar gastroenterologije, uz bok najboljim centrima Republike Hrvatske.“, naglasio je dr. Željko Čulina, upravnik Opšte bolnice Zadar prilikom uručenja sredstava.