Početak nove školske godine ovog septembra biće nešto drugačiji od svih prethodnih godina. Usled pandemije izazvane korona virusom, decu i roditelje očekuju brojni noviteti i izazovi.

Ipak, kako bi početak nove školske godine deci širom regiona učinili lepšim i lakšim, brojne kompanije, građani i neprofitne organizacije su pokrenuli različite akcije podrške za školarce.

U našem današnjem pregledu vesti o davanjima čitajte priče o dobrim delima za lepši početak nove školske godine.

Dobro delo za SOS Dečije selo

Ukoliko još uvek niste nabavili školski pribor za mališane u svojoj porodici dobro je da znate da kupovinom sveski, pernica, rančeva flomastera i bojica u Tempo i Maxi marketima činite dobro delo i obezbeđujete bolje uslove smeštaja za decu koja odrastaju u SOS Dečijem selu Kraljevo.

U pitanju je tradicionalna akcija „Dobro delo za SOS Dečije selo“ koju kompanija Delhaize Srbija tradicionalno, pred početak nove školske godine, sprovodi sa ciljem podrške SOS Dečijim selima Srbija.

Od svake prodate sveske, flomastera i bojica biće izdvojen dinar, od pernica deset dinara, a od rančeva 50 dinara za decu iz SOS Dečjeg sela. Akcija traje do 9. septembra u Tempo i Maxi prodajnim objektima širom Srbije, a podržali su je i dobavljači Statovac, Gataric, Marina company, Extra Tropic Trade, Novo Beogradsko Knjižarsko, MD International, Ilijanum, Univerzal, Optimum i Eurocom.

Besplatni polovni udžbenici za ugroženu decu

Sindikalno povjereništvo iz Rožaja organizovalo je akciju prikupljanja polovnih udžbenika za osnovce od IV do IX razreda, sa ciljem podrške najugroženijim porodicama.

U akciju su se uključili brojni osnovci koji su svoje knjige donirali za podršku drugarima koji se nalaze u teškoj materijalnoj situaciji i koji su pozvali svoje vršnjake da poklone udžbenike koje više ne koriste.

Uporedo sa ovom akcijom, teče i akcija prikupljanja sredstava od malih i srednjih preduzeća za nabavku školskog pribora za decu iz najugroženijih porodica.

Zahvaljujući sličnoj akciji, Sindikalno povjereništvo je prošle godine obezbedilo školski pribor i udžbenike za decu i 25 najugroženijih porodica u opštini Rožaje.

Deseta humanitarna akcija „Podijelimo jer zajedno možemo više“

Udruženje Roditelji organizovalo je 10. humanitarnu akciju „Podijelimo, jer zajedno možemo više“, kako bi deci iz socijalno ugroženih porodica pomoglo da se pripreme za novu školsku godinu.

Akcija je namenjena deci koja su uključena u programe Podrška pri učenju i Učionica Družionica u Podgorici i Nikšiću, u okviru kojih udruženje ovoj deci u toku cele godine pruža podrška u obrazovanju, socijalnoj integraciji i razvoju.

Udruženje“Roditelji“ poziva sve pojedince i kompanije koji su u mogućnosti da podrže akciju, i doniraju novac za nabavku pribora, ondnosno pribor i opremu za školu.

Svi koji žele da se uključe u akciju, mogu se javiti na brojeve telefona 067 577 869 ili 067 020 411, kao i putem mejla udruzenje.roditelji@gmail.com.

Akcija udruge „Zagrebački humanitarci“ – „Budite nečija školska vila ili vilenjak“

Humanitarna udruga „Zagrebački humanitarci“, povodom početka školske godine pokrenula je humanitarnu akciju, sa ciljem podrške školarcima teškog materijalnog stanja, čiji roditelji ne mogu nabaviti školsku opremu.

Svi koji to žele akciju mogu podržati donacijom školskog pribora i opreme, ili uplatom na račun udruge.

Za sve detaljne informacije posetite Facebook stranicu „Zagrebački humanitarci“.

Akcija „Opremimo djecu za online školu“

Udruženje “Ruku na srce” po četvrti put realizuje projekat “Opremimo djecu za (online) školu”, uz naglasak da je fokus ove godine upravo na novom aspektu obrazovanja sa kojim se deca suočavaju. Projekat kao i do sada za cilj ima prikupljanje školskog pribora, ali zbog trenutnih okolnosti i računarske opreme za decu iz porodica slabijeg materijalnog stanja sa područja Kantona Sarajevo.

Svi koji su u mogućnosti akciju mogu podržati donacijom računarske opreme (tableti, laptopi, desktop računari i periferna oprema), školskog pribora (sveske, olovke, bojice, pernice i sve što može obogatiti jednu školsku torbu) i školskih udžbenika.

Svoje donacije u robi možete dostaviti u prostorije Udruženja “Ruku na srce“ (Esada Pašalića 8, Dobrinja), svake subote od 10:00 do 12:00h i u prostorije Homework Hub-a (Kolodvorska 12), svakoga dana od 09:00 do 22:00h. Novčane donacije mogu se uplatiti na broj žiro računa: 1990490056036171 (primalac: Udruženje “Ruku na srce”, adresa: Hakije Turajlića 33, svrha uplate: Za projekat “Opremimo djecu za (online) školu”).

Pozivom na humanitarni broj telefona 090 291 071 korisnici mobilnog operatera BH Telecom mogu donirati 2.00 KM za ovu akciju, koja traje do 30. septembra 2020. godine.

Ukoliko i sami želite da učinite dobro delo i nekome ulepšate početak školske godine, uključite se u neku od ovih akcija. Podsećamo i da je još jedan od načina da učinite dobro delo i podržite svoju zajednicu online donacija za neku od trenutno aktivnih kampanja na platformi Donacije.rs.