Dok smo tokom prethodne dvije godine, pa tako i danas, još uvijek usred novih talasa Covid-19 virusa, sve se potpuno promijenilo – škole, poslovi, zdravstvo, raspusti, čak i zagrljaji.

U svemu tome, nažalost je sigurno da se pandemiji još uvijek ne nazire kraj. Ipak, kako je aktuelni virus još uvijek uporan, svakako nije jedini koji se nalazi na listi upornosti.

Još jednom ti predstavljamo ljude, kompanije i udruženja koji nemjerljivo doprinose borbi sa Covid-19 virusom i koji nam pokazuju da je solidarnost, posebno u vrijeme krize, jedna od svijetlih tačaka na koje zaista možemo da se oslonimo.

Hajde da se osvrnemo na priče o filantropima iz regiona koji su pravi primjer boraca i borkinja protiv pandemije.

Kaufland ponovo donirao maske djeci

S obzirom na rast brojeva novozaraženih građana i s ciljem brže stabilizacije života u zemljotresom pogođenim područjima, Kaufland je ponovno donirao dječje jednokratne maske školarcima iz partnerskih Kaufland škola voća i povrća i zdravstvenim ustanovama.

Ovoga puta, trgovački lanac donirao je gotovo 400.000 dječjih maski. Donacija je tako došla do djece iz tri hrvatske županije u kojima je nakon zemljotresa od 29. decembra 2020. godine proglašeno stanje katastrofe.

Važno nam je da ne zaboravimo na najranjiviju skupinu našeg društva u trenutno još uvijek vrlo osjetljivom području naše zemlje. Ovom donacijom želimo podsjetiti na to da nije dovoljno djelovati samo direktno nakon krize, već podršku trebamo pružati i u kasnijim fazama oporavka potresom pogođenog područja. Nama je u Kauflandu izuzetno važno zdravlje mališana u Hrvatskoj, stoga vjerujemo da ovim znakom pažnje bitno možemo utjecati na njihovu sveukupnu dobrobit i zaštitu, objasnila je Marija Franić, voditeljica Korporativnih komunikacija Kauflanda.

Podsjećamo, kroz dugogodišnji projekat „Kaufland škola voća i povrća“ ovaj trgovački lanac svake nedjelje djeci u 42 javne osnovne škole i 12 ustanova s redovnim i posebnim programima za djecu s poteškoćama u razvoju širom Hrvatske donira svježe voće i povrće. Osim toga je petu godinu zaredom bio glavni sponzor humanitarne trke UNICEF-a „Mliječna staza“, a u pripremi je i sad već tradicionalna, božićna donacija Kauflanda našim najmlađima.

Donirana dezinfekciona sredstva školama u Bijeljini

Javna ustanova „Vode Srpske“ donirala je 45 paketa dezinfekcionih sredstava za ruke osnovnim i srednjim školama na području Bijeljine.

Predsjednici aktiva direktora osnovnih i srednjih škola bijeljinske regije Predrag Račanović i Duško Đurić zahvalili su za donaciju i istakli da će im nove zalihe dezinfekcionih sredstava olakšati borbu protiv pandemije virusa korona, saopšteno je iz „Voda Srpske“.

Kako se navodi, potrošnja dezinfekcionih sredstava za ruke u školama značajno je povećana u vremenu pandemije i dobrodošla je svaka nova količina koju dobiju na raspolaganje radi očuvanja zdravlja učenika i prosvjetnih radnika.

„Superheroji“ nastavljaju podršku zdravstvenim ustanovama

U okviru Hemofarmove akcije „Superheroji maske nose ispod očiju“, sredstva prikupljena od prodaje Hemofarmovih vitamina i minerala, Magnetransa, Imunocinka, Polivita B plus i Eunova Duo Protect D3 K2 upotrijebljena su za nabavku opreme za još tri zdravstvene ustanove u BiH.

Ovom prilikom zaštitna oprema (maske, odijela i rukavice), antigenski testovi, dezinfekciona sredstva, pulsni oksimetri i nebulizatori u vrijednosti većoj od 20.000 KM (10.200 EUR) biće donirani Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“ u Banjaluci, Općoj bolnici „Prim. dr Abdulah Nakaš“ u Sarajevu i Domu zdravlja Cazin.

Hemofarm je pokrenuo akciju „Superheroji maske nose ispod očiju“ u novembru prošle godine i od tada do danas obezbijeđena je pomoć u zaštitnoj i medicinskoj opremi, dezinfekcionim sredstvima i antigenskim testovima za 17 zdravstvenih ustanova u BiH ukupne vrijednosti 100.000 KM (10.200 EUR).

U okviru ove akcije, veliki broj zdravstvenih ustanova u BiH pomogli smo donacijom opreme koja doprinosi zaštiti zdravstvenih radnika i njihovoj većoj efikasnosti u svakodnevnom radu. Veoma smo ponosni na našu kampanju „Superheroji“ jer je ona uspješna upravo zato što su građani u nama prepoznali partnera koji je tu kada je potrebno. Osluškivati potrebe zajednice i pomoći drugima jeste osjećaj kom prirodno svi težimo. Probiotici, minerali i vitamini od velike su važnosti kako u samoj prevenciji i terapiji Covid-19 tako i u post-covid stanjima umora i vraćanja energije. Osim donacije opreme i upućivanja apela o poštovanju epidemioloških mjera, pružili smo i važan doprinos podizanju svijesti o važnosti rehabilitacije osoba koje su preboljele Covid-19. Nastavljamo istim putem, tamo gdje smo stali da kao pouzdan partner brinemo o zdravlju ljudi, rekao je Saša Urošević, direktor Hemofarma BiH.

Kampanja „Superheroji“ nastavlja se do kraja godine, a odvajanjem sredstava od prodaje Hemofarmovih probiotika, vitamina i minerala, Imunocinka, polivita B plus i eunova duo protecta D3 K2 biće obezbijeđena dodatna zaštitna oprema za zdravstvene ustanove u BiH.

Lijep gest kikindskog ugostitelja

Robert Pataki, poznati kikindski ugostitelj, donirao je Domu zdravlja frižider u kom medicinski radnici čuvaju vakcine. Na početku korona krize i vanrednog stanja, Pataki je svakodnevno dostavljao obroke medicinskom osoblju Infektivnog odjeljenja Opšte bolnice.

Krajem septembra prošle godine, donirao je četiri beskontaktna toplomjera Dječjem i Školskom dispanzeru. Dobrotom i plemenitošću, ponovo je ganuo zdravstvene radnike. Iako je pandemija korone desetkovala poslovanje mnogih restorana, pa i njegovog, Pataki je i ovim primjerom potvrdio da nije baš sve tako crno:

Ovo je, u neku ruku, i moj apel sugrađanima da se vakcinišu, kako bi se situacija što prije normalizovala. Za nas ugostitelje, to je veoma važno. Pozivam kolege preduzetnike da u ovom kriznim vremenima pomognu našem zdravstvu, naravno ako su u mogućnosti. Što se mene tiče, čim sam čuo da je Domu zdravlja potreban frižider za čuvanje vakcina, odučio sam da ga kupim i doniram, rekao nam je Pataki. Da je donacija stigla u pravi čas potvrdila je dr Biljana Marković, direktorica Doma zdravlja.

Frižider nam je bio neophodan, s obzirom da je počela vakcinacija i protiv sezonskog gripa. Zaista smo zahvalni. Hvala svima koji su bilo šta donirali, pomogli našoj ustanovi i kikindskom zdravstvu. Epidemijska situacija i dalje je zabrinjavajuća. Na današnji dan imamo 630 oboljelih, a u bolnici 35 hospitalizovanih kovid pacijenata. Dosad imamo oko 26.000 vakcinisanih građana i to prvom dozom, rekla je dr Marković.

Kineska ambasada donirala vozila

Ambasada Kine u Podgorici donirala je Kliničkom centru Crne Gore 50.000 evra za borbu protiv pandemije virusa korona, saopšteno je iz ove zdravstvene ustanove.

Iz te zdravstvene ustanove naveli su da su direktor Kliničkog centra Ljiljana Radulović i izvanredni i opunomoćeni ambasador Kine u Crnoj Gori Lju Đin saglasni da, zajedničkim snagama, mogu raditi na unapređenju odnosa.

Oni su saglasni da će za te potrebe razmjenjivati sve podatke i informacije, kao i stručnu pomoć, koja može biti značajna za dalje unapređenje saradnje, u duhu partnerstva i međusobnog povjerenja, saopštili su iz Kliničkog centra.

Ovo nije prva donacija kineske Vlade i naroda toj ustanovi, zdravstvenom sistemu i državi Crnoj Gori.

Tradicionalno prijateljstvo dva naroda, krunisano još jednim filantropskim činom Ambasade, zaslužuje posebno poštovanje jer se, nakon dvije godine pandemije, cijeli svijet i dalje suočava sa njenim neizvjesnim tokom i ishodom, istakli su iz Kliničkog centra.

Oni su poručili da je suzbijanje pandemije moguće jedino međusobnim razumijevanjem i zajedničkim djelovanjem svih zemalja, posebno u borbi protiv dezinformacija.

Humanitarna akcija za Covid odjeljenje Opšte bolnice Dubrovnik, prikupljeno 84.000 kuna 

Odrađen je dobar posao, zadovoljni smo uspjehom akcije koja je počela licitiranjem simboličnih iznosa. A naši sugrađani su, jednako kao i umjetnici, začinili akciju, završna je poruka po završetku humanitarne akcije u korist COVID odjeljenja Opšte bolnice Dubrovnik koja je pokrenula lavinu dobrote. Akcija je pokazala kako imamo veliko srce i želju da pomognemo za opšte dobro.

Atmosfera aukcije bila je ležerna i akcija je nesmetano tekla, a građani su istrajno pozivali na telefone i licitirali. Atmosferi su pridonijeli i voditelj aukcije Ivica Puljić i kolege iz medija: medijskih pokrovitelja aukcije, ali i muzičari Maja Grgić koja je, u pratnji Tea Martinovića, virtuozno stvorila atmosferu art-jazz caffe-a. Naravno, mnogo je doprinijela i Ana Obradović Skračić kao organizatorka ove akcije.

Tijekom ove aukcije prodali smo skoro 90 posto ponuđenih umjetnina, a uvjereni smo kako ćemo ubrzo prodati i sve ostale. No, o tome koliki je ukupno izlicitirani iznos te koliko će iznositi naš financijski doprinos COVID-odjelu Opće bolnice Dubrovnik još uvijek ne možemo reći, sve dok kupci novac ne uplate i tako potvrde kupovinu. No, taj podatak će biti vrlo brzo i javno obznanjen, rekla je Ana Obradović Skračić na kraju večeri.

Dubrovački umjetnici Josip Škerlj, Vedran Grabovac, Mirsada Baljić, Nikolina Šimunović, Antonija Rusković, Davor Lucijanović, Duško Šibl, Katarina Alamat Kusijanović, Maro Cetinić, Josip Pino Trostmann, Željko Perković, Mia Maria Škoda i Barbara Krilanović, Veronika Šulić, Ivan Mladošić, Sven Klobučar, Ivo Mladošić, Anabel Zanze, Jasmina Runje, Mara Bratoš, Robert Kralj, Deša Vlahutin, Berta Miloš, Wanda Mitrović, Nada Zec Ivanović, Samir Serhatlić, Viktor Šerbu, Lucija Perojević, Josip Ivanović, Lukša Peko, Tonko Smokvina, Anamarija Obradović, Marija Lipanović, Lena Kramarić, Ivo Grbić, Mercedos Bratoć, Jadranka Munitić i Iris Lobaš Kukavičić samo su neki koji su se uključili i podržali humanitarnu akciju u korist Covid odjeljenja Opšte bolnice Dubrovnik.

U akciji se licitiralo i za slike čiji su autori ostali likovni umjetnici, a donatori su bili naši kolekcionari i galerije. Tako je sliku Dimitrija Popovića u korist ove akcije darovao galerist i renomirani kolekcionar Andrija Seifried, dok je sliku Lukše Peka darovala galerija „Artur“, sliku Dore Orešić darovala je „Dubrovačka kuća“, sliku Mara Mitrovića galerija „Klarisa“, a sliku Antuna Masle darovala je galerija „Masle“.

Na velikoj aukciji umjetnina koje je organizovala Ana Obradović Skračić u nedjelju, 21. novembra prikupljeno je 84.000 kuna (11.100 EUR).

Za aukciju su brojni dubrovački i hrvatski umjetnici donirali svoje radove, a aukciji su se putem telefona odazvali naši sugrađani koji su i u ovom teškom vremenu uspjeli izdvojiti iz svojih kućnih budžeta novac u humanitarne svrhe.

Cjelokupni prihod od ove, ali i svih ostalih akcija koje su bile ili će biti organizovane, namijenjen je potrebama covid odjeljenja dubrovačke opšte bolnice.


Humanitarnoj aukciji za Covid odjeljenje podršku pružila i Miss Universe Hrvatske

Iza nas je virtuelna humanitarna aukcija umjetničkih djela za pomoć Covid odjeljenju u Opštoj bolnici Dubrovnik. U sat i po vremena u prostoru Lazareta zvonili su telefoni, a ljudi u improviziranom ‘call centru’ javljali se na pozive ljudi koji su licitirali za umjetnička djela. Čak 74 djela su donirana, a neki od umjetnika dobrotvora odlučili su takođe doći, i dodatno svojim prisustvom podržati ovu humanitarnu akciju. To su Josip Škerlj, Robert Kralj, Iris Lobaš Kukavičić te drugi… U Lazarete je stigla i Miss Universe Hrvatske Ora Ivanišević, koja je i sama poznata po humanitarnom radu.


Da li si tokom pandemije učinio/učinila dobro djelo za svoju zajednicu? Ukoliko nisi, obradovaćemo te činjenicom da još uvijek možeš to da promijeniš. Posjeti našu crowdfunding platformu Donacije.rs i saznaj kojim akcijama možeš da pomogneš da brže dostignu svoj cilj. Obećavamo ti da će dobar osjećaj brige o zajednici biti nemjerljiv.