Pandemija COVID-19 promijenila je život i navike svih nas i uticala na sve segmente društva. Ova godina bila je drugačija od svih prethodnih i kada su filantropija i donacije u pitanju. Prema podacima naših istraživanja o filantropiji, najveći broj davanja bio je namijenjen za borbu protiv štetnih posljedica pandemije.

Svakako, veliki broj akcija bio je namijenjen i za druge svrhe, a mi smo se trudili da vas iz nedjelje u nedjelju izvještavamo o dobrim djelima i donacijama za podršku zajednicama u cijelom regionu.

Za kraj 2020. godine, za vas smo pripremili priče o 10 dobrih djela, koja su na različite načine obilježila godinu iza nas.

Nadamo se da će vas neke od njih inspirisati da i sami ovu godinu završite nekim dobročinstvom, kao i da na različite načine podržite svoju zajednicu u godini pred nama.

Pružanje hitne pomoći za Novi Pazar, Tutin i Sjenicu

Pandemija koronavirusa, kao i mnoge prethodne krizne situacije, pokazala je da na krize reagujemo solidarno i udruženo, pružajući podršku tamo gdje je neophodna.

Jedan od najboljih primjera za to je kampanja za pomoć Sjenici, Novom Pazaru i Tutinu, koja je na platformi Donacije.rs pokrenuta kada su ova tri grada postala žarišta pandemije COVID-19.

Nakon što je situacija u ova tri grada postala alarmantna, pokrenuta je kampanja pružanja hitne pomoći, u okviru koje je za nešto više od dvije nedjelje, uz podršku 462 donatora, prikupljeno preko 2,5 miliona dinara, od čega je 1,5 miliona prikupljeno samo u toku prva dva dana.

Zahvaljujući podršci brojnih građana, kompanija, organizacija, kao i Grupe 484 i norveške ambasade, nabavljena je neophodna medicinska i zaštitna oprema, koja je medicinskim radnicima i oboljelima olakšala borbu protiv COVID-19 u trenutku kada je to bilo najpotrebnije.

 

Velika podrška zajednice za Kafe bar 16 – kafić koji zapošljava djecu i mlade iz Svratišta u Beogradu

U Beogradu već skoro tri godine radi jedan poseban kafić – pored toga što je mjesto gdje se zabavljaju i uče, Kafe bar 16 je utočište i radno mjesto za preko 40 mladih koji žive u ekstremnom siromaštvu.

Kafe bar 16 osnovao je Centar za integraciju mladih, kako djeca, koja izađu iz Svratišta kada napune 16 godina, ne bi ponovo bila prepuštena sama sebi.

Svratište već 16 godina radi sa djecom uzrasta od 5 do 15 godina koja žive i rade na ulici. Ova djeca mahom stanuju u neformalnim naseljima u Beogradu, u ekstremnom siromaštvu.

Pandemija koronavirusa zaustavila je svijet, a posljedice smo osjetili svi. Ipak, posebno je pogodila ranjive grupe među kojima su i djeca koja žive i rade na ulici.

S druge strane, Kafe bar 16 je kao ugostiteljski objekat među prvima osjetio ekonomske posljedice uvođenja mjera kojima se čuva zdravlje stanovništva. Postalo je gotovo neodrživo da se rad finansira iz prihoda, kao što je to bio slučaj do izbijanja pandemije.

Kako bi mogli da nastavi funkcionisanje u narednim mjesecima, na platformi Donacije.rs pokrenuli su kampanju za prikupljanje sredstava.

Isprva je kampanja pokrenuta sa ciljem da se prikupi 600.000 dinara, a onda je ubrzo dostigla viši cilj – million dinara, koji je takođe premašen za nešto više od 2 nedjelje.

Projekat su podržale i Grupa 484 i norveška ambasada, a ukupno prikupljena suma na kraju je iznosila 1.349.610 dinara.

Pored privlačenja donacija, ova kampanja naišla je i na veliki odjek u zajednici, koja je pružila podršku u vidu dijeljenja informacija i poziva u pomoć. Veliki broj građana i ljudi iz javnog života Srbije dijelio je informacije i pozive na doniranje preko društvenih mreža, a nije izostala ni medijska podrška, jer je veliki broj medija izvijestio kako o samoj kampanji, tako i o njenoj uspješnosti.

Doprinos Srpskog filantropskog foruma i Fonda B92 u borbi protiv COVID-19

U Srbiji je od početka krize do kraja novembra 2020. godine donirano više od 20 miliona evra za borbu protiv COVID-19. Najveći donator bio je poslovni sektor, a najveći broj donacija upućen je lokalnim i nacionalnim vlastima i institucijama.

Značajan doprinos dala je i saradnja neprofitnog i poslovnog sektora, a važnu ulogu u svemu imali su Fond B92 i Srpski filantropski forum.

Zahvaljujući angažovanju članica Srpskog filantropskog foruma, ali i čitave filantropske zajednice, a u saradnji sa Fondom B92, prikupljeno je oko 190 miliona dinara u novcu i preko 10 miliona dinara u robi, za podršku zdravstvenom sistemu Republike Srbije.

Članice SFF-a radile su na pronalaženju distributera, magacina robe i isporučilaca koji su mogli urgentno da isporuče robu. Na taj način je, u saradnji sa Nordeusom i UNICEF-om, kreirana stalna tabela potreba i rokova za isporuku, uz svakodnevno ažuriranje podataka.

Neki od primjera doniranja za podršku zdravstvenom sistemu su sljedeći: Hemofarm fondacija – 5.000.000 RSD; Hemofarm Stada – 387.000 EUR; Delhaize – 6.000.000 RSD; UniCredit banka – 50.000 EUR; Elixir grupa – 30.000.000 RSD; Nordeus – 60.000 EUR i 3.391.200,00 RSD, samostalno i kroz sopstvenu inicijativu sa članicama Digitalne Srbije; Telekom Srbija – 20.000.000 RSD i Marbo produkt, kao dio Pepsiko grupe – 11.000.000 RSD.

Donacije u robi su takođe bile od ključnog značaja – prevashodno higijenska sredstva, koja je obezbijedio Unilever Beograd, redovni obroci za zdravstveno osoblje i pacijente, koje je donirao Mekdonalds, kao i hrana i napici koje su donirali MOL, Koka Kola, Marbo produkt, MDS i Mars. Ukupna vrijednost ovih donacija iznosila je više od 10 miliona dinara.

Donacije pojedinaca za liječenje djece

Iako je većina donacija bila namijenjena za borbu protiv negativnih posljedica COVID-19, ni podrška za druge oblasti nije izostala. Jedna od tema sa najvećim stepenom podrške bilo je zdravlje, pa je prema podacima naših istraživanja više od 10 miliona EUR donirano Fondaciji „Budi human“ za liječenje oboljelih kojima su potrebni skupi tretmani u inostranstvu.

Ono što je privuklo dosta pažnje su dobra djela pojedinaca, koji su za liječenje bolesne djece donirali na razne načine.

Jedan od primjera su Miloš Mijailović i Biljana Dragićević, koji su donirali kuću od 90 m2 u centru Rudnika za potrebe humanitarne licitacije, koja je organizovana za prikupljanje novca za liječenje Anike Manić.

Kuća je za 8.000 dolara prodata Spasoju Cvijetinoviću, koji živi i radi u Americi. On je kupio i skuter koji su Ivo Car i njegova porodica stavili na licitaciju za pomoć Aniki. Tačnije, uplatio je novac za skuter, ali ga nije preuzeo, već ga je ostavio porodici koja je učinila ovaj humani gest.

Sličan gest je imao i Radoslav Marjanović iz Umčara, koji je prodao kuću koju je dobio u nasljedstvo i dobijenih 10.000 evra donirao za liječenje Minje Matić, djevojčice oboljele od spinalne mišićne atrofije.

„Budi human – humanitarne licitacije“ je grupa osnovana prošle godine, kroz koju građani prikupljaju novac za djecu i odrasle za čije se liječenje sredstva prikupljaju preko Fondacije „Budi human“.

DM drogerie markt kroz akciju #GivingFriday prikupio 3 miliona RSD za narodne kuhinje

Kompanija DM drogerie markt već drugu godinu zaredom umjesto tradicionalnih Black Friday sniženja organizuje akciju #GivingFriday.

U okviru akcije, kompanija 5% prihoda od toga dana donira u humanitarne svrhe. Za ovogodišnji #GivingFriday, 27. novembra, DM je prikupio ukupno 3 miliona dinara koji su namijenjeni narodnim kuhinjama Crvenog krsta Srbije.

Drogerijski lanac DM akciju #GivingFriday sprovodi na globalnom nivou, pod sloganom „Giving is the new black“.

U prošlogodišnjoj #GivingFriday akciji u Srbiji prikupljeno je 3 miliona dinara za renoviranje Univerzitetske dečje klinike Tiršova.

Hajriz Brčvak: dobročinstva za podršku Crnoj Gori i Sandžaku

Jedno od najpoznatijih imena u Crnoj Gori, kada je u pitanju individualna filantropija, jeste Hajriz Brčvak, koji godinama unazad na različite načine pomaže zajednicu u Crnoj Gori. Za svoj doprinos, Brčvak je 2019. godine dobio i nagradu za filantropiju „Iskra“, koju dodjeljuje Fond za aktivno građanstvo. Njegova podrška nije izostala ni ove godine, kako kada su u pitanju donacije za ublažavanje posljedica COVID-19, tako i kod inicijativa za neke druge oblasti.

Neke od brojnih donacija kojima je Brčvak u 2020. podržao svoju zajednicu su: 100.000 EUR Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti, za pomoć u borbi protiv koronavirusa; donacija od 60.000 rukavica, 15.000 maski i 2.000 vizira za bolnice i domove zdravlja u Crnoj Gori; 100 zaštitnih odijela za Dom zdravlja u Baru; dezinfekcioni tuneli za crnogorske bolnice; 750.000 maski za građane i 140.000 maski za crnogorske školarce.

Ukupna vrijednost Brčvakovih donacija u novcu i robi iznosila je više od pola miliona evra. U znak zahvalnosti, njegovi sunarodnici iz Bara postavili su ovog ljeta bilbord sa njegovim imenom, nazivajući ga „simbolom dobrote u Crnoj Gori“.

Pored podrške Crnoj Gori, Brčvak je slao donacije i Sandžaku, odnosno Srbiji. U trenucima najveće zdravstvene krize u ovom regionu, donirao je pomoć u novcu, opremi i potrošnom materijalu za Novi Pazar, Tutin, Sjenicu i Prijepolje.

Prekogranična solidarnost: podrška ugroženima u zemljotresu u Albaniji

Albaniju je krajem 2019. godine pogodio razarajući zemljotres, a podrška ugroženima u ovom zemljotresu nastavila je da stiže i u narednim mjesecima, odnosno u prvom dijelu 2020. godine.

Ukupna vrijednost donacija koje su uputili građani, kompanije, međunarodne organizacije i vlade različitih država iznosila je 1.988.854.600,00 EUR. Značajan dio sredstava prikupljen je na donatorskoj konferenciji održanoj u februaru 2020. u Briselu, a najveći donator bile su brojne strane vlade koje su skupa obezbijedile 1.336.536.000,00 EUR pomoći.

Krizna podrška najugroženijima u zemljotresu u Zagrebu

Nakon razarajućeg zemljotresa koji je u martu pogodio Zagreb, mnoge kompanije, organizacije i pojedinci organizovali su se da pomognu onima koji su zemljotresom najviše pogođeni.

Jedna od inicijativa bio je i Fond 5.5 koji su osnovali građanska inicijativa „Zagreb Earthquake Relief“ i Zaklada SOLIDARNA.

Osnovni cilj Fonda bio je da pruži kriznu finansijsku podršku socijalno ugroženim građanima iz najranjivijih kategorija, koji su posebno pogođeni zemljotresom u Zagrebu.

Putem javnog konkursa dodijeljena je pomoć za 48 socijalno najugroženijih domaćinstava, u ukupnom iznosu od 706.400 HRK, a prosječna vrijednost pojedinačne sume po domaćinstvu iznosila je 14.716 HRK.

Na ovaj način pomognuto je ukupno 132 ljudi, od čega 37 djece, 18 osoba s invaliditetom i 21 osoba s hroničnom ili teškom bolesti.

Donacije kompanije BH Telecom

Kompanija BH Telecom je tokom ove godine širom Bosne i Hercegovine uručila donacije u ukupnom iznosu od preko 2 miliona KM, od čega je milion KM u prvim danima pandemije doniran kantonalnim i opštim bolnicama u Konjicu, Zenici, Goraždu, Travniku i Bihaću u iznosima od po 200.000 KM za nabavku potrebne medicinske opreme.

Preostali milion KM raspoređen je na ukupno 164 pravna lica radi podrške projektima pomoći za najranjivije grupe, osobe sa invaliditetom i smetnjama u razvoju, narodne kuhinje, humanitarna udruženja i obrazovne institucije.

Među ova 164 pravna lica, značajan je broj obrazovnih ustanova kojima su uručene donacije. Brojnim osnovnim i srednjim školama donirano je ukupno 450.535 KM, dok je iznos od 105.200 KM doniran fakultetima u BiH, uključujući Elektrotehnički fakultet u Sarajevu, Fakultet elektrotehnike u Tuzli, Fakultet za saobraćaj i komunikacije u Sarajevu i Univerzitet u Bihaću. Sredstva su iskorišćena za nabavku potrebne opreme i opremanje informatičkih centara i laboratorija.

Pored toga, BH Telecom je za oko 4.000 učenika širom Bosne i Hercegovine obezbijedio besplatan pristup internetu radi praćenja online nastave. Uz to, u saradnji sa partnerima, BH Telecom je učenicima osigurao potrebnu opremu – 320 tableta i 20 laptopova.

Rudnik SASA obezbijedio 200 tablet računara za učenike u Makedonskoj Kamenici

Još jedan primjer podrške obrazovanju dolazi iz Severne Makedonije.

S obzirom na to da je ova školska godina nešto drugačija, rudnik SASA je odlučio da kupi 200 novih tablet računara i donira ih školama u Makedonskoj Kamenici, sa ciljem da se svim učenicima obezbijede neophodni uslovi za pohađanje onlajn nastave.

Konkretno, obezbijeđeno je 150 tablet računara za učenike OU „Sv. Kiril i Metodij“, a 50 tablet računara donirano je SOU „Mile Janevski-Džingar“.

Zaključak

U moru dobrih djela bilo je teško odabrati ona koja su najviše obilježila godinu iza nas. Više primjera, kao i detalje o iznosima i o tome ko donira, za šta i sa kojim ciljem, navešćemo u godišnjim izvještajima o filantropiji na Zapadnom Balkanu u 2020. godini koje ćemo objaviti u 2021.

U međuvremenu, ukoliko smatrate da neka hvale vrijedna akcija nije obuhvaćena ovim primjerima, pišite nam i rado ćemo dopuniti ovaj spisak.