Tema koja je definitivno obilježila prošlu godinu kada su u pitanju filantropija i donacije je podrška borbi protiv posljedica COVID-a 19, a  građani, kompanije i neprofitne organizacije nastavile su donirati za ovu svrhu i u 2021. godini.

U ovom ćete tekstu imati priliku pročitati o donacijama za borbu protiv COVID-a 19 kojima smo podržali naše zajednice u prethodnoj i početkom ove godine.

 Prikupljeno 3.525.000 RSD za podršku dramskim umjetnicima

Mozzart je u saradnji s poznatim glumcima iz Srbije organizirao  humanitarnu akciju za podršku dramskim umetnicima koji su zbog pandemije COVID-a 19 ostali bez posla.

Naime, Mozzart je na svom Youtube kanalu emitirao predstavu pod nazivom „Balkanski špijun” koju su glumci izveli putem ZOOM-a. Dijeleći link na svojim društvenim mrežama, građani su pomogli povećati iznos donacija svakim šerovanjem. Ukupan prikupljeni iznos bio je 3.525.000 RSD, dok je predstava imala preko 200.000 pregleda u 24 sata.

 U online izvedbi „Balkanskog špijuna” scenarista Dušana Kovačevića, učestvovali su glumci i glumice Dragan Bjelogrlić (u ulozi Ilije Čvorovića), Mima Karadžić (Đura), Vesna Trivalić (Danica), Branka Katić (Sonja), Gordan Kičić (Petar Markov Jakovljević) i Zoran Kesić kao narator.

Ovo je prva ZOOM predstava u Evropi, a inicijativa u okviru koje je izvedena nosi naziv „Mozzart za vas i glumce“.

Donacija Fondacije Ana i Vlade Divac kragujevačkoj bolnici

 Fondacija Ana i Vlade Divac i Njeno Kraljevsko Visočanstvo Princeza Katarina osigurali su donaciju za COVID bolnicu u Kragujevcu. Potrebna pomoć stigla je zahvaljujući velikodušnosti dugogodišnje donatorice iz SAD-a, Anke Erne.

Donacija u vrijednosti od 7.000 eura uključivala je veliku količinu hirurških maski za lice, zaštitne rukavice, lijekove (vitamin C i probiotici), te četke i metle za čišćenje.

Donacija Meridiana Domu zdravlja u Loznici

Tokom cijele prethodne godine Meridian je podržavao borbu protiv COVID-a 19 u Srbiji kroz razne inicijative i donacije. Kompanija je donirala sredstva i potrebnu medicinsku opremu u skladu s potrebama pojedinačnih ustanova.

U okviru inicijative, Meridian je posjetio više od 60 gradova širom Srbije, uključujući Loznicu, gdje je kompanija donirala potrebnu opremu i to beskontaktne toplomjere, stolove, stolice i druge potrepštine kako bi se omogućio nesmetan prijem pacijenata.

Direktorica Branka Krasavac primila je donaciju u ime Doma zdravlja i izrazila zahvalnost u ime svih svojih kolega na ukazanoj pomoći.

Donacije NIS-a

 NIS je također jedna od kompanija koja je pružala stalnu podršku u borbi protiv COVID-a 19 tokom prošle godine.

U saradnji sa UNICEF-om, NIS je Kliničkom centru Srbije i Univerzitetskom bolničkom centru „Dr Dragiša Mišović“ poklonio 50 protokomjera za kisik. Uz to, radi daljnje podrške pacijentima i medicinskim radnicima, kompanija je donirala 20.000 litara vode za piće „Jazak” KBC-u„Dr Dragiša Mišović”, KBC-u „Bežanijska kosa”, KBC-u „Zvezdara” i Specijalnoj bolnici za plućne bolesti „Dr Vasa Savić” u Zrenjaninu.

Pored toga, kompanija je prošle godine kroz program „Zajednici zajedno“ u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, uložila 116,5 miliona dinara za unaprjeđenje rada 20 zdravstvenih ustanova širom Srbije.

Također, tokom vanredne situacije, volonteri NIS-a donosili su namirnice sugrađanima kojima je kretanje bilo ograničeno, izrađivali zaštitne maske i vizire, dezinficirali javne površine itd.

Hajriz Brčvak podržao Dnevni centar Berane

U 2020. godini, Hajriz Brčvak, humanist iz Bijelog Polja, podržao je crnogorsku zajednicu donacijama za borbu protiv COVID-a 19 čija je ukupna vrijednost u novcu i robi premašila pola miliona eura.

Krajem decembra 2020. donirao je 150 brzih testova za COVID-19 Dnevnom centru za djecu i omladinu s poteškoćama u razvoju u Beranama.

Miloš Brakočević, direktor Dnevnog centra Berane, zahvalio se Brčvaku i njegovoj Fondaciji „Hemiias” na ovoj vrijednoj donaciji koja je od velikog značaja za sigurnost i zdravlje korisnika ove ustanove.

Ako želite podržati svoje zajednice u borbi protiv COVID-a 19, to možete učiniti putem online donacija za neku od kampanja na covid19.donacije.rs ili slanjem SMS-a na broj 7300.