Humanitarnu udrugu „RTL pomaže djeci“ osnovali su, 2006. godine, RTL Televizija i Večernji list. Od tada ova udruga deluje kao dobrotvorni fond i, širom Hrvatske, podržava projekte koji su namenjeni deci.

Nataša Roksandić, upraviteljica udruge i Ivana Vujnović, voditeljica udruge ispričale su nam na koji način ova udruga radi na stvaranju mogućnosti da deca širom Hrvatske odrastaju uz zdravo, srećno i bezbrižno detinjstvo.

Kako je nastala „Humanitarna udruga RTL pomaže djeci“? Sa kojom je idejom sve počelo, kako se razvijala vaša misija?

Nataša: Televizija je i dalje najjači medij koji prenosi i budi emociju, medij koji obara rekorde gledanosti svojim pričama, izvještajima, prilozima, raznim formatima. Dužnost je svih medija, a pogotovo televizije, biti društveno odgovoran i pomagati društvu. Te davne 2006. godine odlučeno je da će fokus društveno odgovornog poslovanja biti na najranjivijoj i najbitnijoj skupini - djeci. Udruga je suživjela u suradnji s Večernjim listom.

Koja je bila Vaša lična motivacija za rad u neprofitnom sektoru?

Nataša: Kao direktorica komunikacija i marketinga RTL-a, prije svega shvaćam koji doseg i moć ima televizija te da s tim možemo napraviti nešto značajno za društvo. Prihvatila sam funkciju upraviteljice Udruge jer mi je to s jedne strane bio i profesionalni izazov, a s druge strane, to me i osobno ispunjava. Štoviše, sav rad koji se tiče Udruge i ne gledam kao posao nego kao osobnu satisfakciju jer je pomoći nekome - neprocjenjiv osjećaj. Uz građane koji nesebično doniraju, kao i uz korporativne partnere, mi smo samo kotačić za dječje bolje sutra.

Ivana: Zapravo cijelo moje radno iskustvo veže se za rad neprofitnih organizacija pa je RTL pomaže djeci bio prirodni slijed. Motiv je bio tim veći jer je ovdje riječ o najranjivijoj skupini - djeci. Na njih smo svi slabi, njima svi želimo pomoći i taj osjećaj zadovoljstva kad shvatiš da si im barem malo pomogao promijeniti živote ne može se mjeriti ni s čim.

Na koji način Humanitarna udruga „RTL pomaže djeci“ doprinosi razvoju filantropije u Hrvatskoj?

Ivana: Zahvaljujući medijskoj platformi koju nam naš osnivač RTL Hrvatska daje, imamo mogućnost pokazati što sve radimo, ali ujedno imamo i obvezu ukazivati na probleme i potrebe koje se, u našem slučaju, tiču djece.

S obzirom na to da Udruga djeluje kao dobrotvorni fond koji tijekom cijele godine podupire neprofitne organizacije koje se bave djecom na području Republike Hrvatske, zapravo radimo i na promociji tih udruga koje svojim djelovanjem postižu čudesne rezultate, ali nažalost, nerijetko nemaju priliku to pokazati široj javnosti.

Udruga također nastoji utjecati na podizanje svijesti među hrvatskom javnosti o specifičnim potrebama i problemima s kojima se ove organizacije svakodnevno susreću. Krajnja je misija poticati solidarnost u korist najmlađih članova našeg društva.

Kako se finansira Humanitarna udruga „RTL pomaže djeci“, sa kojim različitim tipovima donatora sarađujete i na koji način?

Nataša: Sredstva se prikupljaju zahvaljujući pozivima građana na humanitarni broj Udruge „RTL pomaže djeci“ 060 9007 (cijena 6,25 kn s PDV-om), online donacijama, kao i uplatama privatnih i pravnih osoba na žiro-račun Udruge.

U principu to znači da nam doniraju i privatni i korporativni korisnici i taj je novac namijenjen financiranju projekata koji su prijavljeni na naš natječaj, koji zadovoljavaju sve uvjete i koje je Nadzorni odbor odabrao.

Uz to, imamo i korporativne partnere Udruge koji su prepoznali našu vrijednosti i način rada, kao i doprinos koji postižemo, a oni svojim donacijama pomažu operativni rad Udruge.

Da li sarađujete sa drugim neprofitnim organizacijama i na koji način?

Nataša: S obzirom na to da djelujemo kao fond koji pomaže u realizaciji projekata raznih organizacija koje u svojoj domeni imaju skrb za djecu (udruge, dječji vrtići, škole, sportski klubovi, bolnice...), zapravo neminovno surađujemo s raznim drugim organizacijama. S druge strane, na neki način radimo i na tome da se njihov rad što više promovira.

Koliko članova ima vaš tim i kako izgleda jedan prosečan radni dan?

Ivana: Ja sam jedina stalno zaposlena osoba, sve ostale osobe, uključujući i upraviteljicu, rade na volonterskoj bazi, i to je zapravo doprinos osnivača RTL Hrvatske Udruzi.

Što se, pak, tiče radnog dana, on uvelike ovisi o dobu godine. Ponekad je dan ispunjen administrativnim poslovima poput pisanja izvješća i slično, a ponekad je vezan za snimanja raznih projekata, dogovaranja raznih suradnji, posjeta organizacijama s kojima smo surađivali i slično.

Šta su najveći uspesi koje je „Humanitarna udruga RTL pomaže djeci“ ostvarila u dosadašnjem radu, a šta tek želite da ostvarite?

Ivana: Osmijeh na licu više od 600 tisuća djece kojima smo pomogli, naš je najveći uspjeh. Mnogi se projekti čine kao mala stvar, ali djeci koja možda nisu imala adekvatno igralište u vrtiću ili školarcima kojima smo kupili knjige za knjižnicu itekako su velika stvar. A njihova je sreća naš krajnji cilj. Veselimo se svakom novom osmijehu, naš se rad zapravo mjeri u tome.

Jedan od uspjeha svakako je i to što su nakon naše kampanje izmijenjeni pravilnici o medicinskim pomagalima i lijekovima za teško bolesnu djecu.

Šta mislite da izdvaja Humanitarnu udruga „RTL pomaže djeci“ u odnosu na druge organizacije u vašem okruženju?

Nataša: Brojne organizacije imaju jako specifično i usko područje djelovanja, orijentirani su samo na jednu skupinu korisnika. RTL pomaže djeci ima širinu i zapravo jedinstven način rada - mi pomažemo raznim neprofitnim organizacijama čiji je zajednički nazivnik - djeca.