Dobrotvorna davanja u Hrvatskoj značajno su porasla u 2019. godini. Procijenjena vrijednost donacija iznosi 20,2 miliona eura, što je povećanje od 125% u odnosu na 2018. godinu, jedan je od ključnih podataka iz Godišnjeg izveštaja Hrvatska daruje 2019., koji je pripremila Fondacija Catalyst Balkans.

Od svih donacija, 82.9% usmjereno je prema četiri ključna donacijska područja (zdravstvo, ublažavanje siromaštva, podrška marginaliziranim skupinama i obrazovanje). Došlo je do porasta i donatorske aktivnosti od 10% u odnosu na 2018. godinu, pa je zabilježeno 2.887 pojedinačnih davanja.

Ovo su neki od podataka predstavljenih na webinaru Hrvatska daruje 2019., održanom 26. novembra. Sudionici na webinaru -  predstavnici Fondacije Catalyst Balkans, Fondacije SOLIDARNA, Fondacije za razvoj lokalne zajednice Slagalica, CERANEO – Centra za razvoj neprofitnih organizacija i Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj govorili o stanju filantropije u Hrvatskoj u 2019. godini, sa osvrtom na dobrotvorna davanja tokom COVID-19 krize i predviđanjima za 2021. godinu.

Prof. Gojko Bežovan, sa Pravnog fakulteta u Zagrebu i iz Centra za razvoj neprofitnih organizacija – CERANEO, osvrnuo se na filantropiju u Hrvatskoj nakon zemljotresa u Zagrebu i tokom krize uzrokovane COVID- om 19.

Prema podacima istraživanja koje je proveo Catalyst Balkans u Hrvatskoj je od početka krize do sada donirano 15.325.490 miliona eura, od čega 55,3% predstavljaju davanja poslovnog sektora, dok su 29,5% donirali pojedinci.  93,9% od ukupnog iznosa donirano je državi i javnim ustanovama, prvenstveno bolnicama.

Daria Mateljak iz Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj govorila je o motivaciji kompanija da doniraju i podržavaju određene teme više nego ostale, istaknuvši da je donekle problematično što u Hrvatskoj dosta velikih korporacija donira kako bi poboljšale korporativni imidž. Ona je dodala da bi za kompanije bilo dobro kada bi svoje korporativne vrijednosti povezivali sa svrhom donacija i istakla da je i prenos znanja značajan vid darivanja.  Mateljak je naglasila i značaj transparentnosti, rekavši da je potrebno da na njenom razvoju rade i donatori i primatelji donacija.

Prema podacima istraživanja Hrvatska daruje 2019., tokom prethodne godine primijećen je značajan porast i kada je transparentnost u pitanju. Transparentnost doniranih vrijednosti u 2019. godini iznosi 49,8% svih donacija, što je povećanje od 19,6% u odnosu na 2018. godinu.

Branka Kaselj, direktorica Fondacije Slagalica ukazala je na to da je potrebno raditi na razvoju i očuvanju povjerenja između lokalnih neprofitnih organizacija i poslovnog sektora, dok je Nathan Koeshall, direktor Fondacije Catalyst Balkans ocijenio da se razvoj filantropije u Hrvatskoj kreće u pozitivnom smjeru.

Ako ste propustili webinar, a željeli bi saznati više o filantropiji i davanjima u Hrvatskoj u 2019. godini i za vrijeme COVID-19 krize, možete ga pogledati na YouTube-u, dok cjelokupne rezultate istraživanja  možete pronaći u Godišnjem izvještaju Hrvatska daruje 2019.

Webinar Hrvatska daruje 2019. organizirali su Solidarna – Fondacija za ljudska prava i solidarnost, Fondacija Slagalica, Hrvatsko novinarsko društvo i Fondacija Catalyst Balkans.