Vanredne okolnosti uzrokovane pandemijom COVID-a 19 postavile su nove standarde, navike i okolnosti. U prethodnom smo se periodu morali prilagoditi i početi slijediti nove obrasce u životu i radu.

Neočekivana, ubrzana digitalizacija u neprofitnom sektoru natjerala nas je na razmišljanje o alatima koji nam mogu pomoći ne samo da se naviknemo na drugačiji način rada, već i ispunimo svoju misiju na lakši i učinkovitiji način. Neke smo koristili godinama, dok su nam drugi tek nedavno privukli pažnju, a sada, nakon što smo ih testirali i koristili, željeli bismo s vama podijeliti 10 alata i usluga koje je Catalyst Balkans usvojio, u nadi da također mogu pomoći vašoj organizaciji u smislu marketinga, prikupljanja sredstava, finansija, IT -a, komunikacije i organizacije tima.

Ne brinite, nećemo vam samo dati popis softvera i ostaviti vas da progulate kako ih koristiti. Umjesto toga, pripremili smo 10 video tutorijala prilagođenih neprofitnim organizacijama, gdje možete naučiti kako koristiti:

  1. Giving Balkans kako bi strateški ciljali korporativne donatore

  2. Donacije.rs i e-payment kako bi dobili online donacije

  3. Neprofitne.rs kako bi pokazali transparentnost svoje organizacije

  4. CiviCRM kako bi poboljšali komunikaciju sa podržavateljima

  5. TechSoup Balkans kako bi dobili popust na licencirani softver

  6. Deflect.ca kako bi zaštitili svoj sajt od napada

  7. CiviCRM da učinkovitije organizirali virtualne događaje

  8. Ahaslides kako bi online događaje učinili interaktivnijim

  9. QuickBooks kako bi olakšali život finansijskim menadžerima

  10. Microsoft Planner kako bi poboljšali organizaciju tima


Kako strateški ciljati korporativne donatore

 

 

Catalyst Balkans je 2017. godine pokrenuo aplikaciju Giving Balkans gdje možete pronaći detaljne informacije o donatorima i davanjima u svim zemljama Zapadnog Balkana od 2015. godine.

Naš će vam video pomoći da naučite kako pomoću ove aplikacije možete pronaći donatore koji su bliski misiji vaše organizacije i koji vam mogu pomoći, kao i mnoge druge funkcionalnosti.


Kako doći do online donacija za svoju neprofitnu organizaciju

 

 

Diljem svijeta prikupljanje sredstava putem interneta postaje uobičajen i sve popularniji način dobijanja donacija, dok je na Zapadnom Balkanu još uvijek u povojima.

Kako funkcioniraju dostupne opcije i koji bi, u skladu sa ciljevima i aktivnostima vaše organizacije, bio najbolji izbor za vas, možete pogledati u našem videu, uz primjere dobre prakse iz regije.


Kako pokazati da je vaša neprofitna organizacija transparentna

 

 

Transparentnost je ono po čemu se vaša organizacija i njen rad mogu istaknuti. Ukoliko je vaš rad transparentan, biće vam lakše steći, održati i zadržati povjerenje donatora, te se povezati sa svojom zajednicom i potencijalnim podržavateljima.

Jedan od načina da vaša organizacija pokaže transparentnost i predstavi svoj rad, zaposlenike, aktivnosti, programe, projekte, misiju i sve što vam je važno je platforma Neprofitne.rs.


Kako poboljšati komunikaciju sa svojim podržavateljima putem e-maila

 

 

Na našim radionicama uvijek nastojimo skrenuti pažnju organizacijama o važnosti redovne komunikacije putem e-maila i prednostima slanja biltena.

I sami koristimo biltene u praksi jer su se pokazali kao vrlo koristan alat za komunikaciju s različitim ciljnim skupinama, a i precizniji su za ciljanje od društvenih medija.

Pogledajte naš video kako biste saznali kako kreirati i poslati bilten, šta bi trebao sadržavati dobar bilten, a čućete i druge korisne savjete koji će pomoći vašoj organizaciji da poboljša svoj marketing putem e-maila.


Kako dobiti popust na softver za svoju neprofitnu organizaciju

 

 

TechSoup Balkans dio je globalne TechSoup inicijative koja osigurava donacije neprofitnim organizacijama u obliku licenciranog softvera, hardvera i IT usluga, sa ciljem podrške poboljšanju njihovog rada.

Putem TechSoupa možete dobiti pristup određenim alatima uz popust za neprofitne organizacije. Na primjer, premium verziju Zooma, čija se upotreba tokom pandemije znatno povećala, možete nabaviti uz popust od 50%.

Pogledajte naš video i saznajte kako se pridružiti TechSoup zajednici i iskoristiti sve pogodnosti koje nudi.


Kako besplatno zaštititi web stranicu svoje neprofitne organizacije od napada

 

 

Nažalost, web stranice neprofitnih organizacija nisu imune na hakerske napade. Ako vaš tim ne uključuje programere ili osobe zadužene za sigurnost interneta, naš će vam video pomoći da naučite kako besplatno zaštititi svoju web stranicu  od hakerskih napada.


Kako učinkovitije organizirati webinare

 

 

Tokom protekle godine, događaje uživo zamijenili su online sastanci, webinari i virtualne radionice.

 Već smo spomenuli  načine uspješnog organiziranja webinara i online radionica kao i alate koji vam  mogu pomoći kako u tome,  tako i općenito kada je online rad u pitanju.

Kako bismo vam pomogli da webinari vaše organizacije izgledaju što bolje i kako biste učinkovitije pratili vaše sudionike, pripremili smo video iz kojeg možete naučiti kako integrirati svoj Zoom i CRM nalog da biste provjerili koji su sudionici prisustvovali vašim događajima, a koji ne.


Kako organizirati interaktivne webinare i zadržati pažnju sudionika

 

 

Budući da svi svakodnevno sudjelujemo na brojnim webinarima, kada organizirate svoj vlastiti, važno je učiniti ga zanimljivim i korisnim, te kroz interakciju održati pažnju sudionika.

Platforma AhaSlides pomaže vam u izradi interaktivnih prezentacija u koje možete uključiti ankete, omogućiti sudionicima da postavljaju i odgovaraju na pitanja ili reagiraju na vašu prezentaciju.

Svi koji su bili na našim radionicama imali su priliku vidjeti kako AhaSlides radi. Pogledajte naš video da biste saznali kako ga koristiti u praksi.


Kako finansijskim menadžerima u neprofitnim organizacijama olakšati život

 

 

Finansije i administracija važan su, ali često kompliciran dio posla u neprofitnim organizacijama, koji zahtijeva rad sa velikim brojem podataka, više baza podataka i raznim tabelama programa Excel.

Kako bismo finansijskim menadžerima olakšali život, pripremili smo video iz kojeg će vaša organizacija naučiti kako sve podatke čuvati online, na jednom mjestu.


Kako poboljšati organizaciju tima unutar svoje neprofitne organizacije

 

 

Interna komunikacija i planiranje vitalni su segmenti rada svake organizacije. Za velike organizacije i organizacije koje rade na više projekata istovremeno, ovaj segment može biti pomalo izazovan, naročito u uslovima online rada.

Jedan od alata koji vašem timu može pomoći u organiziranju planova i projekata bez previše problema je Microsoft Planner. Pogledajte naš video da biste saznali kako Microsoft Planner radi i kako vam može pomoći da olakšate timski rad u različitim projektima.


Nadamo se da će vam ovi tutorijali otkriti nove mogućnosti za poboljšanje rada vaše organizacije u digitalnom okruženju i da ćete naučiti kako ih primijeniti. Trudili smo se obuhvatiti različita područja i segmente i vjerujemo da smo uspjeli podijeliti nova i proširiti postojeća znanja o tim temama.

Za edukativni sadržaj namijenjen neprofitnim organizacijama i vijesti iz neprofitnog sektora pratite nas na društvenim mrežama.  Ukoliko želite da obradimo određenu  temu, pošaljite nam svoje ideje.

 

Izrada svih video-materijala omogućena je uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju i američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Sadržaj videa odgovornost je isključivo Fondacije Catalyst Balkans i ne predstavlja nužno stavove Balkanskog fonda za demokratiju, Njemačkog Maršalovog fonda, USAID-a i Vlade SAD-a.

.