Kako da NPO unaprede transparentnost i zadobiju poverenje | Giving Balkans

Kako da NPO unaprede transparentnost i zadobiju poverenje

Domaći izdajnici iz NVO, plaćenici iz civilnog društva, zanesenjaci iz neprofitnog sektora… Mnogo je mitova i predrasuda o neprofitnim organizacijama i aktivistima, a sužavanje prostora za delovanje, lažne vesti, rastuća autokratija i duboke podele dodatno doprinose gubitku poverenja u naš rad. Ovi problemi dodatno otežavaju brisanje postojećih stereotipa i dovode do nedostatka društvene i finansijske podrške za rad neprofitnih organizacija. 

 Ali šta je to što možemo sami da uradimo u ovim okolnostima da zadobijemo veću podršku građana?
Divider text here

Izgradnja poverenja zahteva vreme i posvećenost, a mi vam na online događaju 27. januara od 15č donosimo tri alata koja će vam to olakšati.

Divider text here

Transparentnost nije puko objavljivanje finansijskih izveštaja na sajtu. Kako bismo zadobili poverenje podržavalaca, donatora i građana, neophodno je da proaktivno delimo podatke o radu, finansijama i uticaju naše organizacije. 

Zato predstavljamo tri alata koji će vam pomoći da se predstavite kao kredibilne i odgovorne organizacije prema zajednici.

Neprofitne.rs 

Online platforma za ocenu transparentnosti i integriteta neprofitnih organizacija, preko koje NPO mogu da pokažu svoju otvorenost i uticaj, a donatori i zajednica donesu odluke o tome koga je najbolje podržati.

Globalni standardi za odgovornost OCD

Referentni standard sa ciljem da unapredi koncept odgovornosti u kojem su OCD snažno povezane sa ljudima sa kojima rade, kao i sa svojim partnerima i donatorima u cilju povećanja poverenja i uticaja.

Rendir App

Aplikacija vodi korisnika kroz pitanja i pruža sveobuhvatan opis stanja organizacije u skladu sa Globalnim standardima, kao i preporuke za svaki od indikatora prema datim odgovorima.


Ako ste:

  • predstavnik neprofitne organizacije iz Srbije, Bosne i Hercegovine ili Crne Gore
  • predstavnik donatorske zajednice
  • ili građanin zainteresovan za rad neprofitnog sektora
Prijavite se na događaj i saznajte ključne informacije o važnosti transparentnog rada i dostupnih resursa kojima možete da zadobijete veće poverenje u svojoj zajednici.

PRIJAVI SE

Događaj je omogućen u okviru Projekta „Zaštita građanskog prostora – Regionalni centar za razvoj civilnog društva“ koji finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (Sida), a sprovodi Balkanska mreža za razvoj civilnog društva (BCSDN). 

 Sadržaj, informacije i stavovi ne predstavljaju zvanične stavove i mišljenja Sida i BCSDN. Odgovornost za informacije i stavove izražene u okviru događaja je u potpunosti na Catalyst Balkans.