Godinu iza nas u cijelome je svijetu obilježila kriza izazvana virusom bolesti COVID-19, ali usprkos tome diljem regije zabilježen je skok u davanjima kako bi se posljedice krize umanjile. Pandemija je potaknula rast donacija kao i solidarnost među ljudima, što se bilježi u svim zemljama Zapadnoga Balkana.

Od početka krize do 31. ožujka 2021. obradili smo podatke o 5993 dobrotvorne akcije usmjerene na otklanjanje posljedica koronavirusa na Zapadnom Balkanu u vrijednosti od 71.803.845,00 EUR.

Iznos donacija

U svim zemljama Zapadnoga Balkana najveći je donator poslovni sektor, osim u Albaniji u kojoj su najviše donirali građani. Kompanije i neprofitne organizacije nesebično su priskočile u pomoć i pokazale solidarnost u trenutku kada nikome od nas nije bilo lako. Od poslovnog sektora koji je u velikoj mjeri ponio teret nabavljanja potrebne medicinske opreme preko neprofitnih organizacija, koje su i u najtežim uvjetima izlazile na teren do građana koji su i darovali i volontirali kako bi pomogli svojim susjedima i zajednicama.

 

Uporaba donacija

Kao što je i očekivano, najveći broj davanja povezanih s pandemijom bio je usmjeren na zdravstvenu zaštitu. U svim zemljama Zapadnoga Balkana bilježimo podatak da se najviše donira za potrošnu robu poput maski, rukavica i sredstava za dezinfekciju. Za potrošnu robu izdvojena je praktički polovica iznosa, a na Kosovu i u Sjevernoj Makedoniji i preko 60 %. Nabava medicinske opreme također se istaknula kao donacijski cilj.

 

Primatelji donacija

U Srbiji, Crnoj Gori, Kosovu, Albaniji i Sjevernoj Makedoniji najveći postotak donirane svote namijenjen je lokalnim i nacionalnim vlastima dok su u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini najviše podržane institucije.

Podsjećamo da i sami možete podržati svoje zajednice u borbi protiv koronavirusa online donacijom na covid19.donacije.rs ili slanjem SMS poruke na broj 7300.

Neprofitne organizacije iz Srbije koje imaju ideju kako pomoći najugroženijima pandemijom bolesti COVID-19 podsjećamo da u svakom trenutku mogu pokrenuti svoje crowdfunding kampanje na Donacije.rs.