Od početka krize uzrokovane bolešću COVID-19 organizacije, kompanije i građani iskazuju ljubaznost i solidarnost pružanjem pomoći svojim zajednicama. 

Takva je pomoć, međutim, i dalje potrebna.

Želimo vas stoga podsjetiti na četiri humanitarne kampanje čiji je cilj ublažiti negativni učinak bolesti COVID-19 te pomoći najrizičnijima donacijama na platformi za grupno financiranje (eng. crowdfunding)  Donacije.rs.

Podršku možete iskazati doniranjem internetom na  covid19.donacije.rs ili slanjem SMS poruke na broj 7300. Cijena poruke iznosi 200,00 RSD uključujući PDV.

Pomozite  socijalno i ekonomski ugroženoj djeci da dobiju potrebna tablet računala i internet kako bi se njih 274 moglo nastaviti obrazovati

Jedan od načina da iskažete potporu je donacija kampanji kojoj je cilj pomoći djeci, njih 274,  iz socijalno ugroženih obitelji, a koja žive u gradovima diljem Srbije.

Zbog odrastanje u nepovoljnim okolnostima ta se djeca iz dana u dan suočavaju s teškoćama. Na žalost, pandemija im je životne uvjete dodatno pogoršala otežavajući im nastavak obrazovanja.

Podupiranjem ove kampanje pružit ćete mladima iz socijalno ugroženih obitelji priliku da prate nastavu putem interneta od kuće te idu ukorak sa svojim vršnjacima. 

Kampanju su pokrenuli SOS Dečija sela Srbija, ADRA Srbija i MAP Muzika nade s partnerom Catalyst Balkans.

Svi građani, kompanije, proizvođači, distributeri i operateri mobilnih mreža koji su spremni pomoći mogu to učiniti na jedan od sljedećih načina: donacijom putem interneta na stranici Donacije.rs, donacijom u naturi ili promicanjem kampanje putem svojih službenih komunikacijskih kanala.

Usto, Veleposlanstvo Norveške i Grupa 484 udvostručit će svaku donaciju do iznosa od 235.000,00 RSD.

Podržite borbu protiv bolesti COVID-19 u žarištima

Mnoge se zdravstvene ustanove u gradovima koji su postali žarištima bolesti COVID-19 zbog pandemije suočavaju s manjkom medicinske opreme i potrepština.

Želeći pomoći rješavanju ovoga problema i pružiti  podršku radnicima u zdravstvu i pacijentima, Catalyst Balkans pokrenuo je kampanju pod nazivom Opći apel .

Sredstva donirana putem Općeg apela podijelit će se u skladu s hitnošću situacije, a donacije u pratećim kampanjama čiji je cilj prikupljanje sredstava za konkretne gradove usmjerit će se neprofitnim organizacijama koje će kupiti potrebnu medicinsku opremu.

Donacijom Općem apelu,  online ili slanjem SMS poruke na broj 7300 dajete podršku građanima čiji su životi i zdravlje sada ugroženi.  

Grupa 484 i Veleposlanstvo Norveške udvostručit će svaku donaciju do ukupnog iznosa

od 235.000,00 RSD.

500 paketa s hranom za najugroženije osobe s invaliditetom

Mnoge socijalno ugrožene osobe s invaliditetom ne primaju nikakvu socijalnu pomoć zato što nisu registrirane u centrima za socijalnu skrb. To je razlog zbog kojega nisu niti bile uključene u programe ublažavanja negativnih učinaka izazvanih izbijanjem bolesti COVID-19.

Svjesna činjenice da su pripadnici te skupine osobe iz jedne od najranjivijih populacija, Banka hrane Beograd pokrenula je crowdfunding kampanju za nabavku 500 humanitarnih paketa s hranom i higijenskim potrepštinama.

Donirajte online ili pošaljite SMS poruku na 7300 te podržite kampanju, a Grupa 484 i Veleposlanstvo Norveške udvostručit će svaku donaciju do ukupnog iznosa od 235.000,00 RSD.

Pomozite onkološkim pacijentima da dobiju prijeko potrebnu psihosocijalnu potporu tijekom pandemije

BELhospice je prva humanitarna organizacija specijalizirana za pružanje besplatne palijativne skrbi pacijentima oboljelima od raka te pomoć njihovim obiteljima da premoste probleme koji prate ovu bolest koja ugrožava život.

Od početka pandemije izazvane bolešću COVID-19 život onkoloških pacijenata i njihovih obitelji još je teži. Zbog toga je psihosocijalna potpora koju pruža tim organizacije BELhospice potrebna više nego ikad. Pomozite im da zaposle još dva njegovatelja/njegovateljice te nastave pružati besplatnu psihosocijalnu potporu onkološkim pacijentima u terminalnoj fazi bolesti tako što ćete donirati novac njihovoj kampanji. Evo kako to možete učiniti: 

  • Online
  • Uplatom na njihov račun
  • Slanjem SMS poruke „HOSPIS“  na broj 8200, ili
  • Slanjem prazne SMS poruke na broj 7300.

Zaključak

Građani i kompanije do danas su podržali 24 humanitarne kampanje i donirali više od 14 milijuna RSD za hitnu pomoć ranjivim skupinama i ublažavanje negativnih učinaka bolesti COVID-19.

Zahvaljujući tim donacijama podijeljena je zaštitna i medicinska oprema u 9 gradova, više od 35 000 zaštitnih maski stavljeno je na raspolaganje zdravstvenim radnicima u 149 zdravstvenih ustanova diljem Srbije, podijeljeni su humanitarni paketi s hranom i higijenskim potrepštinama najranjivijim skupinama, a radnicima u kulturi pružena je financijska pomoć.