Godina 2020.  bila je po mnogočemu posebna. Pandemija bolesti COVID-19 donijela je sa sobom izvanredno stanje i potpuno izmijenjen način života.

Izvanredno nas je stanje inspiriralo i na drugačije načine brige, pokazivanja empatije i darovanja. Darovatelji i primatelji bili su brzi i efikasni u sagledavanju situacije i odgovaranju na nju. Dobročinstvo je 2020. godine bilo od značajne pomoći Vladi Republike Srbije u borbi s pandemijom.

Ukupna novčana vrijednost filantropskih akcija za posljedice pandemije višestruko nadilazi novčanu vrijednost davanja za svaku drugu pojedinačnu temu i čini 42,1 % ukupne zabilježene darovane svote u 2020. godini.

Izuzmemo li činjenicu da je, postotno gledano, saniranje posljedica pandemije imalo najveći udio u akcijama u 2020. godini, najvažnije teme ostale su iste kao i 2019. godine kao i njihov redoslijed – zdravlje, podrška marginaliziranim skupinama, smanjenje siromaštva i obrazovanje, uz, naravno, manju postotnu zastupljenost svih ovih tema nego prethodne godine u korist darovanja za posljedice pandemije. Usprkos tome, gledajući donirane svote, vidimo da i druge teme bilježe rast.

Pandemija je uvjetovala i promjenu profila darovatelja. Nakon nekoliko godina u kojima su davanja građana bila veća od davanja poslovnoga sektora, ove je godine on kroz 38,1 % akcija darovao nešto više od polovice ukupne evidentirane darovane svote. Građani, koji su nekoliko godina bili najaktivniji i najveći donatori, ove su godine na drugome mjestu, a pružali su podršku onima kojima je ona bila potrebna nevezano za pandemiju.

Tko je donirao za otklanjanje posljedice pandemije u Srbiji?

Godinu su obilježile i znatno veće donacije državnim tijelima. Povećane nadležnosti tijekom izvanrednog stanja čiji je cilj bio provođenje epidemioloških mjera dovele su do toga da je čak 43,4 % ukupne evidentirane svote bilo upućeno državi (lokalnim i nacionalnim vlastima i institucijama). Imajući u vidu da je pomoć državi bila upućivana i kroz neprofitne organizacije kao posrednike, ovaj je postotak vjerojatno i veći.

Kome su namijenjene donacije za borbu protiv bolesti COVID-19 u Srbiji?

Ove i druge ključne podatke o davanjima usmjerenima na saniranje posljedica pandemije bolesti COVID-19 saznajte u našem interaktivnom online izvješću.

Podsjećamo da i sami možete podržati svoje zajednice u borbi protiv koronavirusa online donacijom na covid19.donacije.rs, ili slanjem SMS poruke na broj 7300.

Neprofitne organizacije iz Srbije koje imaju ideju kako pomoći najugroženijima od pandemije bolesti COVID-19 podsjećamo da u svakom trenutku mogu pokrenuti svoje crowdfunding kampanje na Donacije.rs.