Prošlu je godinu u pogledu filantropije i donacija obilježila pomoć borbi protiv posljedica bolesti COVID-19, a građani, trgovačka društva i neprofitne organizacije u tu svrhu doniraju i u 2021. godini.

U ovome tekstu možete pročitati o donacijama borbi protiv bolesti COVID-19 kojima smo prošle godine, kao i početkom ove, pomogli našoj zajednici.

Prikupljeno 3.525.000,00 RSD za potporu umjetnicima

Mozzart je u suradnji s renomiranim srpskim glumcima organizirao humanitarnu akciju za podršku umjetnicima koji su izgubili posao zbog pandemije bolesti COVID-19.

Mozzart je na svojem kanalu na Youtube-u emitirao predstavu „Balkanski špijun“ koju su glumci igrali preko platforme ZOOM. Svakim dijeljenjem poveznice na društvenim mrežama građani su pomogli uvećati iznos donacija. Ukupna prikupljena svota iznosila je 3.525.000,00 srpskih dinara, a predstava je u 24 sata prikupila više od 200 000 pregleda.

Glumci koji su izvodili predstavu „Balkanski špijun“ autora Dušana Kovačevića online bili su Dragan Bjelogrlić (u ulozi Ilije Čvorovića), Mima Karadžić (Đura), Vesna Trivalić (Danica), Branka Katić (Sonja) i Gordan Kičić (Petar Markov Jakovljević) te Zoran Kesić kao pripovjedač.

Ovo je bila prva predstava emitirana preko platforme ZOOM u Europi u sklopu humanitarne akcije „Mozzart i glumci za vas i glumce“.

Zaklada Ana & Vlade Divac dala donaciju bolnici u Kragujevcu

Zaklada Ana & Vlade Divac i Njezino Kraljevsko Veličanstvo princeza Katarina dali su donaciju COVID bolnici u Kragujevcu. Potrebna pomoć stigla je zahvaljujući velikodušnosti dugogodišnje američke donatorice Anke Erne.

Donacija u iznosu 7.000,00 eura sadržavala je velike količine kirurških maski za lice, zaštitnih rukavica, lijekova (vitamina C i probiotika), četki za čišćenje i metli.

Meridian dao donaciju Domu zdravlja u Loznici

Tijekom cijele prošle godine Meridian je podržavao borbu protiv bolesti COVID-19 kroz različite inicijative i donacije. Tvrtka je donirala novčana sredstva i potrebnu medicinsku opremu u skladu s potrebama pojedinih ustanova.

Meridian je u sklopu inicijative posjetio više od 60 gradova diljem Srbije uključujući Loznicu kojoj je tvrtka donirala potrebnu opremu u obliku beskontaktnih toplomjera, stolova, stolica i ostalih potrepština koje osiguravaju da prijem pacijenata teče glatko.

U ime Doma zdravlja donaciju je primila direktorica Branka Krasavac i za primljenu je pomoć izrazila zahvalnost u ime svih svojih kolega.

Donacije kompanije NIS

NIS je također jedno od trgovačkih društava koje je prošle godine pružalo kontinuiranu podršku borbi protiv bolesti COVID-19.

U suradnji s UNICEF-om NIS je donirao 50 mjerača protoka kisika Kliničkom centru Srbije i Sveučilišnom bolničkom centru „dr. Dragiša Mišović“. Nadalje, kako bi pomogla pacijentima i medicinskom osoblju, tvrtka je donirala 20 000 litara vode za piće „Jazak“ Sveučilišnom bolničkom centru „dr. Dragiša Mišović“, SBU „Bežanijska kosa“, SBU „Zvezdara“ te Specijalnoj bolnici za plućne bolesti „dr. Vasa Savić“ u Zrenjaninu.

Nadalje, kroz program „Zajednici zajedno“ organiziran prošle godine u suradnji s Ministarstvom zdravstva tvrtka je investirala 116,5 milijuna RSD kako bi poboljšala rad 20 zdravstvenih institucija diljem Srbije.

Uz sve navedeno, tijekom kriznog stanja volonteri iz NIS-a nosili su namirnice sugrađanima čije kretanje je bilo ograničeno, izrađivali su zaštitne maske i vizire, dezinficirali su javne površine itd.

Hajriz Brčvak pomogao je Dnevnom centru Berane

Godine 2020. Hajriz Brčvak, humanitarac iz Bijelog Polja, pomogao je crnogorskoj zajednici u borbi protiv bolesti COVID-19 donacijama čija ukupna vrijednost u novcu i robi prelazi pola milijuna eura.

U drugoj polovici prosinca 2020. godine donirao je 150 brzih COVID-19 testova Dnevnom centru za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju u Beranama.

Miloš Brakočević, direktor Dnevnog centra Berane, zahvalio je Brčvaku i njegovoj zakladi „Hemiias“ na toj vrijednoj donaciji, ključnoj za sigurnost i zdravlje korisnika spomenute ustanove.

Ako želite pomoći svojoj zajednici u borbi protiv bolesti COVID-19, jedan od načina je online donacija nekoj od kampanja na stranici covid19.donacije.rs ili slanje SMS-a na broj 7300.