Kraj pandemije još uvijek se ne nazire, a vijesti o virusu koji uzrokuje bolest COVID-19 postale su sastavni dio naše svakodnevnice.

Ključno je, međutim, govoriti o dobrotvornim djelima koja prate tekuću krizu te reagiraju na potrebe zdravstvenih ustanova, umjetnika i glazbenika koji također osjećaju posljedice sadašnje situacije.  

Saznajte koje su društvene i korporativne akcije nedavno organizirane za borbu protiv bolesti COVID-19.

Zaklada Plan B pomaže regionalnim pop i rock glazbenicima

Poznato je da su ovdašnji glazbenici ujedinjeni i pokazuju solidarnost u teškim vremenima, a to je potvrdilo i osnivanje Zaklade Plan B kojim se namjerava pomoći onima koje je pandemija bolesti COVID-19 posebno pogodila i kojima je pomoć najpotrebnija.

Zaklada je službeno predstavljena u beogradskoj Dvorani Kombank. Zakladu Plan B osnovao je skladatelj Zoran Konević koji je dugo živio u Kanadi. Plan je objaviti album s njegovim skladbama u zajedničkom izdanju nakladnika Tesla Music i Croatia Records, a u izvedbi istaknutih glazbenika iz Srbije i regije među kojima su Zvonimir Đukić Đule, Dragi Jelić, Dejan Cukić, Maja Sar, Dado Topić, Goran Šepa Gale, Alen Islamović, Tamara Todevska te pod produkcijskom palicom Voje Aralica.   

Dragan Jovanović Krle, Srboljub Radivojević, Miroslav Vicko Milatović, Vlatko Stefanovski, Nikola Čuturilo Čutura i Aleksandra Milutinović također su sudjelovali u projektu. Povod osnivanju Zaklade bila je pomoć bubnjaru Predragu Bati Jakovljeviću koji je teško bolestan.  

Predstavljanje pred novinarima vodio je glumac Aleksandar Radojičić. Predstavljen je i prvi singl „Zrno čarolije“ u izvedbi Đule Van Gogha, te premijerno prikazan video spot. 

Čast mi je što sam zajedno s kolegama član Zaklade Plan B,  istaknuo je Đule.

Zahvalan sam Zoranu što je prepoznao moju energiju i moje pismo u mozaiku svojih ideja. „Van Gogh“ s Vojom Aralica surađuje od 2006. godine i ovo je dosad najbolja stvar. Želim mu zahvaliti na tome što je zrno čarolije zvučno premazao "čarolinom" te dozvolio da, na jedan poseban način, iz Beograda i Srbije zvuk putuje svemirom i svijetom. Živimo u vremenu u kojem je ljubav oboljela i moramo je izliječiti. Dovoljno je da joj svako od nas udahne svoje zrno čarolije i mislim da će sve ići u pravome smjeru.

„Ideja osnivanja Zaklade pojavila se“, kaže Konević, „čak i prije izbijanja pandemije.“ Dodao je da su ovo razdoblje željeli iskoristiti kako bi osnovali nešto na što mogu dugoročno računati. 

Želja nam je pomoći mnogobrojnim umjetnicima kojima je pomoć potrebna. Zahvaljujući Đuletu, Zrno čarolije nastalo je spontano.

Direktor Croatia Recordsa Želimir Babogredac  istaknuo je da mu je drago što se ovakve stvari događaju i u našoj zemlji, a ne samo u svijetu. „Mnogima je potrebna pomoć. Nadam se da ćemo je realizirati na adekvatan način,“ vjeruje Babogredac te dodaje, „Croatia Records i Jugoton svesrdno će podržati projekt.“

Producent albuma Voja Aralica ističe da je radni proces bio dugačak ubog komplikacija s pandemijom. Možda je samo u vrijeme kuge bilo gore, no pomognemo li i jednoj osobi, uspjeli smo.

Đule „Van Gog“ na aukciju dao jednu od svojih prvih gitara

Sredstva za pomoć glazbenicima prikupljat će se putem internetske stranice Zaklade Plan B od 1. listopada.  Moći će se plaćati izravno gotovinom te zatim odabrati jedan od darova ili ponuda te sudjelovati na dražbama. Đule Van Gogh napravio je  prvi korak. Dao je na dražbu jednu od svojih gitara  i vrlo brzo se pojavila i prva ponuda – 500 eura. Trebaju li pomoć, glazbenici se mogu prijaviti putem spomenute internetske stranice. Zahtjevi će se obrađivati na mjesečnoj bazi te će ih se rješavati prema prioritetu.

Zahvaljujući Koneviću Zaklada Plan B postala je poznata pa su preko video zida prikazane čestitke nekoliko svjetski poznatih osoba – Brucea Culicka, gitarista Kissa, Dee Snyder iz Twisted Sisters te poznatoga producenta Boba Ezrina.

„Audio BM“ donirao Zdravstvenom centru Vranje 10 pulsnih oksimetara JPD-500 E 

Deset pulsnih oksimetara tipa JPD-500 E donirala je Zdravstvenom centru Vranje u petak kompanija Audio BM. Ravnatelj Zdravstvenoga centra Saša Đorđević zahvalio je donatorima u ime zaposlenika i pacijenata.

„Pulsne okismetre već danas ćemo upotrijebiti u sklopu našeg sustava za borbu protiv COVIDA“, rekao je Đorđević. 

Vrijednost donacije iznosi 49.000,00 RSD (oko 400 eura).

Kompanija Audio BM  iz Novoga Sada i ranije je društveno korisnim aktivnostima pružala podršku potrebitima obraćajući pozornost na razinu razvoja zdravstvene kulture u Srbiji.

Bijeljinskoj bolnici donirani bolnički kreveti

Dobrotvorna zvorničko-tuzlanska organizacija Trojeručica donirala je u suradnji s Humanitarnom Grupom za podršku sela Bare iz kantona Ticino u Švicarskoj 26 bolničkih kreveta s pripadajućim madracima Bolnici Sveti vračevi u Bijeljini. Kreveti su u skladu sa svjetskim medicinskim standardima i namijenjeni su opremanju COVID bolnice.  

Ravnatelj Bolnice Sveti Vračevi prof. dr. Zlatko Maksimović zahvalio je na vrijednoj donaciji svećeniku Velislavu Mišuri, predstavniku Dobrotvorne organizacije Trojeručica i organizaciji Humanitarne Grupe za podršku sela Bare iz kantona Ticino koja je pomogla s realizacijom ove donacije.

U pitanju su kreveti visoke kvalitete izrađeni po najmodernijim standardima, a služit će za smještaj pacijenata u COVID bolnici čiji se broj nažalost povećava, rekao je prof.dr. Maksimović na konferenciji za tisak. Što se tiče epidemiološke situacije, dr. Maksimović dao je podatke da se u COVID bolnici trenutno nalaze 22 pacijenta od kojih je 5 na respiratoru a njih 14 na terapiji kisikom.

Svećenik Velislav Mišura izjavio je da ovo nije prva donacija i da će ih svakako biti još u budućnosti. Nastavit ćemo raditi na dobrobit našeg naroda jer to je naša misija, istaknuo je Mišura.

SAD donirao još pet vozila za zdravstvene ustanove u Srbiji

„Pet novih, opremljenih sanitetskih vozila na putu je prema zdravstvenim ustanovama Srbije kako bi mogle efikasno odgovoriti na pandemiju koronavirusa te spremnije dočekati buduće zdravstvene krize“, stoji u priopćenju.

Ovime je ukupan broj sanitetskih vozila koje su Sjedinjene Američke Države osigurale za Srbiju dostigao 11. Donacija je realizirana zahvaljujući partnerstvu Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Programa UN-a za razvoj (UNDP) u okviru inicijative „Zajedno protiv COVID-a“. Američki veleposlanik u Srbiji Anthony F. Godfrey uručio je prvih šest vozila ministru zdravlja Srbije Zlatiboru Lončaru u lipnju. Vrijednost sanitetskih vozila iznosi oko 525.000,00 dolara, što je dio inicijative čija je ukupna vrijednost milijun dolara, a kojoj je cilj podržati zdravstvene ustanove i ustanove socijalne zaštite u Srbiji.  

„Sjedinjene Američke Države darovale su do sada oko 5 milijuna dolara pomoći Srbiji u borbi protiv koronavirusa“, navedeno je u priopćenju. Nova vozila upućena su domovima zdravlja u Ljigu, Merošini, Jagodini i Velikom Gradištu, kao i Općoj bolnici u Loznici. SAD je donirao još pet sanitetskih vozila za zdravstvene ustanove u Srbiji.

„Sanitetska vozila prijeko su nam potrebna jer nam je prije mjesec dana u požaru izgorjelo nekoliko vozila hitne pomoći te smo vozila morali posuđivati od susjednih općina“, izjavio je Milan Todorović, ravnatelj Opće bolnice u Loznici.

Prethodni primatelji vozila koje je donirao SAD su domovi zdravlja u Bogatiću, Kraljevu,Vranju i Svrljigu te Opća bolnica Jagodina i Specijalna bolnica za nespecifične plućne bolesti Sokobanja. „Radujemo se danu kad ćemo o ovoj pandemiji moći govoriti u prošlom vremenu i kad više neće biti pacijenata koje bi ova vozila trebala prevoziti. Do tada je nužno da ljudi u što većoj mjeri shvate koliko je važno da se cijepe. Vlada Srbije to zna i mi ćemo podržati njezina nastojanja u podizanju razine svijesti o tome“, poručila je Shanley Pinchotti, v.d. direktora misije USAID-a. Donacija sanitetskih vozila jedna je od aktivnosti u sklopu projekta „Zajedno protiv COVID-a“, koji financira USAID, a provodi UNDP u partnerstvu s Ministarstvom zdravlja, Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja te Institutom za javno zdravlje Srbije dr. Milan Jovanović Batut.

„Kriza izazvana COVID-om pokazala je da ne poznaje granice i koliko je važno da budemo solidarni, da pomažemo jedni drugima i da ne zaboravimo stanovnike i iz manjih gradova i općina u ruralnim krajevima zemlje. Ova sanitetska vozila opremljena su za pružanje hitne medicinske pomoći i nadamo se da će doprinijeti da svi građani kojima je ona potrebna mogu brzo i sigurno stići u zdravstvene ustanove“, izjavila je Francine Pickup, stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji.

Bosnalijek donirao dezinficijense ustanovama za obrazovanje djece s teškoćama u razvoju diljem BiH

Bosanskohercegovački proizvođač lijekova Bosnalijek obilježava 70 godina od osnivanja kompanije te tim povodom provodi akciju doniranja dezinficijensa ustanovama za odgoj i obrazovanje djece s teškoćama u razvoju diljem BiH.

Donacije su dosad uručene Javnoj ustanovi Centar za obrazovanje i vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora Tuzla, Javnoj ustanovi Zavod za odgoj i obrazovanje djece sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Tuzla, JU Škola za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju osoba s poteškoćama u psiho-fizičkom razvoju Zenica, JU Centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama ZDK, JU Centar za djecu i omladinu sa posebnim potrebama LOS ROSALES Mostar i Osnovnoj školi za djecu s posebnim potrebama Mostar.

Generalni direktor Nedim Uzunović ističe da je Bosnalijek od početka pandemije bolesti COVID-19 svoje poslovanje u potpunosti usmjerio na opskrbu zdravstvenih ustanova i građana Bosne i Hercegovine svim svojim proizvodima, ali istovremeno ulaže maksimalne napore da se i što većem broju javnih obrazovnih ustanova pruži pomoć u osiguravanju uvjeta za nesmetani rad.

„Pokrenuli smo akciju doniranja naših dezinfekcijskih proizvoda ustanovama za odgoj i obrazovanje najugroženije djece diljem Bosne i Hercegovine svjesni potrebe za dodatnim financijskim izdvajanjima ovih ustanova u cilju osiguranja poštovanja epidemioloških mjera i zaštite zdravlja, kako korisnika ovih ustanova, tako i njihovih zaposlenika. Bosnalijek je proteklih sedam desetljeća uvijek imao snažnu vezu sa svim našim građanima, čije je povjerenje u naše proizvode omogućilo rast i razvoj kompanije. Stoga ćemo nastaviti ovu i slične akcije i u budućnosti", istaknuo je Uzunović.

Bosnalijek također od početka pandemije bolesti COVID-19 kontinuirano donira lijekove i zaštitnu opremu zdravstvenim ustanovama diljem Bosne i Hercegovine. U proteklih godinu i pol dana brojne su donacije dostavljene svim kliničkim centrima te većem broju bolnica i domova zdravlja u cijeloj Bosni i Hercegovini. S ovakvim će se akcijama nastaviti.

Briga za dobrobit zajednice odgovornost je svakoga od nas. Pandemija je dodatno istaknula potrebu da se u ovakve aktivnosti uključe svi koji to mogu. Akcije organizirane u regiji s kojima smo se imali prilike upoznati u ovome tekstu od nemjerljivog su značaja za najugroženije, a njihovi organizatori i podržavatelji dokazuju da je najbolja reakcija na hitne situacije upravo solidarnost.

Želite li podržati nekoga u svojoj zajednici, možete to učiniti na našoj crowdfunding platformi Donacije.rs.