Platforma Donacije.rs postoji tri godine i u tom je razdoblju pomogla mnogobrojnim organizacijama da dobiju pomoć zajednice, prikupe financijska sredstva u humanitarne svrhe i pokrenu pozitivne promjene. 

Zajedno možemo učiniti mnogo više i to smo tijekom krize izazvane bolešću COVID-19 i pokazali.

Do sada su samo sudionici u 24 kampanje vođene putem platforme Donacije.rs prikupili više od 16,1 milijun dinara tijekom pandemije.

Od početka krize te su organizacije pružale pomoć samohranim majkama, sugrađanima koji su ostali bez prihoda, zdravstvenim djelatnicima diljem Srbije, životinjama lutalicama kao  i mnogobrojnim drugim skupinama korisnika koje su posljedice pandemije najsnažnije pogodile.

Ako je vaša organizacija, zaklada ili udruga prepoznale potrebe u zajednici koje su rezultat tekuće krize, prijavite svoju ideju  – naš obrazac za prijavu za neprofitne organizacije uvijek je dostupan.

Pročitajte priče o najupečatljivijim i najuspješnijim kampanjama tijekom krize izazvane bolešću COVID-19. Vjerujemo da će vas nadahnuti da i sami prijavite svoju kampanju te uz potporu donatora pomognete svojoj zajednici u borbi protiv učinaka bolesti COVID-19.

Kampanja za hitnu potporu Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici

Pandemija koronavirusa pokazala je da na krizu reagiramo solidarnošću i podrškom, pomažući tamo gdje je pomoć potrebna. Jedan od najboljih primjera je humanitarna kampanja za Novi Pazar, Sjenicu i Tutin pokrenuta na Donacije.rs kad su ta mjesta postala žarištem epidemije.

Situacija je u tim gradovima postajala alarmantnom pa je pokrenuta humanitarna kampanja. Za nešto više od dva tjedna više od 462 donatora uspjela su prikupiti više od 2,5 milijuna dinara, od čega je 1,5 milijuna prikupljeno prva dva dana.

Zahvaljujući potpori mnogobrojnih građana, kompanija i organizacija kao i Grupi 484 te Norveškom veleposlanstvu moglo se kupiti nužnu medicinsku zaštitnu opremu koja je zdravstvenim djelatnicima i  pacijentima u tim gradovima pomogla u borbi protiv bolesti COVID-19.

Značajna potpora zajednice kafiću Kafe bar 16 koji zapošljava djecu iz Svratišta za djecu u Beogradu

Prije gotovo tri godine u Beogradu je otvoren uistinu poseban objekt.  Za više od 40 mladih koji žive u ekstremnom siromaštvu Kafe bar 16 nije samo mjesto za učenje i zabavu, već i radno mjesto.

Centar za integraciju mladih otvorio je Kafe bar 16 kako djeca koja moraju napustiti Svratište kad napune 16 godina ne bi bila prepuštena sama sebi.  Već 16 godina Svratište za djecu radi s djecom u dobi od 5 do 15 godina koja rade i žive na ulici. Radi se o djeci koja najvećim dijelom žive u ekstremnom siromaštvu u neformalnim stambenim jedinicama oko Beograda.

Pandemija izazvana koronavirusom zaustavila je svijet i svi smo osjetili posljedice. No pandemija je posebice pogodila ranjive skupine kao što su djeca i mladi koji žive na ulici.  S druge strane, Kafe bar 16 ugostiteljski je objekt i među prvima je osjetio ekonomske učinke potpunog zatvaranja. Kafiću je postalo neodrživo nastaviti se financirati iz vlastitih prihoda.

Kako bi osigurali prihode kafiću i održali ga na životu, u Svratištu za djecu pokrenuli su kampanju za prikupljanje sredstava na Donacije.rs. Kampanja je inicijalno pokrenuta s ciljem prikupljanja 600.000,00 dinara, no uskoro je dostigla tu brojku te je postavljen novi, viši cilj od milijun dinara.  I taj je iznos premašen za nešto više od dva tjedna.

Projekt je podržala i Grupa 484 te Norveško veleposlanstvo pa je ukupni iznos donacija dostigao 1.349.61,00 dinara.

Osim što je prikupila donacije, kampanja je snažno odjeknula u zajednici koja ju je podržala te dijelila informacije i poziv za pomoć. Javne osobe u Srbiji dijelile su objave na društvenim mrežama, a tradicionalni mediji također su odigrali važnu ulogu izvješćivanjem o aktivnostima u sklopu kampanje i njezinom uspjehu.

Džedajski pokret osigurao više od 15 000 zaštitnih maski zdravstvenim djelatnicima na jugu Srbije  

Kampanja #ZaštitiLice dokazala je da Sila uistinu jest uz Džedajski pokret.  Prošle su godine uz pomoć donacijske zajednica na Donacije.hr uspjeli izraditi i podijeliti 15 000 zaštitnih maski zdravstvenim djelatnicima na jugu Srbije.

Na početku su planirali sašiti 1000 maski, ali taj su cilj postigli u roku do tjedan dana pa su nastavili dalje i u konačnici u nešto više od mjesec dana sašili i podijelili 15 000 maski te prikupili 814.256,00 dinara.

Zahvaljujući inicijatorici kampanje Neveni Kragić te vrijednim šveljama i volonterima iz redova Džedajskog pokreta maske su isporučene u 11 gradova u Srbiji.

Donirane su ambulantama, domovima zdravlja, ljekarnama, udruzi NURDOR te građanima u Pomoravlju na Kosovu.

Republika Srbija je za ovaj poduhvat Džedajski pokret Niša odlikovala Srebrnom medaljom za iznimne zasluge na prošlogodišnjem obilježavanju obljetnice završetka Drugog svjetskog rata. Džedajski pokret tom je prilikom rekao da medalja „predstavlja sve što je u nama čovječno te sve divne ljude koji su pomogli akciji – krojače, volontere, platformu Donacije.rs, udruge koje su dale svoj doprinos i donatore“.

Podrška za 20 radnika u kulturi

Fond solidarnosti odgovor je radnika u kulturi na postojeću krizu izazvanu bolešću COVID-19 zbog koje su mnogi od njih ostali bez prihoda.

Fond solidarnosti kulturnih radnika i radnica Srbije osnovali su Udruženje likovnih umjetnika Srbije (ULUS), Savez udruženja likovnih umjetnika Vojvodine (SULUV), Međunarodno udruženje likovnih kritičara sekcija Srbija (AICA), Stanica –  Servis za suvremeni ples, BAZAART i Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS).

Fond je namijenjen svim umjetnicima i djelatnicima koji su izgubili izvor prihoda zbog pandemije. Fond također pruža podršku svima onima koji svojim radom omogućavaju proizvodnju u kulturi i umjetnosti, ali im nisu zajamčena radnička prava, poput statista, modela i tehničara.

Različiti su donatori putem Fonda solidarnosti pružili pomoć od 30.000,00 dinara svakome od 150 umjetnika i radnika koji su izgubili većinu ili sve prihode, a nisu koristili druge mjere potpore.

No mnogi još trebaju pomoć. Imajući to na umu, Fond je pokrenuo kampanju na Donacije.rs te osigurao dodatnu potporu za još 20 radnika u kulturi.

Zahvaljujući potpori 104 donatora kampanja je uspjela prikupiti 763.577,00 dinara te osigurati poticaje za najugroženije radnike u kulturi kako bi uspjeli prebroditi krizu.

Pokazali smo žrtvama trgovine ljudima da nisu same

Bivše žrtve trgovine ljudima i njihove obitelji suočavaju se s nekima od najtežih oblika društvenih i ekonomskih teškoća zbog psiholoških i fizičkih posljedica eksploatacije kojoj su bile izložene te posljedične društvene stigme.

Pandemija bolesti COVID-19 njihov je položaj dodatno otežala. Mnoge su izgubile posao, a pandemija i zatvaranje učinili su postojeću eksploataciju manje vidljivom. 

Zato se ASTRA poslužila našom platformom Donacije.rs za pokretanje humanitarne kampanje za prikupljanje sredstava kojima su osigurani paketi s proizvodima za osobnu njegu i zaštitnom opremom (maskama, rukavicama itd.) obiteljima bivših žrtava trgovine ljudima. Obiteljima školaraca donirani su i paketi školskog pribora.

Zahvaljujući potpori 35 donatora te donacijama Norveškog veleposlanstva i Grupe 484 koji su za svaku uplaćenu donaciju dali svoj prilog, do ukupnog iznosa od 235.000,00 dinara, cilj kampanje premašen je za 24% u 42 dana. To je još jednom istaknulo važnost zajedništva i međusobne podrške u kriznim vremenima.

Ovo su samo neke od mnogobrojnih priča o solidarnosti, drugarstvu i podršci tijekom prošle godine koje su ispričane zahvaljujući filantropskoj zajednici na našoj platformi Donacije.rs.

Uz sve navedeno ta je zajednica osigurala i 1500 paketa proizvoda za osobnu njegu beskućnicima u Beogradu,  hranu mačkama i psima lutalicama, pomoć za životinje iz skloništa u Beogradu i azila u Nišu, poklon-pakete za djecu iz 120 najranjivijih obitelji te podršku nebrojenim drugim skupinama. 

Ako i vi imate ideju kako pomoći zajednici da prebrodi učinke pandemije koronavirusa, registrirajte već danas svoju kampanju. Stručnost našeg tima za prikupljanje sredstava neprekidno vam je na raspolaganju.

Malo treba da bi se postigla značajna poboljšanja u zajednici. Neka se i vaša priča nađe među ovakvim primjerima. Prijavite svoju kampanju i uvjerite se sami u moć ljudi koji se ujedine oko plemenitoga cilja.