Naša su istraživanja pokazala da je borba protiv koronavirusa donacijska tema koja je 2020. godine uživala najveću potporu i u Srbiji i u regiji.

Od 18. ožujka do 4. prosinca građani i kompanije u Srbiji donirali su 15.553.338,00 RSD odnosno 132.303,00 eura putem crowdfunding platforme Donacije.rs kojom upravlja Catalyst Balkans. Donacije su bile namijenjene humanitarnim inicijativama raznih organizacija, udruga i skupina građana s ciljem pružanja trenutačne pomoći ranjivima i ublažavanja učinaka pandemije izazvane bolešću COVID-19.

Zahvaljujući obuhvatnoj pomoći zajednice raznim vrijednim ciljevima ukupno je sašiveno i podijeljeno 35 277 maski zaposlenima u zdravstvu u 25 gradova u Srbiji. Usto, 10 je gradova dobilo medicinsku i zaštitnu opremu u vrijednosti 4.942.701,00 RSD, a podijeljen je 2 921 paket s hranom i higijenskim proizvodima.

Donacije prikupljene na platformi Donacije.rs u proteklih devet mjeseci osigurale su potporu za 2 683 osobe i 106 obitelji, uključujući beskućnike, djelatnike u kulturi koji su potpuno ostali bez prihoda, socijalno ugrožene građane, djecu na liječenju itd.  Potpora je pružena i više od 210  uličnih životinja i onih zbrinutih u skloništima koje su se zbog  proglašenja izvanrednog stanja dodatno našle na udaru.

Tijekom tri godine postojanja platforme Donacije.rs građani i kompanije donirali su više od 50 milijuna srpskih dinara raznim humanitarnim organizacijama i razvojnim kampanjama. Pogledajte video snimku s djelićem uspješnih priča i postignutih ciljeva zahvaljujući potpori pruženoj zajednici na platformi Donacije.rs.

Džedajski pokret podijelio je svoju priču o uspjehu i iskustvu vođenja kampanje na platformi Donacije.rs. Oni su, naime, za kratko vrijeme uspjeli prikupiti više od 7 000 eura, a zahvaljujući tome sašiveno je 15 000 zaštitnih maski  koje su podijeljene zdravstvenim radnicima u južnoj Srbiji. Za svoju su inicijativu nedavno dobili nagradu – Srebrnu medalju za zasluge Republike Srbije.

Saznat ćete i kako je LiceUlice uz pomoć zajednice uspio pokrenuti program potpore za 10 žena iz teže zapošljivih skupina te kako je TV Forum, prva televizijska kuća civilnoga društva u Srbiji i prva ženska televizija na Balkanu, uspio nabaviti novu studijsku opremu zahvaljujući kampanji na Donacije.rs.

I sklonište za životinje „Riska“ podijelilo je svoja pozitivna iskustva s kampanjom na Donacije.rs. Ne samo da su namaknuli sredstva nužna za nastavak rada, već su zahvaljujući kampanji postali prepoznatljivi što im je donijelo dodatnu podršku zajednice.  Donacijska zajednica pomogla je i Zboru „Josif Marinković“ iz Zrenjanina te su mladi nadareni glazbenici skupili novac za put na prestižno glazbeno natjecanje u Firenci na kojem su osvojili dvije nagrade.

Primjera je mnogo i svi dokazuju važnost potpore, solidarnosti i zajedništva za dobrobit društva.

Postanite dijelom zajednice Donacije.rs kad god zaželite i donirajte nekoj od tekućih kampanja.

Jedna od kampanja koju mogu podržati svi koji žele je i kupnja opreme i pristupa internetu za 274 djece iz društveno i ekonomski najugroženijih obitelji diljem Srbije. Tako će se osigurati da ta djeca nesmetano prate nastavu online. Zahvaljujući ovoj kampanji djeca iz socijalno najugroženijih i najranjivijih obitelji dobit će priliku pratiti nastavu od kuće putem interneta i neće zaostajati za vršnjacima. Kampanju su pokrenuli SOS Dječja sela Srbija, ADRA Srbija i MAP Muzika nade s partnerom Catalyst Balkans.

Osim toga, možete podržati kampanju koju je pokrenuo BELHospice, a čiji je cilj osigurati da oboljeli od raka dobiju potrebnu pomoć tijekom krize izazvane bolešću COVID-19 ili možete donirati za neka od žarišta epidemije ili za neke druge vrijedne društvene inicijative.

U našem ćemo vam videu pokazati kako svaka donacija dovodi do pozitivnih promjena u zajednici i koliko dobroga možemo učiniti kad udružimo snage u filantropiji.

Pridružite se odmah našoj velikoj zajednici filantropista  i odaberite kampanju kojoj ćete donirati online na Donacije.rs ili slanjem SMS porukue na broj 7300. Cijena jedne poruke iznosi 200 RSD neovisno o teleoperateru.