Humanitarno davanje je u Hrvatskoj 2019. godine značajno poraslo. Jedna od ključnih brojki u godišnjem izvješću „Hrvatska daruje“ koje priprema Zaklada Catalyst Balkans pokazuje da je u Hrvatskoj prema procjenama donirano 20,2 milijuna eura u humanitarne svrhe, što je povećanje od 125% u odnosu na 2018. godinu. 

Na četiri ključna donacijska područja (zdravstvena skrb, ublažavanje siromaštva, potpora marginaliziranim skupinama i obrazovanje) otišlo je 89% svih donacija. Također je u odnosu na 2018. godinu došlo do povećanja u aktivnosti donatora  od 10% te je zabilježeno 2 887 donacija.  

To je samo dio podataka predstavljenih na webinaru „Hrvatska daruje 2019.“ koji je održan 26. studenoga. Sudionici webinara - predstavnici Zaklade Catalyst Balkans, Zaklade Solidarna, Zaklade za razvoj lokalne zajednice Slagalica, organizacije CERANEO i Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj -  razgovarali su o stanju filantropije u Hrvatskoj u 2019. godini te razmatrali humanitarna davanja tijekom krize izazvane bolešću COVID-19 i predviđanjima za 2021. godinu.

Prof. Gojko Bežovan, s Pravnoga fakulteta i iz Centra za razvoj neprofitnih organizacija CERANEO usporedio je humanitarna davanja u Hrvatskoj nakon potresa u Zagrebu te tijekom krize izazvane bolešću COVID-19.  

Prema podacima istraživanja Zaklade Catalyst Balkans u Hrvatskoj je od početka krize donirano 15.325.490,00 milijuna eura u humanitarne svrhe. Poslovni je sektor donirao 55,3% ovoga iznosa, a 29,5% darovali su pojedinačni donatori. Vladine institucije i javne ustanove, uglavnom bolnice,  primile su 93,9% tih donacija.

Daria Mateljak iz Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj govorila je o razlozima zbog kojih kompanije više doniraju baš za određena donacijska područja. Kaže da ju brine to što mnoge korporacije u Hrvatskoj uglavnom doniraju kako bi poboljšale svoju sliku u javnosti. Dodala je da bi bilo bolje kad bi donacijska područja birale temeljem vlastitih korporativnih vrijednosti te istaknula da i prijenos znanja može biti  vrijedan oblik doniranja. Osim toga, gospođa Mateljak je istaknula važnost transparentnosti u humanitarnom davanju te rekla kako bi i donatori i primatelji donacija trebali poraditi na njezinom povećanju. 

Prema istraživanju „Hrvatska daruje 2019.“ došlo je do značajnog povećanja transparentnosti u odnosu na prethodnu godinu. Godine 2019. 49,8% svih donacija smatralo se transparentnima, što je povećanje od 19,6% u odnosu na 2018. godinu.

Branka Kaselj iz Zaklade za razvoj lokalne zajednice Slagalica naglasila je da se više treba raditi na uspostavljanju i zadržavanju povjerenja između lokalnih neprofitnih organizacija i poslovnoga sektora, a Nathan Koeshall, direktor Zaklade Catalyst Balkans, izjavio je da je humanitarno davanje u Hrvatskoj na pravome putu.

Ako ste propustili webinar, a želite znati više o stanju filantropije i humanitarnom davanju u Hrvatskoj u 2019. godini te tijekom krize izazvane koronavirusom, još uvijek ga možete pogledati na YouTube-u, a potpune rezultate našeg istraživanja pročitati u godišnjem izvješću. 

Webinar „Hrvatska daruje 2019.“  organizirali su Solidarna – Zaklada za ljudska prava i solidarnost, Zaklada za razvoj lokalne zajednice Slagalica, Hrvatsko novinarsko društvo i Zaklada Catalyst Balkans.