Pandemija izazvana bolešću COVID-19 promijenila nam je svima život i navike te utjecala na sve segmente društva. Ova je godina i u pogledu filantropije i donacija drugačija od svih prijašnjih godina. Prema našim istraživanjima o filantropiji najveći je broj donacija upućen upravo za borbu protiv negativnih učinaka pandemije.

Mnoge su inicijative, naravno, pokrenute i za druge donacijske teme te smo vas nastojali redovito tjedno izvješćivati o dobrim djelima i donacijama namijenjenima podršci zajednica u regiji. 

Približava se kraj 2020. godine pa vam predstavljamo priče o 10 dobrih djela koja su svako na svoj način obilježila ovu godinu.

Nadamo se da će vas neke od ovih priča inspirirati da i sami ovu godinu zaokružite vlastitim dobrim djelom te da u sljedećoj godini na razne načine podržite svoju zajednicu.

Krizna pomoć Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici

Kao i mnoge ranije krize i pandemija izazvana koronavirusom pokazala je da na krizu reagiramo solidarnošću i jedinstvom te pružamo podršku tamo  gdje je najpotrebnija.

Jedan od najboljih primjera kampanja je za pomoć Sjenici, Novom Pazaru i Tutinu koja je pokrenuta na platformi Donacije.rs kada su ta tri grada postala žarištima pandemije.

Kad je situacija eskalirala, pokrenuta je kampanja za pružanje krizne pomoći u kojoj su 462 donatora darovala 2,5 milijuna srpskih dinara u nešto više od dva tjedna. Štoviše, prvih 1,5 milijuna prikupljeno je u samo dva dana.

Zahvaljujući potpori mnogobrojnih građana, kompanija, organizacija te Grupe 484 i Norveškog veleposlanstva kupljena je nužna medicinska i zaštitna oprema za zdravstvene radnike i pacijente u trenutku kad im je najviše trebala da bi se mogli učinkovito boriti protiv bolesti COVID-19.

Značajna potpora zajednice kafiću Kafe bar 16 koji zapošljava djecu iz Svratišta za djecu u Beogradu

Poseban kafić pod nazivom Kafe bar 16 postoji u Beogradu već gotovo tri godine te zapošljava više od 40 mladih koji žive u ekstremnom siromaštvu te im tako nudi utočište i mjesto za učenje i zabavu.

Centar za integraciju mladih otvorio je Kafe bar 16 kako djeca koja moraju napustiti Svratište kad napune 16 godina ne bi bila prepuštena sama sebi. 

Već 16 godina Svratište za djecu radi s djecom u dobi od 5 do 15 godina koja rade i žive na ulici. Radi se o djeci koja najvećim dijelom žive u ekstremnom siromaštvu u siromašnim naseljima u Beogradu.

Pandemija izazvana koronavirusom zaustavila je svijet i svi smo osjetili posljedice. No pandemija je posebice pogodila ranjive skupine uključujući i djecu koja žive na ulici.  

S druge strane, Kafe bar 16 je ugostiteljski objekt i među prvima je osjetio ekonomske učinke mjera uvedenih s ciljem zaštite zdravlja građana. Za kafić je postalo gotovo neodrživo nastaviti se financirati iz vlastitih prihoda kao što je to činio prije izbijanja pandemije.

Kako bi mogli nastaviti poslovati u sljedećih nekoliko mjeseci, pokrenuli su kampanju za prikupljanje sredstava na Donacije.rs.

Kampanja je inicijalno pokrenuta s ciljem prikupljanja 600.000,00 RSD, no uskoro je premašila cilj – prikupljeno je milijun srpskih dinara u nešto više od dva tjedna.

Projekt je podržala i Grupa 484 te Norveško veleposlanstvo pa je ukupni iznos donacija dostigao 1.349.610, RSD.

Osim što je prikupila donacije, kampanja je snažno odjeknula u zajednici koja ju je podržala te dijelila informacije i poziv za pomoć. Velik broj poznatih i nepoznatih građana podijelio je informaciju i poziv na doniranje na društvenim mrežama, a mediji su također pružili podršku izvješćivanjem o kampanji i njezinom uspjehu.

Doprinos Srpskog filantropskog foruma i Fonda B92 borbi protiv bolesti COVID-19

Od početka krize do kraja studenoga 2020. godine u Srbiji je za borbu protiv bolesti COVID-19 donirano više od 20 milijuna eura. Najveći je donator bio korporativni sektor, a najveći je broj donacija otišao lokalnim i središnjim državnim tijelima i ustanovama. 

Suradnja neprofitnog i korporativnog sektora također je urodila značajnim doprinosom, a važnu su ulogu odigrali Srpski filantropski forum i Fond B2.

Zahvaljujući angažmanu Srpskog filantropskog foruma i cijele filantropske zajednice, a u suradnji s Fondom B92, prikupljeno je oko 190 milijuna RSD u gotovini dok je istovremeno donirano robe u vrijednosti više od 10 milijuna RSD. Sve je bilo namijenjeno pružanju potpore zdravstvenom sustavu Republike Srbije.

Članovi SPF-a radili su na pronalasku distributera, skladišta i dostavnih službi koje su mogle hitno dostaviti robu. Tako je u suradnji s Nordeusom i UNICEF-om  sastavljena stalna tablica potreba i rokova za isporuku koju se ažuriralo na dnevnoj bazi. 

Evo nekoliko primjera donacija za pomoć zdravstvenom sektoru: Zaklada Hemofarm –  5.000.000,00 srpskih dinara; Hemofarm STADA – 387.000,00 eura; Delhaize – 6.000.000,00 srpskih dinara; UniCredit Bank – 50.000,00 eura; Elixir Group – 30.000.000,00 eura; Nordeus – 60.000,00 eura i 3.391.200,00 srpskih dinara, pojedinačno i u sklopu inicijative Digitalna Srbija; Telekom Srbija – RSD 20.000.000,00 te Marbo Product kao dio Grupe PepsiCo  –11.000.000,00 RSD.

Donacije u robi također su odigrale presudnu ulogu, prvenstveno higijenski proizvodi koje je darovao Unilever Beograd, redovni obroci za zdravstveno osoblje i pacijente koje je donirao McDonalds te hrana i piće koje su donirali MOL, Coca Cola, Marbo Product, MDS, i Mars. Ukupna vrijednost donacija premašila je 10 milijuna srpskih dinara.

Pojedinci doniraju za liječenje djece

Iako je većina donacija bila usmjerena na suzbijanje negativnih učinaka bolesti COVID-19, nije nedostajalo potpore i drugim donacijskim temama. Jedna od tema koja su uživale najveću potporu bila je, prema našem istraživanju, zdravstvena skrb. Više od 10 milijuna eura donirano je Zakladi „Budi human“ za liječenje osoba kojima je potrebna skupa zdravstvena skrb u inozemstvu.

Veliku pozornost privukao je doprinos pojedinaca za različite oblike liječenja djece.

Miloš Mijailović i Biljana Dragićević divan su primjer. Donirali su kuću od 90 m2 u centru Rudnika za dražbu u humanitarne svrhe koja je organizirana s ciljem prikupljanja sredstava za liječenje Anike Manić.

Kuća je prodana za 8.000,00 američkih dolara Spasoju Cvijetinović koji živi i radi u SAD-u. On je kupio i skuter koji su za dražbu donirali Ivo Car i njegova obitelj, a novac je također namijenjen Anikinom liječenju. Štoviše, skuter je platio, ali ga nije preuzeo. Ostavio ga je obitelji, što je divna humanitarna gesta.  

Radoslav Marjanović iz mjesta Umčari slično je postupio prodavši naslijeđenu kuću i doniravši dobivenih 10 000 eura za liječenje Minje Matić koja boluje od spinalne mišićne atrofije.  

„Budi human – Humanitarne licitacije“ grupa je osnovana prošle godine te služi prikupljanju novca za liječenje djece i odraslih za koje donacije prikuplja Zaklada „Budi human“.  

dm-drogerie markt  prikupio 3 milijuna srpskih dinara za javne kuhinje u akciji #GivingFriday

Već drugu godinu za redom dm-drogerie markt organizira kampanju #GivingFriday umjesto tradicionalnih tzv. Black Friday rasprodaja.

U sklopu kampanje doniraju 5% svojih prihoda ostvarenih od rasprodaje na Crni petak u humanitarne svrhe. Ove je godine dm-drogerie markt na #GivingFriday, organiziran 27. studenoga, prikupio ukupno 3 milijuna srpskih dinara za javne kuhinje Crvenoga križa u Srbiji. 

Dm-drogerie markt organizira #GivingFriday na globalnoj razini pod sloganom „Giving is the new black“.

U prošlogodišnjoj inicijativi #GivingFriday u Srbiji prikupljeno je 3 milijuna srpskih dinara za obnovu Sveučilišne dječje klinike Tiršova.

Hajriz Brčvak: Dobra djela za Crnu Goru i Sandžak

Jedan od istaknutih pojedinaca poznat po svojem filantropskom radu u Crnoj Gori je Hajriz Brčvak koji na različite načine podržava crnogorsku zajednicu niz godina.  Za svoj je rad 2019. godine primio nagradu za filantropiju Iskra koju dodjeljuje Fond za aktivno građanstvo. Njegova potpora nije izostala ni ove godine i to, među ostalim, donacijama za suzbijanje učinaka pandemije izazvane bolešću COVID-19 i podrškom drugim donacijskim temama

Brčvak je 2020. godine svojoj zajednici pomogao brojnim donacijama, među ostalima: 100.000,00 eura Nacionalnom koordinacijskom tijelu za zarazne bolesti kao potpora borbi protiv koronavirusa; 60 000 rukavica, 15 000 maski i 2 000 vizira bolnicama i domovima zdravlja diljem Crne Gore; 100 zaštitinih odijela za Dom zdravlja u Baru; dezinfekcijski tunel za crnogorske bolnice; 750 000 maski za građane i 140 000 maski za školsku djecu u Crnoj Gori.

Ukupna vrijednost Brčvakovih donacija u novcu i robi iznosi više od pola milijuna eura. Građani Bara  ovoga su ljeta kao znak zahvalnosti postavili plakat na reklamnom panou s njegovim imenom nazvavši ga „simbolom dobrote u Crnoj Gori“.

Brčvak je osim u Crnoj Gori donirao i Sandžaku u Srbiji. U vrijeme najveće zdravstvene krize u toj regiji donirao je novac, opremu i potrepštine Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici i Prijepolju.

Prekogranična solidarnost: Pomoć Albancima pogođenima potresom

Krajem 2019. godine Albaniju je pogodio razoran potres, a pogođeni su ljudi nastavili dobivati potporu i sljedećih mjeseci tj. u prvim mjesecima 2020. godine.

Ukupna vrijednost donacija građana, kompanija, međunarodnih organizacija i vlada raznih zemalja iznosila je 1.988.854.600,00 eura. Značajan je iznos prikupljen na donatorskom događaju u Bruxellesu u veljači 2020. godine na kojem su najveći donatori bile mnogobrojne inozemne vlade koje su ukupno darovale 1.336.536.000,00 eura.

Krizna pomoć najpogođenijima potresom u Zagrebu

Nakon razornog potresa koji je pogodio Zagreb u ožujku mnoge su kompanije, organizacije i pojedinci organizirali podršku najpogođenijima.

Jedna od inicijativa bila je i ona Fonda 5.5. koji su osnovale građanska inicijativa „Zagreb Earthquake Relief“ i udruga SOLIDARNA.

Glavni cilj Fonda bio je pružiti kriznu podršku socijalno ugroženim skupinama građana koje su pretrpjele posebno jake posljedice zagrebačkog potresa.

Javnim pozivom na sudjelovanje osigurana je pomoć za 48 socijalno ugroženih kućanstava u iznosu od 706.400,00 kuna, a prosječna pojedinačna donacija po kućanstvu iznosila je 14.716,00 kuna.

Tako su 132 osobe primile pomoć uključujući 37 djece, 18 osoba s invaliditetom i 21 oboljelog od teških ili kroničnih bolesti.

Donacije BH Telecoma

Ove je godine BH Telecom dao donacije diljem Bosne i Hercegovine u ukupnom iznosu od 2 milijuna KM, od čega je milijun konvertibilnih maraka donirano u prvim danima pandemije kada su kantonske i opće bolnice u Konjicu, Zenici, Goraždama, Travniku i Bihaću svaka primile 200.000,00 konvertibilnih maraka za kupnju nužne opreme. 

Preostalih milijun konvertibilnih maraka podijeljeno je na 164 pravne osobe kao potpora projektima za podršku najranjivijim skupinama, osobama s invaliditetom i razvojnim teškoćama, javnim kuhinjama, humanitarnim udrugama i obrazovnim ustanovama. 

Među 164 primatelja, pravnih osoba,  bilo je mnogo obrazovnih ustanova. Ukupno je 450.535,00 KM donirano osnovnim i srednjim školama, a 105.200,00 KM otišlo je sveučilištima u Bosni i Hercegovini uključujući i Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu, Elektrotehničkom fakultetu u Tuzli, Fakultetu za promet i komunikacije u Sarajevu te Sveučilištu u Bihaću. Sredstva su iskorištena za kupnju nužne opreme za informatičke centre i laboratorije.

Usto, BH Telecom osigurao je besplatnu internetsku vezu za 4 000 studenata diljem Bosne i Hercegovine kako bi mogli pratiti nastavu online. U suradnji s partnerima, BH Telecom je studentima osigurao i potrebnu opremu – 320 tablet računala i 20 prijenosnih računala.

Rudnik SASA nabavio 200 tablet računala za učenike u Makedonskoj Kamenici

Još jedan primjer podrške obrazovanju dolazi nam iz Sjeverne Makedonije.

Budući da se ova školska godina razlikuje od ostalih, Rudnik SASA odlučio je kupiti 200 novih tablet računala i donirati ih školama u Makedonskoj kamenici kako bi svi učenici mogli ostvariti uvjete potrebne za praćenje nastave putem interneta. 

Konkretnije, 150 tablet računala donirano je učenicima Osnovne škole Sveučilišta sv. Ćirila i Metoda, a 50 tablet računala Srednjoj školi Mile Janevski Džingar.

Zaključak

Među nebrojenim dobrim djelima teško je odabrati ona koja su najviše obilježila tekuću godinu. U našem ćemo Godišnjem izvješću o stanju filantropije na Zapadnom Balkanu za 2020. godinu iznijeti još primjera i pojedinosti o našim donatorima, vrijednosti donacija i donacijskim temama kojima su darovali sredstva. Izvješće ćemo objaviti 2021. godine. 

U međuvremenu pišite nam ako vašu vrijednu inicijativu nismo naveli među primjerima i rado ćemo proširiti popis.