Izvanredna situacija izazvana pandemijom bolesti COVID-19 postavila je nove standarde te donijela nove navike i okolnosti. U prethodnom smo se razdoblju morali prilagoditi i početi primjenjivati nove obrasce u životu i na poslu.

Neočekivana ubrzana digitalizacija u neprofitnom sektoru ponukala nas je da razmislimo koji su to alati koji nam mogu pomoći da se ne samo priviknemo na drugačiji način rada, već i da lakše i učinkovitije ispunjavamo svoju misiju. Nekima se koristimo godinama, a neke smo usvojili tek nedavno. Sada, nakon što smo ih isprobali i koristili, želimo podijeliti s tobom 10 alata i aplikacija koje je Catalyst Balkans usvojio, a nadamo se da i tvojoj organizaciji mogu olakšati marketing, prikupljanje sredstava, upravljanje financijama, korištenje informacijskih tehnologija, komunikaciju i organizaciju u timu.

Ne brini, nećemo ti samo dati popis programa i pustiti te da pretražuješ kako se koriste. Pripremili smo umjesto toga 10 praktičnih video uputa prilagođenih neprofitnim organizacijama koje ti mogu pomoći da naučiš kako koristiti:

  1. Giving Balkans da strateški ciljano kontaktiraš korporativne donatore

  2. Donacije.rs i e-payment da dođeš do online donacija

  3. Neprofitne.rs da pokažeš transparentnost svoje organizacije

  4. CiviCRM da unaprijediš komunikaciju sa podupirateljima

  5. TechSoup Balkans da dobiješ licencirani softver po povlaštenim uvjetima

  6. Deflect.ca da zaštitiš svoj web site od napada

  7. CiviCRM da efikasnije organiziraš virtualne događaje

  8. Ahaslides da povećaš interaktivnost na virtualnim događajima

  9. QuickBooks da olakšaš život voditeljima financija

  10. Microsoft Planner da unaprijediš organizaciju tima


Kako strateški ciljano kontaktirati korporativne donatore

 

 

Catalyst Balkans pokrenuo je 2017. godine aplikaciju Giving Balkans u kojoj možeš pronaći detaljne informacije o donatorima i davanjima u svim zemljama Zapadnog Balkana od 2015. godine do danas.

Naš će ti video pomoći da saznaš kako pomoću ove aplikacije pronaći donatore koji su bliski misiji tvoje organizacije i koji te mogu podržati, kao i otkriti njezine mnogobrojne druge funkcije.


Kako doći do online donacija za svoju neprofitnu organizaciju

 

 

Prikupljanje humanitarnih sredstava online u svijetu je sve češći i sve popularniji način za dolazak do donacija dok je na Zapadnom Balkanu ovaj način prikupljanja donacija tek u povojima.

Kako funkcioniraju dostupne opcije i koje bi među njima, s obzirom na ciljeve i aktivnosti tvoje organizacije, bile najbolji izbor za vas, objasnili smo u videu uz primjere dobre prakse iz regije.


Kako pokazati da je tvoja neprofitna organizacija transparentna

 

 

Transparentnost je ono što tvoju organizaciju i njezin rad može izdvojiti od ostalih. Ako radite transparentno, brže ćete steći, održati i sačuvati povjerenje donatora te se lakše povezati sa svojom zajednicom i potencijalnim podupirateljima.

Jedan od načina da tvoja organizacija pokaže transparentnost i predstavi svoj rad, zaposlenike, aktivnosti, programe, projekte, misiju i sve ono što vam je važno jest platforma Neprofitne.rs.


Kako unaprijediti komunikaciju s podupirateljima putem e-maila

 

 

Na našim radionicama uvijek se trudimo organizacijama skrenuti pozornost na važnost redovite komunikacije putem e-maila i na prednosti slanja newslettera.

Newsletter i sami koristimo u praksi jer se pokazao kao i više nego koristan alat za komunikaciju s različitim ciljnim skupinama te znatno precizniji za ciljnu komunikaciju od društvenih mreža.

Pogledaj naš video i saznaj kako kreirati i poslati newsletter, što kvalitetan newsletter treba sadržavati i otkrij još korisnih savjeta koji će pomoći da tvoja organizacija unaprijedi svoj marketing putem e-maila.


Kako ostvariti popuste na software za svoju neprofitnu organizaciju

 

 

TechSoup Balkans dio je globalne inicijative TechSoup-a koja neprofitnim organizacijama donira licencirane računalne programe, opremu i informatičke usluge s ciljem podrške unapređivanju rada.

Preko TechSoup-a možeš dobiti pristup određenim alatima po povlaštenim cijenama za neprofitne organizacije. Jedan od primjera za to je dobivanje premium verzije platforme Zoom, čija je upotreba značajno porasla tijekom pandemije, po 50% nižoj cijeni.

Pogledaj video i saznaj kako se pridružiti TechSoup-ovoj zajednici i ostvariti sve pogodnosti koje ona nudi.


Kako besplatno zaštititi web site svoje neprofitne organizacije od napada

 

 

Nažalost hakerski napadi ne zaobilaze ni mrežne stranice neprofitnih organizacija. Ukoliko u timu nemate programere ili osobe zadužene za sigurnost na internetu, naš će vam video pomoći da saznate kako besplatno možete zaštiti svoje internetske stranice  od hakerskih napada.


Kako efikasnije organizirati webinare

 

 

U prethodnih godinu dana događaje uživo zamijenili su online sastanci, webinari i virtualne radionice.

O tome kako uspješno organizirati webinare i online radionice već smo pisali, kao i o alatima koji ti mogu u tome pomoći, ali i općenito biti korisni kad radiš online.

U želji da ti dodatno pomognemo da webinari tvoje organizacije izgledaju što bolje i da možeš što učinkovitije pratiti sudionike pripremili smo video iz kojega ćeš saznati kako integracijom svojih profila na Zoom-u i CRM-u pratiti koji su sudionici i sudionice prisustvovali tvojim događajima, a koji se nisu pojavili.


Kako organizirati interaktivne webinare i zadržati pozornost sudionika

 

 

Budući da svi mi svakodnevno sudjelujemo na velikom broju webinara, važno je onaj koji ti organiziraš bude zanimljiv  i koristan te da interakcijom zadržiš pozornost sudionika.

Platforma AhaSlides omogućava ti izradu interaktivnih prezentacija u koje možeš uklopiti i ankete, mogućnost da sudionici postavljaju pitanja i na njih odgovaraju na pitanja ili reagiraju na tvoju prezentaciju.

Svi koji su bili na našim radionicama imali su prilike vidjeti kako funkcionira AhaSlies, a kako ga primijeniti u praksi, saznaj u našem videu.


Kako voditeljima financija u neprofitnim organizacijama olakšati život

 

 

Financije i administracija važan su, ali često kompliciran dio rada u neprofitnim organizacijama, koji zahtijeva rad s mnogo podataka, velikim brojem baza i različitim tablicama u Excelu.

Kako bismo onima koji rade u financijama olakšali život pripremili smo video iz kojega će tvoja organizacija naučiti kako čuvati sve podatke online, na jednome mjestu


Kako unaprijediti organizaciju tima u svojoj neprofitnoj organizaciji

 

 

Interna komunikacija i planiranje jedan su od najvažnijih segmenata za rad svake organizacije. Kad su u pitanju veće organizacije i one koje rade na velikom broju projekata istovremeno, ovaj segment može biti i pomalo zahtjevan, posebice u online poslovanju.

Jedan od alata koji tvojem timu može pomoći da relativno lako organizira  planove i projekte je Microsoft Planner. Kako funkcionira Planner i kako ti može pomoći da olakšaš timski rad u okviru različitih projekata, saznaj u našem videu.


Nadamo se da će ti ove video snimke s uputama pomoći da otkriješ nove mogućnosti za unapređivanje rada svoje organizacije u digitalnoj sferi te pokazati kako da ih primijeniš u radu. Trudili smo se obuhvatiti različita područja i segmente i vjerujemo da smo uspjeli s tobom podijeliti neka nova, a i proširiti postojeća saznanja.

Za edukativni sadržaj namijenjen neprofitnim organizacijama i vijesti iz sektora prati nas na društvenim mrežama, a ako želiš da obradimo neku posebnu temu, pošalji nam svoje ideje.

 

Izradu svih video materijala omogućila je podrška Balkanskog fonda za demokraciju i američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). 

Sadržaj video snimki isključiva je odgovornost Zaklade Catalyst Balkans i ne predstavlja nužno stavove Balkanskog fonda za demokraciju, Njemačkog Marshallovog fonda, USAID-a ni Vlade SAD-a.

.