U periodu od 1. do 24. decembra kada u Konzum supermarketima plaćate Mastercard i Maestro karticama, deo iznosa će biti doniran socijalno ugroženoj deci u Hrvatskoj, kao i Svetskom programu za hranu (World Food Programme) kako bi se obezbedili školski obroci za decu u Ruandi.

Princip je sasvim jednostavan: vi platite svojom karticom, bez ikakvih dodatnih troškova, a oni doniraju. Sredstva se raspodeljuju na 2 jednaka dela. Pololvina je namenjena Udruženju Djeca prva koje radi sa socijalno ugroženim porodicama, decom i mladima u Hrvatskoj. Druga polovina namenjena je Svetskom programu za hranu i inicijativi da se obezbede školski obroci za decu u Ruandi.

Saradnju sa Svetskim programom za hranu Mastercard je ostvario još 2012. godine sa ciljem suzbijanja gladi dece. U okviru kampanje Neprocenjivi ciljevi (Priceless Causes) Mastercard svake godine doprinosi tome da u školama u zemljama u razvoju deca dobiju obroke. Do sada je ovim putem pruženo 17.000.000 obroka, a u tu svrhu je sprovedeno preko 70 kampanja u 17 evropskih zemalja.

Iako je taj problem u Evropi daleko manje ozbiljan u poređenju sa zemljama u razvoju, sa nedostatkom hrane se ipak suočava veliki broj ljudi. Podaci Eurostata pokazuju da u Hrvatskoj čak 27,9% građana živi na rubu siromaštva ili društvene isključenosti. Osim toga, istraživanja o dečijem siromaštvu koje je sproveo Ekonomski institut iz Zagreba, pokazuje da svako 5. dete u Hrvatskoj živi ispod granice siromaštva, dok podaci iz UNICEFa govore da je za više od 20.000 dece tokom zime jedini topli obrok onaj koji njihovi roditelji dobiju u narodnim kuhinjama.

“Donacija Mastercarda i Konzuma osigurat će siromašnim obiteljima s predškolskom i školskom djecom zadovoljenje njihovih osnovnih životnih potreba. Zahvaljujući doniranim sredstvima, roditelji će moći kupiti neophodnu hranu i higijenske potrepštine, što inače nisu u mogućnosti od svojih primanja, te tako osigurati minimalne uvjete za zdravi rast i razvoj svoje djece. Ovim putem zahvaljujemo Mastercardu i Konzumu što su prepoznali potrebu u lokalnoj zajednici i odlučili donirati sredstva za pomoć najpotrebitijima,“ poručila je Sonja Vukadinović iz Udruženja Djeca prva.

Praznici dolaze, dakle biće puno razloga za kupovinu. Zato pravac najbliži Konzum i ne zaboravite da ponesete svoju Mastercard.