COVID 19 je i dalje jedna od tema kada su u pitanju davanja za opšte dobro. A u poslednje vreme se sve češće javlja potreba za otklanjanjem posledica koje je kriza izazvala.

Širom regiona pratimo različite akcije za podršku zajednici u borbi protiv posledica izazvanih korona virusom.

U današnjem nedeljnom pregledu vesti o davanjima pročitajte neke od priča o donacijama koje su obeležile prethodnih nekoliko dana.

Eurobank donirala 1,2 miliona dinara za neonatalno odeljenje u Kragujevcu a u cilju adekvatnog lečenja tek rođenih beba koje su zaražene korona virusom

Eurobank i u ovoj godini nastavlja sa podrškom zdravstvenom sistemu Srbije, doniranjem sredstava za nabavku inkubatora u vrednosti više od 1,2 miliona dinara, za neonatalno odeljenje u Kragujevcu. Donacija je realizovana na poziv UNICEF-a, a u cilju adekvatnog lečenja tek rođenih beba koje su zaražene korona virusom.

Koronavirus, nažalost, ne štedi ni živote najmlađih i sve su učestaliji slučajevi oboljevanja od kovida među tek rođenim bebama. Upravo zato je podrška u vidu nabavku neophodne medicinske opreme ključna, jer može da spasi živote beba obolelih od kovida.

Podrška zdravstvenom sistemu jedan je od stubova društveno odgovornog poslovanja Eurobanke. Ovoga puta smo svoju podršku iskazali kroz odgovor na poziv UNICEF-a da pomognemo najmlađim članovima našeg društva, bebama zaraženim virusom Covid19. Obezbedili smo sredstva za kupovinu inkubatora zahvaljujući kom će bebe moći da se izbore sa ovim opakim virusom, a to zaista nema cenu. Naravno, i u budućnosti ćemo nastaviti da se zajedničkim snagama borimo za što kvalitetniji zdravstveni sistem, istakla je Slavica Pavlović, predsednica Izvršnog odbora Eurobanke.

Eurobank je dugogodišnji partner UNICEF-a sa kojom smo realizovali brojne inicijative za dobrobit dece. Ova donacija nam omogućava da dodatno ojačamo kapacitete neonatalne jedinice u Kliničkom centru Kragujevac koja obuhvata čak 13 porodilišta u koju dolaze bebe iz Centralne i Jugoistočne Srbije. Zahvalni smo Eurobanci na redovnoj podršci radu UNICEF-a u Srbiji i na prepoznavanju važnosti kampanje Tako mali da bi u srce stali koja je usmerena na modernizaciju neonataloške službe u Srbiji. UNICEF nastoji da osigura visokokvalitetnu specijalizovanu neonatalnu negu za prevremeno rođene bebe i verujem da ćemo u saradnji sa ovako posvećenim partnerima uspeti da doprinesemo smanjenju smrtnosti prevremeno rođene dece, izjavila je Vesna Savić Đukić iz UNICEF-a.

Dugogodišnje partnerstvo Eurobanke i UNICEF-a rezultiralo je brojnim akcijama za pomoć zajednici, pa ni ovaj apel nije prošao nezapaženo. Podrška celokupnom društvu i zajednici u kojoj posluje oduvek je bila prioritetna u poslovanju Eurobanke. Neposredno nakon proglašenja vanrednog stanja u Srbiji, Eurobanka je donirala 6 miliona dinara za nabavku neophodne  medicinske i zaštitne  opreme , a ubrzo potom  i dodatnih 1,2 miliona dinara za nabavku kiseoničkih protokomera.

Donacija IRB RS olakšala brigu o pacijentima zaraženim virusom korona

Investiciono-razvojna banka Republike Srpske donirala je ultrazvučni aparat Domu zdravlja u Banjaluka kroz projekat „Nabavka ultrazvučnog aparata za dijagnostiku i procjenu kliničke slike pacijenata zaraženih korona virusom na primarnom nivou zdravstvene zaštite“.

Iz ove zdravstvene ustanove su poručili da svi pacijenti koji su prebolovali infekciju virusa korona mogu bez čekanja obaviti ultrazvučne preglede abdomena na pomenutom aparatu.

Nabavkom ovog ultrazvučnog aparata značajno je poboljšan kvalitet i dostupnost usluga primarne zdravstvene zaštite. Od 26. aprila do 23. juna obavljeno je 349 pregleda. Naša ustanova će i dalje vršiti nadzor nad pacijentima oboljelim od virusa korona, a doktori porodične medicine će pacijente koji budu imali zdravstvene tegobe upućivati na ultrazvučni pregled da bi se procijenilo zdravstveno stanje i pružila adekvatna zdravstvena pomoć, naveli su u Domu zdravlja.

Budućnost je ženskog roda - preduzetnice iz Bosne i Hercegovine prkose COVID-19 krizi

Kampanja pod nazivom „Budućnost je ženskog roda“ bila je aktivnost u sklopu „BizUP“ programa sveobuhvatne podrške preduzetnicama, a implementirala ga je Fondacija 787 u saradnji sa Britanskom ambasadom u BiH, UN Women BiH, te Švedskom ambasadom u BiH.

Pored predstavljanja važnosti blagovremene i adekvatne podrške u savladavanju poslovnih izazova s kojima se bosanskohercegovačke preduzetnice susreću tokom COVID-19 krize, ova kampanja je još jednom istakla svakodnevni doprinos i značaj preduzetnica i njihovih malih biznisa ekonomiji zemlje.

Tome svedoči i činjenica da ovih 15 preduzetnica na čelu malih biznisa iz svih delova BiH, čak i uprkos krizi, ima 63 stalno zaposlene osobe uz veliki broj angažmana sezonskih radnika/ca i volontera. Njihovi mali biznisi u svojoj ponudi imaju preko 243 proizvoda, te pružaju preko 49 usluga, a ovi proizvodi i usluge su do sada svoj put pronašli do 80.948 zadovoljnih kupaca i korisnika. Od početka 2020. godine do danas, prodali su čak 281.620 svojih proizvoda/usluga u svim gradovima i mestima u Bosni i Hercegovini, kao i u 20 zemalja širom sveta.

A kolika je važnost zajednice, saradnje i korištenja lokalnih resursa, svedoči i podatak da ovih 15 malih biznisa kroz svoje poslovanje nabavlja sirovine iz čak 24 grada i mesta širom BiH (Visoko, Derventa, Modriča, Bijeljina, Trebinje, Tuzla, Banja Luka, Mostar, Sarajevo, Cazin, Bihać, Jelah, Donji Vakuf, Busovača, Maglaj, Zenica, Bjelaj, Široki Brijeg, Prijedor, Bratunac, Zvornik, Tešanj, Čitluk, te Gračanica), a trenutno imaju ostvarena i 253 partnerstva s firmama iz različitih oblasti poslovanja, gde udruženim snagama doprinose razvoju ekonomije.

Dom zdravlja Valjevo uručio zahvalnice za podršku u vreme pandemije

Dom zdravlja Valjevo je sinoć organizovao malu svečanost na kojoj je uručio zahvalnice institucijama, preduzećima i pojedincima za saradnju, humanost i svestranu pomoć u periodu pandemije KOVIDA-19 i rekonstrukcije Doma zdravlja.

Zahvaljujem vam za sve što ste učinili za Dom zdravlja u najbitnijim trenucima, od samog početka pandemije i kasnije, a sve to u vreme kada polovina naše zgrade nije bila u funkciji zbog rekonstrukcije. Stoički smo podneli ovih godinu i po dana, nadam se da ćemo svi ostati jaki kao i do sada. Takođe se nadam da ćemo i ubuduće sarađivati na zajedničko zadovoljstvo, kratko se prisutnima obratila dr Branka Antić, direktor Doma zdravlja Valjevo.

Zahvalnice su dobili: MUP Republike Srbije – Policijska uprava Valjevo, Bezbednosno-informativna agencija RS, Ministarstvo odbrane, VP 9845, JKP Vidrak, Auto-moto savez Valjevo, Humanitarna organizacija „Operimo ruke-otvorimo srce“, Europrom, Ingrap-omni, Vujić Valjevo, Samedi, Voda-voda Banja Vrujci, Sava kop, Pavić, Rio, Moler, Sparrow World, Orhideja kolor, Miranova, Vugi 014-Bucko, Slobodan Gvozdenović, Branka Miholjčić, Milan Vilotić, Andrija Vlajković, Goran Omerović i Biljana Ranković Vasiljević.

Siemens Healthineers donirao svoje brze antgenske testove na COVID-19 Osnovnoj školi Milana Langa u Bregani

Zaposleni Osnovne škole Milana Langa u Bregani testirali su se brzim antgineskim testovima na COVID-19 proizvođača Siemens Healthineers, zaštićenog naziva CLINITEST.

Siemens Healthineers donirao je svoje testove ovoj školi kao deo borbe u suzbijanju i kontroli pandemije te je najavio uskoro dostupnim u Hrvatskoj i COVID-19 test za kućnu upotrebu.

Donacijom te kompanije ova škola je napravila još jedan iskorak u odgovornosti u pandemiji s ciljem kontrole ove zarazne bolesti i osiguranja sigurnih uslova školovanja svojim učenicima, ali i rada svojim zaposlenima kako bi uspešno završili ovu izuzetno tešku školsku godinu.

Zahvalni smo Siemens Healthineers na odabiru naše škole za provođenje ove vrijedne preventivne aktivnosti, jer nam je svima zajedno cilj uspješno završiti ovu školsku godinu u sigurnim uvjetima. Nastojali smo poštujući sve epidemiološke mjere što uspješnije funkcionirati, a ova javnozdravstvena aktivnost danas je, da tako kažem, kruna tih nastojanja. Mogu reći da je testiranje brzo, bezbolno, a rezultati jednako tako brzo gotovi te se zahvaljujem i djelatnicima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije što su se odazvali sudjelovati, izjavio je Igor Matijašić, ravnatelj OŠ Milana Langa.

Ukoliko želite, i sami možete da podržite svoju zajednicu putem naše platforme Donacije.rs ili slanjem SMS poruke na broj 7300.